• Eduskuntavaalit
  • Uutiset

Jokainen päivä on vasemmistonaisten päivä

Satakunnan vasemmistoliitolla on hyvä lista kansanedustajaehdokkaita. 14 ehdokkaasta 6 on naisia.
Vasemmistoliiton naisjärjestön tavoitteena on eduskunta, jossa naisia on puolet. Viime vaaleissa tavoite tuli entistäkin lähemmäs.
Nainen, äänestä naista!

Kansainvälinen naistenpäivä toi Satakunnan vasemmistoliiton naisehdokkaita kampanjoimaan kauppakeskus Puuvillaan. Ehdokkaat ja heidän tarjoamansa suussasulavat kuppikakut katosivat nopeasti porilaisten ja muidenkin kulkijoiden suihin.

Koska maailma ei ole vain makea ja pehmoinen, tarjolla oli myös tuoreinta Kansan Uutisten numeroa sekä kauden flaijereita. Ilman paperitavaraakin syntyi keskustelua yhteiskunnallisista asioista, pienistä ja isommista.

– Saisiko olla tuore Kansan Uutiset? porilainen eduskuntavaaliehdokas 49 Milka Tommila kysyy. Hän kirjoittaa Vasenvoiman ehdokasesittelyssä haluavan vaikuttaa asioihin siksi, että jokainen ihminen ansaitsee hyvän elämän.
Porilainen 47 Raisa Ranta on ehdolla eduskuntaan paalupaikalta. Hän kirjoittaa Vasenvoiman ehdokasesittelyssä mm:
– Kaikkea päätöksentekoa tulee arvioida eriarvoisuuden vähentämisen näkökulmasta. Siihen kytkeytyvät monet kysymykset liittyen toimeentuloon, koulutukseen, hyvinvointieroihin ja hyvään työelämään.
Raumalainen eduskuntavaaliehdokas 39 Lotta Hatakka on muistuttaa mielipidekirjoituksessaan, että kaikki vaalit ovat arvovaaleja. – Katso tarkasti, millaiset arvot piilotetaan vaalipuheiden ja vaalimainosten taakse. Äänestä omien arvojesi mukaisesti, hän neuvoo.
Rauman Lapista ehdolla eduskuntaan oleva 45 Sanna Nylander kirjoittaa naistenpäivään mielipidekirjoituksen lähisuhdeväkivallasta. Hän kirjoittaa, että kun elämä perheessä on ennakoitavaa ja turvallista, oppiminen ja kasvaminenkin saavat tilaa.

Satakunnan vasemmistonaisten ehdokkaita ovat myös 38 Saana Hannula ja 42 Jenni Jäntti. Yhteensä piirin 14 ehdokkaasta on 6 on naisia.

Mikä vasemmistonaiset?

Naistenpäivän tilaisuus oli Satakunnan vasemmistonaisten järjestämä. Vasemmistonaiset on vasemmistoliiton naisjärjestö, jossa voivat toimia kaikki naiset ja ei-binääriset ihmiset, jotka haluavat tehdä vasemmistofeminististä politiikkaa.

Vasemmistonaisten eduskuntavaalitavoitteet vaalikaudelle 2023–2027 kattavat monia tärkeitä alueita, jotka tavalla tai toisella liittyvät tasa-arvoon. Naisjärjestö katsoo, että eriarvoistumisen kierre ja ilmastonmuutos on pysäytettävä ja tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia edistettävä. Lisäksi edelleen tarvitaan panostuksia hyvinvointipalveluihin sekä taloudellisen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vahvistamiseen.

Vasemmistonaiset tavoittelee hallitusohjelmaa, joka edistää naisten ja vähemmistöjen oikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa sekä ihmisoikeuksia. 

Vasemmistonaisten tavoitteena on saada 100 naista eduskuntaan. Se saattaa onnistuakin, sillä viimeksi 2019 valittiin jo 94 naista eli heidän osuutensa oli 47 prosenttia. Tilastojen mukaan Suomi oli kuudentena maailman naisvaltaisimpien parlamenttien listalla.

Missään nimessä naiset vastaan miehet -kilpailusta ei ole kyse, vaan vasemmistonaiset tarkentaa tavoitettaan:

– Haluamme eduskunnan, joka on kokoonpanoltaan moninainen ja jossa myös eri vähemmistöt ovat edustettuina. 

Avaimet vasemmistofeministiselle vaalikaudelle ovat:

  1. Naisten, tyttöjen ja vähemmistöjen ihmisoikeuksia vahvistettava
  2. Elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus
  3. Hyvinvointia kaikille, ei vain harvoille
  4. Tasa-arvoinen työelämä ja riittävä toimeentulo kaikille
  5. Maailman naisten oikeuksista huolehdittava
  6. Ilmastonmuutos on tasa-arvokysymys