• Eduskuntavaalit

Ehdolla eduskuntaan: Milka Tommila

Vasenvoima esittelee kaikki Satakunnan vasemmistoehdokkaat.

Milka Tommila on kahden pojan äiti, joka jakaa aikansa perheen ja useiden luottamustoimien kesken. Hän työskenteli 16 vuotta yksinyrittäjänä ja on toiminut sen jälkeen erilaisissa koordinointitehtävissä.

– Olen vapaa-ajattelija, aika liberaali. Olen kiinnostunut erilaisista elämäntavoista ja kulttuureista – oikeastaan maailmasta yleensä. Olen nuorempana matkustanut ja kolunnut maailman kolkkia useita kertoja. Olen rohkea, seikkailunhaluinenkin ja valmis kokeilemaan monenlaisia asioita. Ennakkoluuloton kuvaa minua monella tavalla hyvin.

– Minulla on vahva oikeudenmukaisuuden tarve. Vastustan vääryyksiä ja haluan puolustaa kaikkia ihmisiä, joita kohdellaan mielestäni väärin. Se on se juurisyy, miksi toimin monessa luottamustoimessa. On niin monia, joiden ääni jää kuulumattomiin. Minulla onkin tunnetusti reippaat äänivarat.

Milka Tommila kampanjoimassa ja kuuntelemassa. Kuva: Susanne Ekroth

– Olen eläinrakas ja luonto on minulle monella tavalla tärkeä voimien lähde. Elämän tahti on tällä hetkellä sellainen, että laumani on kutistunut perheeseeni ja yhteen kissaan.

– Minulle välittäminen on asia, jota haluan osoittaa kaikissa toimissani, myös luottamustoimissa. Haluan vaikuttaa asioihin siksi, että jokainen ihminen ansaitsee hyvän elämän. Ne, joilla on mahdollisuus ja voimia, voivat toimia niiden puolesta, joilla niitä ei ole. Ilman välittämistä katoaa inhimillisyys. Se pitää ottaa huomioon myös kaikessa päätöksenteossa.

Vastustan vääryyksiä ja haluan puolustaa kaikkia ihmisiä, joita kohdellaan mielestäni väärin. Se on se juurisyy, miksi toimin monessa luottamustoimessa. On niin monia, joiden ääni jää kuulumattomiin. Minulla onkin tunnetusti reippaat äänivarat.

Eduskuntavaaliehdokas Milka Tommila

Missä näet tällä hetkellä/tulevalla vaalikaudella tärkeimmät kehityskohdat Suomessa? Miten ratkaisisit ne?

– Koulutuksen kunnianpalautus resursseja lisäämällä. Opetussuunnitelma pitäisi rauhoittaa, ei enää lisää velvoitteita. Inkluusion poistaminen niiltä osin, kun se ei hyödytä ketään, vaan vaikutukset ovat päinvastaisia. Ammattikoulutuksen arvo pitää palauttaa, koska me tarvitsemme perusduunareita edelleen. Houkuttelevuutta aloille pitää lisätä työoloissa, palkkauksessa ja arvostuksessa yleensä.

– Tuloeroja pitää kaventaa ja verotus kohdistaa oikeudenmukaisemmin. Veroja on otettava sieltä, missä varallisuutta on eniten.

– Soteuudistus pitää viedä maaliin vahvistamalla perusterveydenhuoltoa. Se on erittäin tärkeää ennaltaehkäisyä ja ainut keino säästää kalliista erikoissairaanhoidosta. Väestömme ikääntyy ja heidän terveyttään edistämällä saadaan hillittyä kulukehitystä. Kansanterveyttä pitää vahvistaa luomalla myös pienituloisille parempia mahdollisuuksia elää terveellisesti ja liikkua. Ammattilaisten saaminen Suomeen muualta onnistuu vain ulkomaalaisvastaisten asenteiden muuttamisella ja ilmapiirin parantamisella. Näin paikkaamme myös ns. aivovuotoa ulkomaille, kun koulutetut suomalaiset muuttavat työn perässä muualle.

Kestävä kehitys ja hallittu vihreä siirtymä ovat keinomme, joiden taakse pitää saada kaikki ihmiset, muuten kaikki muut asiat ovat ihan turhia murheita.

Eduskuntavaaliehdokas Milka Tommila

– Vihreää siirtymää pitää vauhdittaa ja kehittää. Se luo myös uusia työpaikkoja ja vahvistaa omavaraisuuttamme. Siirtymä täytyy tehdä reilusti niin, että kaikilla on mahdollisuus pysyä mukana.

Mitkä asiat ovat tärkeimpiä kehityskohtia pitkässä juoksussa? Miten ratkaisisit ne?

– Kaikkein tärkein asia on ilmastonmuutoksen hidastaminen. Muuten käy niin, ettei juosta enää lyhyttäkään matkaa. Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja luontokadon estäminen antavat mahdollisuuden jatkaa elämää maapallolla. Kestävä kehitys ja hallittu vihreä siirtymä ovat keinomme, joiden taakse pitää saada kaikki ihmiset, muuten kaikki muut asiat ovat ihan turhia murheita.

Mitkä ovat tärkeimmät vaaliteemasi?

  • Tuloerojen kaventaminen ja perusturvan vahvistaminen
  • Ennaltaehkäisevien palvelujen vahvistaminen ja sote-uudistuksen maaliin saaminen
  • Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen vahvistaminen
  • Mielenterveys- ja päihdeongelmaisten ihmisarvoinen kohtelu ja päihdepolitiikan muutos
  • Ikäihmisten yksinäisyyden ehkäiseminen
  • Huoltovarmuuden vahvistaminen
  • Matkailun kehittäminen, yrittäjyys ja aluekehitys
  • Ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillitseminen

Kuka on sinun esikuvasi? Miksi?

– Li Andersson. Hän on tinkimätön, periksiantamaton, perehtynyt ja väsymätön. Haluaisin jaksaa yhtä paljon aatteen puolesta luoden parempaa maailmaa kaikille.

Mikä on suosikkivuodenaikasi ja mitä teet silloin?

– Ehdottomasti kevät, kun talven selkä taittuu ja valon määrä lisääntyy. Luonnon herääminen eloon antaa energiaa ja voimia. Kevät on lupaus kesästä. Keväällä kuopsutan pihalla ja mökillä. Silloin alkaa myös kuntokuuri ja liikunta lisääntyy, kun saa samalla nauttia kevään kauneudesta.

Mikä on lempipuuhaasi kesäkeleillä?

– Rentoutuminen kesämökillä perheen kanssa keskellä luontoa, metsän siimeksessä.

Milka Tommila kertoo rentoutuvansa luonnossa, tässä hän on perheineen Joutsijärvellä.
Kuva on eduskuntavaaliehdokkaan kotialbumista.

EDIT 1.3. lisätty ehdokaskuvaan vaalislogan sekä liitetty kampanjointikuva.