• Eduskuntavaalit
  • Mielipiteet

Sanna Nylander: Yhteiskunnalla on velvollisuus puuttua lähisuhdeväkivaltaan

Ehdokas muistuttaa, että lähisuhdeväkivalta on vakava ja sukupuolittunut ilmiö.
Ensi- ja turvakotien liiton väkivaltatyön palvelut ovat auttaneet vuonna 2022 yli 5000 naista saamaan apua lähisuhdeväkivaltaan turvakodeissa sekä avopalveluissa.

– Kun perheen äitiä kohdellaan väkivaltaisesti, kohdentuu väkivalta myös lapsiin. Lapsuudessani, kotonani ja naapurustossamme väkivalta oli niin yleistä, etten edes tiennyt kaiken sen olevan väkivaltaa. Nyt ymmärrän väkivaltaa olevan jo paljon ennen kuin se muuttuu fyysiseksi.

Väkivallan eri muotojen sanoittaminen, merkkien tunnistaminen ja viranomaisten aktiivinen puuttuminen lähisuhdeväkivaltaan mahdollistavat lapsille ja nuorille turvallisen arjen. Kun elämä on ennakoitavaa ja turvallista, oppiminen ja kasvaminenkin saavat tilaa.

Sitkeässä elää ajatus siitä, etteivät perheiden sisäiset asiat kuulu muille.

Sanna Nylander

Yhteiskunnassamme on vaikea puuttua väkivaltaan. Sitkeässä elää ajatus siitä, etteivät perheiden sisäiset asiat kuulu muille. Omakohtainen esimerkkini 1980-luvulta voisi olla ihan hyvin tältä päivältä.

Naapurissamme oli perhe, jonka isä käytti silmitöntä fyysistä väkivaltaa vaimoaan kohtaan. Perheen lapset ja minä saimme osamme raivosta. Pyysin tuolloin äitiäni tekemään perheestä ilmoituksen jonnekin. Äitini ei kieltäytyi ja tulkitsin hänen pelkäävän anonymiteettinsä puolesta. Nyt aikuisena ymmärrän hänen, hengellä uhatun lähisuhdeväkivallan uhrin, pelänneen naapurinäidin hengen puolesta, jos viranomaiset saisivat tietää.

Suomeen tarvitaan lisää turvakotipaikkoja.

Sanna Nylander

Lähisuhdeväkivalta on vakava ja sukupuolittunut ilmiö. Ensi- ja turvakotien liiton väkivaltatyön palvelut ovat auttaneet vuonna 2022 yli 5000 naista saamaan apua lähisuhdeväkivaltaan turvakodeissa sekä avopalveluissa.

Suomeen tarvitaan lisää turvakotipaikkoja etenkin alueille, joissa on pitkät välimatkat. Tällä hetkellä Porissa on Satakunnan ainoa turvakoti, Esikko.

Lähisuhdeväkivaltaa kokevat naiset eivät aina tarvitse turvakotipaikkaa, mutta väkivaltatyön ennaltaehkäisevät avopalvelut ovat avainasemassa.

Naapureiden sijaan yhteiskunnalla ja valtiolla on velvollisuus puuttua lähisuhdeväkivaltaan sekä ennaltaehkäistä sitä. Väkivaltatyöhön tulee osoittaa riittävästi resursseja, rohkeutta ja rahoitusta.

Naapureiden sijaan yhteiskunnalla ja valtiolla on velvollisuus puuttua lähisuhdeväkivaltaan sekä ennaltaehkäistä sitä.

Sanna Nylander

Eräs vaalikone kysyi, tarvitaanko selkeitä rajoja ja kuria nykyistä enemmän lasten kasvattamisessa. Vastasin, että kurittamisen sijaan meidän täytyy yhdessä systemaattisesti puuttua lapsia ja kanssaihmisiä vähättelevään ja mitätöivään keskusteluun.

Arvostusta naisillemme joka päivä,

hyvää naistenpäivää 8.3.

Sanna Nylander

eduskuntavaaliehdokas

Rauma, Lappi

Mielipidekirjoitus on julkaistu 7.3.2023 myös Alasatakunta-lehdessä.