• Eduskuntavaalit

Ehdolla eduskuntaan: Saana Hannula

Vasenvoima esittelee kaikki Satakunnan vasemmistoehdokkaat.

Saana Hannula on 28-vuotias röntgenhoitaja Porista. Hän on Satakunnan Vasemmistonuoret ry:n varapuheenjohtaja ja Porin teknisen lautakunnan varajäsen sekä Satakunnan röntgenhoitajat ry:n sihteeri ja 
Tehyn ammattiosasto 250:n sihteeri.  

– Olen syntynyt ja kasvanut Kemissä, jossa suoritin kaksoistutkinnon valmistuen ylioppilaaksi ja lähihoitajaksi. Muutin hetkeksi Rovaniemelle ja sieltä Ouluun opiskelemaan röntgenhoitajaksi. Poriin muutin työn perässä.  

– Ay-kärpänen puri minua jo ammattikorkeakoulussa – olin aktiivinen opiskelijayhdistyksessä, joka teki yhteistyötä Tehyn kanssa. Tieto lisääntyi ja sitä myötä palo yhteisten asioiden puolesta taistelemiseen. Työntekijöiden sekä nuorten ja haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten hyväksikäyttö ja yhteiskunnassa esiintyvä epäoikeudenmukaisuus ovat saaneet minut mukaan politiikkaan.  

– Katson maailmaa milleniaalin linssien läpi ja näen, että pahoinvoinnin lähde on nykyisessä järjestelmässä, jossa et koskaan riitä omana itsenäsi. Ura- ja kauneuskapitalismi sairastuttaa ihmisiä ääripaineistetussa yhteiskunnassa. Aina pitäisi olla parempi, kauniimpi ja fiksumpi.  Mielestäni tärkeitä arvoja ovat tasa-arvo, solidaarisuus ja väkivallattomuus. 

Missä näet tällä hetkellä/tulevalla vaalikaudella tärkeimmät kehityskohdat Suomessa? Miten ratkaisisit ne? 

– Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus on saatava kuntoon. Nyt ollaan tilanteessa, jossa resurssit eivät kohta riitä edes tulipalojen sammutteluun. Syynä tähän on vuosien aliresursointi.

– Perusterveydenhuoltoon ja ikäihmisten hoitoon on nyt erityisesti laitettava rahaa. Meillä on tuolla ihmisiä, jotka eivät pärjää kotona, mutta eivät pääse tarvitsemiensa palveluiden ääreen. Lisäksi terveyskeskukset vuotavat kalliiseen erikoissairaanhoitoon ja päivystykseen. Ihmisten on saatava tarpeenmukaista hoitoa oikeassa paikassa, oikeaan aikaan ja riittävillä resursseilla. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työolojen korjaaminen on osa kokonaisuutta. Ammattilaiset äänestävät jaloillaan.  

Ura- ja kauneuskapitalismi sairastuttaa ihmisiä ääripaineistetussa yhteiskunnassa. Aina pitäisi olla parempi, kauniimpi ja fiksumpi.

Eduskuntavaaliehdokas Saana Hannula

– Työelämän epäoikeudenmukaisuus on korjattava. Palkalla pitää pystyä tulemaan toimeen ilman, että on tehtävä useampaa työtä. Työntekijöiden alipalkkaus on kriminalisoitava. Hyväksikäyttö, kiristys ja nuorten sekä haavoittuvassa asemassa olevien työntekijöiden huijaaminen ja hyväksikäyttö pitää saada kuriin. Esimerkiksi ravintola-alalla nuori voi joutua tekemään työtä työajan ulkopuolella, koska aikaa ei anneta ravintolan sulkemisen jälkeiseen siivoamiseen. Se on kirjaimellisesti orjatyötä ja siitä on vaikea kieltäytyä siinä pelossa, että saa potkut. 

Mitkä asiat ovat tärkeimpiä kehityskohtia pitkässä juoksussa? Miten ratkaisisit ne? 

– Meidän pitää olla etukenossa ennaltaehkäisemässä eriarvoistumista. Suomessa on kasvavat tulo- ja terveyserot. Tarvitaan sosiaaliturvauudistus, jossa otetaan käyttöön perustulo aikuisille ja lapsille. Täydentävä toimeentulotuki ei silti saa hävitä, koska elämä on arvaamatonta.

– Mielenterveys- ja päihdepalvelut on saatava kuntoon lisärahoituksella. Sosiaali- ja terveydenhuollossa on painotettava ennaltaehkäiseviä palveluita. 

Ay-kärpänen puri minua jo ammattikorkeakoulussa – olin aktiivinen opiskelijayhdistyksessä, joka teki yhteistyötä Tehyn kanssa.

Eduskuntavaaliehdokas Saana Hannula

– Työntekijöiden turvallisuuteen ja hyvinvointiin tarvitaan uusia ratkaisuja. Ammattiliittojen työ on ollut tärkeää, kun katsoo Suomen historiaa ja hyvinvointiyhteiskunnan rakentamista. Alkaisin rohkeasti vaatia kuuden tunnin työpäivää hyvinvoinnin nimissä. Työn tuottavuus on kasvanut valtavasti vuosien aikana ja näkisin, että aika alkaa olla jo kypsä lyhyemmille työpäiville. Luottamusmiesten asemaa pitää turvata lainsäädännöllä. 

– Julkisen talouden rahoitus kaipaa kohennusta. Harmaa talous pitää saada kuriin. Verojen välttelijät pitää saada maksamaan, miljonäärien verotusta on lisättävä ja listaamattomien yhtiöiden osinkotuloille on laitettava kunnon vero. 

Mitkä ovat tärkeimmät vaaliteemasi?          

  • HYVINVOINTIA JA SIVISTYSTÄ Sosiaali- ja terveyshuollon rahoitus on tuotava riittävälle tasolle, painotusta on ajan myötä siirrettävä ennaltaehkäisevään suuntaan. Koulutuksesta ei saa leikata ja opiskelun pitää olla mahdollista jokaiselle sosioekonomisesta asemasta huolimatta. 
  • EI YKSITYISTÄMISELLE Julkiset palvelut ja rakenteet ovat osa huoltovarmuutta. Ei päästetä tärkeitä palveluita ja rakenteita demokraattisen päätösvallan ulottumattomiin.  
  • TYÖMARKKINARIKOLLISUUS KURIIN Alipalkkaus on kriminalisoitava tuntuvilla rangaistuksilla. Ammattiliitoille on saatava kanneoikeus, jotta liitto voi nostaa kanteen työntekijän puolesta, jos uhri ei uskalla tai pysty. Työaikasaatavien kanneaikoja on pidennettävä, rikosten vanhentumisaikoja on myös pidennettävä, jotta työntekijät saavat palkkasaatavansa perittyä. 

Kuka on sinun esikuvasi? Miksi? 

– Esikuva tulee aika läheltä. Hän on yksi meidän ehdokkaistamme, Milka Tommila. Hän on oikeudenmukainen, sanavalmis ja periksiantamaton. Aina kun minulla on ollut epäröintiä ja heikkoja hetkiä, niin Milka on osannut minulle perustella, miksi pitää jaksaa jatkaa eteenpäin. Kiitos siitä. 

Mikä on suosikkipuuhaasi vapaa-ajalla? 

– Vapaa-aikaani kuuluu politiikka, videopelien pelaaminen netissä kavereiden kanssa, liikunta, jooga, alttoviulun soitto ja ay-toiminta.

Saana Hannula kertoo harrastavansa muun muassa politiikkaa. Joulukuussa otetussa kuvassa hän on kampanjoimassa Vanhan Rauman joulumarkkinoilla. Kuva: Susanne Ekroth