• Kolumnit

Keittiössä: Villiyrttien voimaa

Vasenvoiman keittiö on avattu, sillä oppositiossa ollessakin pitää syödä.
Hyvä ruoka edistää terveyttä kaikin mahdollisin tavoin. Petteri Kiponoja aloittaa nokkosista, joihin verrattuna pinaatti on aika kesyä. Kirjoittaja ei tyydy vain antamaan ruokaohjeita, vaan yhteiskuntakritiikkiäkin on ripoteltuna keiton päälle. SYÖMÄÄN!

Alkukesä on kasvien aikaa: tuoreet nokkoset, nuoret voikukan lehdet, maitohorsman varsi ja niin edelleen. Nämä ovat sitä oikeaa, aikaisempien vuosien kohkattua superfoodia. Kaiken lisäksi kotimaista ja lähiruokaa! Ympäristötekijät ovat huomioitu, sillä kaikki nämä löytyvät lähiluonnosta kohtalaisen vähin päästöin hankittuna. Luonnossa liikkuminen edistää myös tutkimusten mukaan fyysistä terveyttä sekä mielenterveyttä.

Muttia matkassa

Toinen asia on tietous villiyrttien keräämisestä sekä luonnosta nauttimisen eriarvoisuustekijät. Villiyrttien keräämiseen täytyy lisätä jokaisen harrastajan omaa tietouttaan esim. opiskelemalla itse aiheesta tai menemällä asiantuntijan järjestämälle kurssille. Joidenkin villiyrttien poimimiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Luontoon pääseminen ei myöskään ole itsestään selvää kaikille. Usein siihen vaikuttaa jokaisen taloudelliset tekijät sekä terveydellinen tila. Oma auto tai laina-auton käyttäminen on oikeastaan välttämätöntä, mikäli haluaa mahdollisimman terveitä ja mahdollisimman vähän saasteita sisältäviä villiyrttejä. Hyvin harvassa ovat julkisin yhteyksin saavutettavat luontokohteet.

Terveys vaikuttaa myös metsään pääsemiseen. Esimerkiksi akuutit mielenterveyden häiriöt tai jokin vamma estävät pääsemästä metsään. Kohtalaisen harva luontokohde on vieläkään esteetön, joten pyörätuolilla liikkuminen ei onnistu läheskään kaikkialla.

Jotkut luontokohteet ovat myös valintakysymys: mikäli läheiseen merellä sijaitsevaan kansallispuistoon maksaa laivaliput enemmän kuin kansallisten aluevesien väliset risteilyt, voi moni perhe miettiä kumpi on ns. kannattavampi vaihtoehto. Periaate kun mielestäni on, että kansallisluontomme tulisi olla mahdollisimman monien saavutettavissa, eikä vain kaikista varakkaimpien.

Tätä tekstiä en voi valitettavasti päättää kehottamalla ”kaikkia menemään luontoon”, kuten jonkun ison volyymin aikakausilehti voisi tässä kohtaa julistaa. Sen sijaan suositan vahvasti liikkumaan luonnossa, mikäli siihen on mahdollisuus.

Villiyrttien keräämistä kaupungin sekä vilkkaiden teiden läheisyydestä en suosita, sillä ne sisältävät runsaasti raskasmetalleja sekä muita terveydelle haitallisia aineita.

Nokkoskeittoa ja yrttistä öljyä

Mikäli jostain saat kerättyä tai lahjoituksena tuoreita nokkosia, tässä ohje nokkoskeiton valmistukseen. Reseptistä saa vegaanisen vaihtamalla kerman esim. kaurakermaan ja paistamalla sipulit öljyssä.

Nokkoskeitto

ryöpättyjä nokkosia
2 dl kermaa
8 dl kasvislientä
1 rkl valkoviinietikkaa
sipuli
valkosipulin kynsiä oman maun mukaan (itse laitoin kaksi)
suolaa
mustapippuria
voita tai öljyä paistamiseen

– Huuhtele tuoreet nokkoset vedessä. Ryöppää huuhdotut nokkoset kiehuvassa vedessä noin minuutin ajan. Valuta ylimääräinen vesi pois.
– Kuori ja pilko sipulit. Kuullota öljyssä tai voissa.
– Lisää nokkoset ja kasvisliemi. Hauduta n. 10 minuuttia.
– Lisää kerma, valkoviinietikka sekä mausteet. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimella.

Tarjoa keitto tuoreen leivän tai paahtoleivän kanssa.

Voit halutessasi tarjota nokkokeittoa yrttisen öljyn kanssa:

neitsytoliiviöljyä
tuoretta basilikaa
saksanpähkinää
suolaa
mustapippuria
sitruunamehua

– Pilko tuore basilika.
– Pienennä saksanpähkinä esim. veitsellä tai huhmareella.
– Yhdistä basilika, saksanpähkinä sekä öljy. Sekoita. Lisää myös suola, pippuri ja sitruunamehu.
– Lisää lämpimän keittoannoksen päälle ja nauti!

Villiyrttien keräämistä kaupungin sekä vilkkaiden teiden läheisyydestä en suosita, sillä ne sisältävät runsaasti raskasmetalleja sekä muita terveydelle haitallisia aineita.

Petteri Kiponoja

EDIT: 22.6.2023 muutettu jutun kategoriaksi Kolumnit.