• Eurovaalit
  • Kolumnit

Silvia Modig: Eurovaalit ovat politiikan käännekohta

Vasenvoima pyysi Silvia Modigia perustelemaan, miksi on tärkeää, että satakuntalaiset käyttävät tällä kertaa ääntään eurovaaleissa.

– Tavoitteena on, että tulevaisuuden Eurooppa on reilu kaikille, hän kirjoittaa.

Jokainen ääni tarvitaan, sillä äärioikeisto on suurin uhka demokratialle Euroopassa.

– Demokratia eli kansanvalta alkaa ihmisistä. Mitä suurempi osuus kansasta käyttää ääntänsä, sitä vahvempi meidän demokratiamme on. Siksi onkin harmillista, että vain 37,3 % satakuntalaisista äänesti viime eurovaaleissa vuonna 2019.

Euroopan unioni vaikuttaa jokaiseen, asui sitten Porissa, Harjavallassa tai Nakkilassa. Meillä suomalaisilla on myös valtaa käytettävissämme EU:ssa.

Olen esimerkiksi ylpeä siitä, että vasemmiston kädenjälki näkyy vihreän kehityksen ohjelmassa, jonka ansiosta koko EU on nyt entistä kestävämmällä tiellä.

Silvia Modig

Ilmastoasioissa on tällä kaudella otettu valtava harppaus eteenpäin, ja tämä vaikuttaa aivan koko maapallon tulevaisuuteen.

Toisaalta EU näkyy myös arjessamme, viimeisimpänä esimerkiksi muuttuneissa pullonkorkeissa. Kun tutkimuksissa havaittiin, että yleisin eurooppalaisilta rannoilta löytyvä muoviroska on pullo, korkki tai kansi, EU halusi estää näiden roskien päätymistä luontoon. Siksi EU sääti direktiivin, jonka mukaan alle kolmen litran pakkauksissa olevien muovisten korkkien on pysyttävä kiinni pakkauksessaan sen käytön ajan. Nyt tämä muutos näkyy jokaisen suomalaisen keittiössä.

Nämä ovat kuitenkin vain yksittäisiä esimerkkejä. EU-tasolla ratkottavat asiat eivät nimittäin ole arjestamme kaukaisia, vaan ne näkyvät konkreettisesti ihan täällä kotimaassakin: turvallisuudessa, sosiaalisessa oikeudenmukaisuudessa, taloudessa, oikeusvaltioperiaatteessa tai vaikka kuluttajien oikeuksissa.

Siksi on tärkeää, että myös satakuntalaiset innostuvat toden teolla eurovaaleista.

Jos jättää äänestämättä, joku toinen päättää sinunkin puolestasi, ja tällä ihmisellä saattaa olla valtavan erilaiset arvot kuin sinulla itselläsi.

Silvia Modig

Tämä viesti on erityisen painava, kun seuraa äärioikeistolaisten voimien nousua ympäri Eurooppaa.

Meppinä olen päässyt näkemään, että äärioikeisto on aikamme suurin uhka demokratialle. Esimerkiksi Puolassa ja Unkarissa oikeusvaltiot ovat olleet uhattuina, vähemmistöjen ja naisten oikeudet ovat heikentyneet ja abortin vastustus on noussut jälleen poliittiseen keskusteluun.

Tämä ei ole se Eurooppaa, jota minä haluan.

Silvia Modig

Vaalit ovat aina politiikassa eräänlainen käännekohta. Kun uusi parlamentti valitaan, se tuo mukanaan jälleen uuden joukon meppejä, ryhmiä, aloitteita ja arvoja.

Pelkona on, että laita- ja äärioikeiston vaalivoitto voisi vaarantaa sen hyvän kehityksen, jota olemme saaneet aikaan.

Silvia Modig

Voimansa äärioikeisto saa pelosta ja osattomuuden kokemuksista. Kun ihminen pelkää oman pärjäämisensä puolesta, äärioikeisto tarjoaa ahdinkoon helppoja syyllisiä.

Suuret ongelmat eivät kuitenkaan ratkea populistisilla puheilla, vaan hyvinvointia lisäävällä politiikalla. Meidän on kyettävä pitämään huolta kaikista, ei vain harvoista.

Paras tapa varmistaa tämä on äänestää kesäkuun eurovaaleissa sellaista ehdokasta, joka ajaa eriarvoisuutta vähentävää politiikkaa.

Kirjoittaja oli vasemmistoliiton europarlamentaarikko, mutta ei asettunut ehdolle uudelle kaudelle.

EDIT Kolumni on 17.4.2024 julkaistu 1.kerran. 19.5.2024 uudelleenjulkaisu.