• Eurovaalit
  • Pääkirjoitus

Taistellaan vaalipäivään saakka – kaikki lasketaan!

Vaalipäivään on vajaa viikko. Mitä me voimme tehdä? Paljon. Teoriassa 76,6 prosenttia satakuntalaisista on vielä äänestämättä. Heistä osa on nukkujia, joita me pystymme herättämään.

Heidän ääniään tarvitaan torjumaan äärioikeiston nousua Euroopassa ja varmistamaan, että ihmisoikeuksia ja työntekijöiden oikeuksia puolustetaan jatkossakin, ja että äänettömien ääni tulee kuulluksi.

Tehokkain väline on henkilökohtainen kontakti. Otetaan puheeksi äänestäminen ja vasemmistoliiton ehdokkaat. Ollaan sitkeitä kuin alkukesän nokkoset.

Ennakkoäänestyksen jälkeen olo on toiveikas. Suurin piirtein joka neljäs äänioikeutetuista on jo halunnut käydä piirtämässä ehdokkaansa numerot verhojen takana. Vilkkaimmat päivät olivat maanantai ja tiistaina.

Satakunnan vaalipiirin ennakkoäänestysprosentti (23,4) oli kuitenkin selvästi alempi kuin koko maan (25,3), vaikka suunta on oikea.

Viisi vuotta sitten eurovaaleissa Satakunnassa äänesti ennakkoon vain 20,6 eli joka viides. Silloin kokonaisprosentti jäi hävettävästi 37,3 prosenttiin, mikä oli alle maan keskiarvon. Nyt aineksia parempaan tulokseen on olemassa.

Raumalla äänestettiin ahkerimmin. Äänensä antoi ennakkoon tällä kertaa peräti 26 prosenttia pitsikaupungin äänioikeutetuista.

2019 vaalien kärkikunnan Kankanpään ennakkoprosentti oli tällä kertaa 24,4. Sille jäi maakunnan suurin kunta Pori, jossa tällä kertaa äänesti ennakkoon 24,3 prosenttia. Alle 20 prosentin kunniksi jäivät Huittinen, Kokemäki ja Siikainen.

Luvassa tiukkaa ja tasaväkistä vääntöä

Ennakkoääniä on koko maassa kertynyt laskettavaksi reilu miljoona, mutta niiden jakautumista puolueiden ja ehdokkaiden välillä emme tietenkään saa tietää ennen vaalipäivän iltaa.

Joudumme tyytymään ennusteisiin ja erilaisten mielipidemittausten tuloksiin.

Torstaina Ylen gallup tarjoaa vasemmistoliitolle 10,8 prosentin kannatusta europarlamenttivaaleissa. Se riittäisi kahteen meppipaikkaan. Sama mittaus tarjosi vihreille ja RKP:lle kylmää kyytiä.

Helsingin Sanomien tilaaman eurovaalimittauksen mukaan vasemmistoliitto saisi 9.7 prosentin kannatuksen ja yhden meppipaikan. Tämä tutkimus julkaistiin 4. kesäkuuta.

MTV:n tilaama tutkimus lupaa vasemmistoliitolle 11,2 prosentin kannatusta ja yhtä paikkaa europarlamentissa.

Jännittäväksi tilanteen tekee kuitenkin se, että samassa blokissa (11,2–13,3 prosentin kannatuksella) ovat myös perussuomalaiset, vihreät ja keskusta. MTV julkaisi tutkimuksensa 3. kesäkuuta.

Jokainen ääni on nyt todella tärkeä.

Kuukautta aikaisemmin Ylen eurovaalimittaus lupasi vasemmistoliitolle 10,5 prosentin kannatusta. Vihreiden kannatus oli kyselyssä samoissa lukemissa, ja molemmat puolueet saisivat kaksi paikkaa. Vasemmistoliitolle se olisi voitto, mutta vihreille tappio.

Ehdokkaita on käynyt kiitettävästi näytillä

Vapun molemmin puolin Porissa vierailivat Riku Nieminen sekä Jouni Jussinniemi. Jälkimmäinen oli Raumalla vappupuhujana. Eurooppapäivänä Porissa, Ulvilassa ja Kokemäellä kampanjoi lahtelainen Harri Pikkarainen, jota pääsi toukokuussa tapaamaan myös Huittisissa ja Säkylässä.

Jussi Saramo käväisi puhumassa ilmastonmuutoksesta ja vihreästä siirtymästä paneelikeskustelussa Porin Puuvillassa.

Lauantai 1.6. oli Li Andersson -päivä, kun valtakunnalliseksi ääniharavaksi ennustettu puoluejohtajamme vieraili Porissa ja Raumalla. Tampereelta vaaliteltoilla oli mukana Mikko Aaltonen sekä jo melkein Satakuntaan adoptoitu Harri Pikkarainen.

Kun vaalipäivän aattona Euraan ja Poriin ehtii vielä kokenut ex-meppi ja kansanedustaja Merja Kyllönen, Satakunnassa on vieraillut 7/20 vasemmistoliiton eurovaaliehdokasta.

Piirin kevätkokouksessa huhtikuun lopulla kuultiin seitsemää ehdokasta. Videoyhteydellä teemoistaan kertoivat Joona Mielonen, Sami Säynevirta, Pinja Vuorinen, Gashaw Bibani, Harri Pikkarainen, Paco Diop ja Jouni Jussinniemi.

Se tekee 12/20 vasemmistoliiton ehdokkaista. Ei lainkaan huono kattaus satakuntalaisille äänestäjille. Kohti vaalivoittoa!

Susanne Ekroth

Vastaava toimittaja

EDIT 6.6.2024 tuorein Ylen gallup.