• Eurovaalit
  • Toimituksen nostot
  • Uutiset

Jussi Saramo hallitsi perusasiat Puuvillassa

Ilmastonmuutokseen ei ole ratkaisua, joka toimisi kuin hopealuoti.
– Meidän tulee tehdä paljon muutakin kuin tämä energiasiirtymä. Meidän pitää tehdä kaikki mahdollinen, jotta maapallo säilyttää siedettävät lämpöasteet ja lapsillamme on tulevaisuus.

Eurovaaliehdokas ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo vakuutti Ilmastonmuutos ja vihreä siirtymä -paneelissa perjantaina 10.5. kauppakeskus Puuvillassa.

Jussi Saramo kertoi olevansa huolissaan teollisuuden halusta hakata ja keittää kaikki Suomen metsät selluksi.

– Myymällä sellua esimerkiksi vessapaperia varten Kiinaan, olemme kehitysmaan asemassa. Vaarana on myös se, että siitä syntyy päästöjä niin paljon, ettei kiintiöstä riitä enää liikenteeseen, ja me joudumme maksamaan sakkoja.

Jussi Saramo on sitä mieltä, ettei puun tuonti ulkomailta ratkaise mitään.

– Ei näitä asioita ulkomailla ole sen paremmin järjestetty.

Hän muisteli teini-ikäisenä Brasiliassa näkemiään yhden ainoan lajin valtavia puupeltoja.

– Ne olivat alun perin olleet sademetsää, mutta ne oli poltettu ja tilalle kylvetty eucalyptus-puita, silmänkantamattomiin. Suomalaiset puupellotkin ovat monimuotoisempia.

Perjantai-illan paneelia oli seuraavassa kohtalainen määrä eurovaaliehdokastaan etsiviä sekä omaa ehdokastaan kannustavia kansalaisia.
Raumalainen Teemu Laulajainen teki vaalipaneelissa yleisökysymyksen. Hän oli tyytyväinen eurovaaliehdokas Jussi Saramolta saamaansa vastaukseen.

Yleisökysymykset olisivat ehkä olleet paneelin mielenkiintoisinta antia, mutta ikävä kyllä ilman mikrofonia kysymykset kuuluivat huonosti. Raumalainen Teemu Laulajainen kysyi:

– Nykyisillä päästöillä olemme matkalla kohti 2 asteen lämpenemistä. Mitä muita keinoja EU:lla on päästöjen vähentämiseksi kuin uusiutuvan energian edistäminen?

Jussi Saramo totesi, että kysyjä on asian ytimessä.

– Eihän tähän auta yksikään teknologinen ratkaisu yksin, ei ydinvoima, ei tuulivoima. Ei ole olemassa teknistä ratkaisua, joka olisi kuin hopealuoti, joka ratkaisee kaiken.

– Meidän pitää tehdä kaikki mahdollinen. Se voi tuottaa meille kasvua ja työpaikkoja.

– Ajatellaan vaikka päästötöntä terästehdasta. Sehän on upea juttu, jos me ryhdymme tekemään Ruotsissa ja Suomessa terästä ilman, että se lämmittää ilmastoa. Jos se lisäksi korvaa kiinalaisen teräksen, vielä parempi.

Jussi Saramo muistuttaa, että prosessissa tarvitaan demokraattista päätöksentekoa ja ohjausta, jotta kukaan ei joudu ilmastonmuutoksen ja siirtymän takia kohtuuttomaan tilanteeseen.

Panelistit ja eurovaaliehdokkaat yhteispotretissa, kun tunnin tentti oli ohi.:
Päivi Niemi-Laine (sd), Jussi Saramo (vas.) Maria Rautanen (kok.), Atte Harjanne (vihr.) ja Christa Lahto (liik.)

Tunnin mittainen paneeli lähti käyntiin hiukan verkkaisesti ja tuntui, että tärkeimmät kysymykset ja ehdokkaita jakaneet aihepiirit käytiin vasta viimeisen vartin aikana.

Miten olisi mahtanut käydä, jos mukana olisi ollut ehdokkaita kaikista puolueista?

Puuvillan lauteilla olivat Saramon lisäksi vain demarien Päivi Niemi-Laine, vihreiden Atte Harjanne, Liike Nytin Christa Lahto sekä kokoomuksen Maria Rautanen.