• Eurovaalit
  • Kolumnit

Tuomo Grundström: Annos antimilitarismia

Kolumnistimme osallistui piirin kevätkokoukseen. Eurovaaliehdokkaiden esittäytyminen etäyhteyden välityksellä toi hänen mieleensä vuosia sitten julkaistun pasifistisen ja eläinten oikeuksia esille tuoneen tarinan.

Vasenvoiman toimitus haastaa lukijoita paitsi muistelemaan myös kirjoittamaan kannatuspuheenvuoroja omien eurovaaliehdokkaidemme vaaliteemoista.

– Satakunnan Vasemmistoliiton piirikokouksessa Eurajoella 28. huhtikuuta muutama eurovaaliehdokas (Muistakaa äänestää!) piti lyhyen puheenvuoron itselleen läheisestä asiasta.

Sami Säynevirta Helsingistä on vasemmistoliiton eläinpoliittisen työryhmän jäsen, Luonto-Liiton järjestöpäällikkö ja mm. Animalian aktiivi.

Samin puheenvuoro herätti muiston Satakunnan Työssä kauan sitten ilmestyneestä sarjakuvasta, ilmeisesti lapsen tai hyvin nuoren henkilön sangen taitavasti piirtämästä.

En ikävä kyllä voi kertoa kenen piirtämä se oli, sillä lehtileike on kadonnut, mutta ei tarina, eikä varsinkaan sen aihe. Kerron sen tässä sarjiskäsiksenä. Ehkä joku piirustustaitoinen tarttuu siihen.

1. ruutu: Laboratorio, jossa kaikenlaisia laitteita ja häkki, jossa on kissa.

2. ruutu: Labrassa kaksi miestä, jotka puhelevat: ”Tämä keksintö tekee meidät rikkaiksi. Säteilyttämällä teemme kissasta voittamattoman sota-aseen.”

3. ruutu: Miehet painelevat nappeja, ja häkin päällä oleva laite hurahtaa käyntiin. Kissa alkaa kasvaa

4. ruutu: Kissa särkee kasvullaan häkin ja kasvaa aina vain, huoneen kattoon asti.

5. ruutu: Kissa nousee seisomaan ja ilmoittaa:

”Nyt alkoi siivous! Minä en sotimaan suostu.”

6. ruutu: Kissa hajottaa laboratorion ja rikkoo säteilytyslaitteen kuin Peppi Pitkätossu hevostaan kiusanneen miehen ruoskan. Se oli muuten ainoa kerta, kun Peppi rikkoi jotain.

7. ruutu: Kissa ottaa kynsitassuillaan hulluista tiedemiehistä ns. niskaperseotteen ja heittää heidät ulos.

Päätösruudussa kissa kääntyy lukijan puoleen julistaen:

Vastusta sinäkin koe-eläinten käyttöä sotilaallisiin tarkoituksiin!”

Kirjoittaja on raumalainen vasemmistoliiton varavaltuutettu ja kirkkovaltuutettu.