• Mielipiteet

Armi Söder: Sananvapaus ei anna oikeutta loukata ihmisoikeuksia

Mielipidekirjoitus kirvoitti kipakan vastineen. Kirjoittajan sanoin:
”Mielipiteitä voi olla kaikilla, ja hyvä jos onkin, mutta me emme voi loukata ketään mielipiteillämme. Sanan- ja mielipiteenvapaus ei tarkoita sitä, että jokainen voisi puhua mitä vain kenestä vain – kunnioittamatta. Sananvapauden ei tule mennä ihmisoikeuksien edelle ikinä.”

Vastaus Jooa Raja-aholle (SK 1.8.) Väitteesi siitä, että Pride-yhteisö ja Seta ajaisivat ainoastaan pienen vähemmistön oikeuksia ja tukisivat vain niitä, jotka ovat näiden järjestöjen kanssa täysin samaa mieltä ei pidä paikkaansa. Suosittelen tutustumaan kyseisten järjestöjen toimintaan viimeistään nyt.

Pride-yhteisö ja Seta ovat molemmat perustettu siksi, että ne ajavat tasa-arvoa kaikille – ei vain harvoille. Kyse on ihmisoikeuksista, ei mielipidekysymyksistä.

Nämä molemmat on perustettu siksi, että sinun kanssasi samaa mieltä olevat eivät halua jakaa omia etuoikeuksiaan eli tässä yhteydessä ihmisoikeuksiaan olla olemassa ilman, että joutuu kokemaan syrjintää, rasismia, väkivaltaa ja/tai turvattomuutta.

Kummankaan päätarkoituksena ei edes ole pyrkimys edustaa sanan- ja mielipiteenvapautta, vaan oikeutta olla olemassa.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) on syystäkin vastaamassa pian häntä koskeviin syytteisiin. Hän toimii kansanedustajana eli näin ollen hänellä on paljon valtaa. Räsänen perustelee syrjiviä ja ihmisoikeuksia loukkaavia ajatuksiaan uskonnollaan.

Kirjoituksessasi myös vihjailet, että kokoomus ja keskusta olisivat tulleet syrjityiksi. Haluan muistuttaa, että Helsinki Pride saa itse valita yhteistyökumppaninsa, koska se on yritys.

Kokoomus ja keskusta ovat itse kertoneet julkisuuteen, että puolueiden johdot halusivat uudesta translaista äänestämisen olevan jokaisen kansanedustajan oman omatunnon kysymys.

Translaissahan kyse oli jälleen kerran ihmisoikeudesta: laki, joka turvaa olemassaolon sellaisena kuin on.

Eli rautalangasta vielä: kokoomuksen ja keskustan puoluejohdon mielestä kansanedustajalla on oikeus äänestää omatuntonsa mukaan siitä, että onko toisella henkilöllä oikeus olla olemassa.

Tästä huolimatta Helsinki Pride toivotti kokoomuksen ja keskustan kansanedustajat tervetulleiksi yksityishenkilöinä marssimaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta. Tulivatko he?

Vai oliko kyse kuitenkin siitä, että molemmat puolueet olisivat halunneet hyvän julkisuuskuvan, mutteivät vastuuta siitä, että he tosiasiassa ajaisivat kaikkien ihmisoikeuksia, ei vaan heille mieluisten?

Sama pätee myös kansanedustaja Jani Mäkelän (ps.) tapaukseen festareilla. Hän olisi ollut tervetullut festareille maksavana asiakkaana. Menikö hän sinne? Ei mennyt. Hän uhriutui valkoisena miehenä siitä, kuinka kyseinen festivaali ei halunnutkaan tehdä yhteistyötä hänen kanssaan.

Tällaiset ilmaiset kulttuurikokemuksethan ovat kaksisuuntaisia teitä: yritys tarjoaa ilmaisen pääsyn ja saa siitä vastineeksi näkyvyyttä henkilön avulla. Väännän tämänkin nyt rautalangasta: festivaali ei halunnut, että yritystä liitettäisiin Mäkelään ja tämän ajatuksiin.

Mielipide ei ole sama asia kuin faktatieto. Tämä tuntuu nykypäivänä unohtuvan.

Mielipiteitä voi olla kaikilla, ja hyvä jos onkin, mutta me emme voi loukata ketään mielipiteillämme.

Sanan- ja mielipiteenvapaus ei tarkoita sitä, että jokainen voisi puhua mitä vain kenestä vain – kunnioittamatta. Sananvapauden ei tule mennä ihmisoikeuksien edelle ikinä.

Pride-yhteisö ja Seta tekevät aktiivisesti työtä seksuaalivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden ihmisoikeuksien eteen. Sen eteen, ettei enää kenenkään tulisi kuulla uutisia siitä, kuinka oma seksuaalisuus on ”psykoseksuaalinen kehityshäiriö”, niin kuin Päivi Räsänen (kd.) kirjoitti tai kokea syrjintää siksi, ettei kuulu valtaväestön asettamiin yhteiskunnallisiin sukupuolimuotteihin.

Työtä tehdään myös sen eteen, ettei enää yksikään seksuaalivähemmistöön kuuluva nuori tekisi itsemurhaa eikä kokisi väkivaltaa.

Räsäsen, Mäkelän, kokoomuksen sekä keskustan kansanedustajien mielipiteet aiheuttavat niin paljon pahaa seksuaalivähemmistöissä, että sitä pahuutta me emme voi rinnastaa siihen, että joutuisi miettimään, miten jonkin lauseen muotoilisi ilman, että se loukkaisi ketään.

Sillä on selvä ero, että joudutko miettimään, miten mielipiteesi esität vai pohtimaan joka aamu saatko tänään olla olemassa ilman syrjintää tai pelkoa väkivallasta.

Kirjoituksesi lopussa kirjoitat Suomen olevan tasa-arvon ja ihmisoikeuksien mallimaa, vaikka samaan aikaan jaat omassa Twitterissäsi kuvaa, jossa Pride-lippu palaa.

Lainaan nyt sinun sanojasi: Meidän tulisi vaalia tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia, eikä sallia niiden romuttamista.

Armi Söder

Opettajaopiskelija, lähihoitaja

Rauma

Mielipidekirjoitus on julkaistu myös Satakunnan Kansassa 2.8.2023