• Aluevaltuustoryhmä
  • Uutiset

Vasemmisto kuljetuspalvelujen ja lasten ksylitolin puolella

Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmä jätti 13. helmikuuta kaksi aloitetta Satakunnan hyvinvointialueen valtuustossa. Toinen koski lakisääteisiä kuljetuspalveluja ja toinen varhaiskasvatuksen ksylitolipastillien maksamista.

Valtuusryhmä vaatii, että vammaispalvelulain ja sosiaalipalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen järjestäminen hyvinvointialueella valmistellaan huolella. Mukaan valmisteluun on otettava alueellinen vammaisneuvosto.

Kuljetuspalvelujen järjestäminen on ollut monin tavoin ongelmallista taksiliikennelainsäädännön uudistuttua vuonna 2018.

Aluevaravaltuutettu Tiina Rinteen valmistelemassa aloitteessa todetaan, että kyseessä olevat kuljetuspalvelut ovat niiden käyttäjille usein ainoa mahdollisuus päästä pois kotoa.

”Oikeus matkoihin myönnetään vain tarpeesta. Ihminen saattaa tarvita liikkumisen apuvälineitä, joiden takia julkisilla kulkeminen ei onnistu, tai hän saattaa olla esimerkiksi muistisairas tai vaikka kehitysvammainen. Asiakkaiden tarpeet poikkeavat.”

Lapsille hyviä rutiineja hampaiden hoitoon

Varhaiskasvatuksessa jaettavista ksylitolipastilleista vasemmiston ryhmä esittää, että hyvinvointialue jakaa jatkossa suositusten mukaisen 5 grammaa tai vähintään kolme ksylitolipastillia kolme kertaa päivässä aterian jälkeen varhaiskasvatuksessa. Hyvinvointialueen tulee myös huomioida tämä 2024 talousarviossa.

Hyvinvointialue teki tammikuussa 2023 viranomaispäätöksen, että se ei enää kustanna ksylitolipastilleja varhaiskasvatukseen. Ratkaisua perusteltiin kuntien tasapuolisella kohtelulla.

Aluevaltuutettu Milka Tommilan valmistelemassa aloitteessa todetaan, että tehty päätös on kaikkien suositusten vastainen. Osassa kuntia etsitään jo ratkaisuja turvata pastillit lapsille. Tämä tulee eriarvoistamaan alueita edelleen, joten se ei vastaa hyvinvointialueella hyväksyttyä strategiaa.

Vasemmisto muistuttaa, ettei hyviä käytäntöjä pidä hyvinvointialueella lopettaa tasapuolisuuteen vedoten, vaan päinvastoin varmistaa niiden jatkuminen ja vahvistaminen. Tarkoitus on ennaltaehkäistä lasten hampaiden reikiintymistä ja välttää kalliita hoitoja tulevaisuudessa, sekä opettaa lapsille hyviä rutiineja hampaiden hoitoon liittyen.

EDIT 13.2. Lisätty aloitteita valmistelleiden luottamushenkilöjen nimet.