• Poliittiset asiakirjat

Aluevaltuustoryhmän aloite 2/13.2.2023

Aloite Ksylitolipastillien jakamisesta varhaiskasvatuksessa Satakunnan hyvinvointialueella 13.2.2023 Satakunnan hyvinvointialue teki tammikuussa 2023 viranomaispäätöksen, että se ei enää kustanna ksylitolipastilleja varhaiskasvatukseen….

Aloite Ksylitolipastillien jakamisesta varhaiskasvatuksessa Satakunnan hyvinvointialueella 13.2.2023

Satakunnan hyvinvointialue teki tammikuussa 2023 viranomaispäätöksen, että se ei enää kustanna ksylitolipastilleja varhaiskasvatukseen. Perusteluna oli kuntien tasapuolinen kohtelu. Päätös on täysin kaikkien suositusten vastainen ja osassa kuntia etsitään jo ratkaisuja turvata pastillit lapsille. Tämä tulee kuitenkin vain eriarvoistamaan alueita edelleen, eikä vastaa omaa strategiaamme. Hyviä käytäntöjä ei tule hyvinvointialueella lopettaa tasapuolisuuteen vedoten, vaan päinvastoin varmistaa niiden jatkuminen ja vahvistaminen. Tarkoitus on ennaltaehkäistä lasten hampaiden reikiintymistä ja välttää kalliita hoitoja tulevaisuudessa, sekä opettaa lapsille hyviä rutiineja hampaiden hoitoon liittyen.

Ksylitoli on mukana useissa virallisissa suosituksissa. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) Terveyttä ja iloa ruuasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuositus sisältää ksylitolituotteiden käytön osana aterioita, sekä Sosiaali- ja terveysministeriön suositus lasten ksylitolituotteiden käytöstä päivähoidossa (2011). Ksylitoli on osana Karieksen hallinnan Käypä hoito -suositusta.

Sosiaali- ja terveysministeriön suositus lasten ksylitolituotteiden käytöstä päivähoidossa (2011):

Terveellisten elintapojen omaksuminen ja ksylitolin käyttö päivähoidossa.

Päivähoidossa on tärkeää kiinnittää huomiota terveellisten elintapojen edistämiseen ja oppimiseen. 

Päivähoidossa on erilaisia käytäntöjä liittyen ksylitolipastillien käyttöön. Käypä hoito -suosituksen mukaan päivittäinen ksylitolipurukumin tai -pastillien käyttö ainakin kolme kertaa päivässä aterian jälkeen (yhteensä vähintään 5 g ksylitolia päivässä) pienentää hampaiden reikiintymisen riskiä. Reikiintymistä ehkäisevä vaikutus on erityisen tehokas siinä vaiheessa, kun hampaat ovat puhkeamassa suuhun. Tutkimuksissa (Alanen, Isokangas, Gutman 2000) on todettu myös muiden runsaasti ksylitolia sisältävien ksylitolituotteiden kuten pastillien imeskelyn vähentävän hampaiden reikiintymisen riskiä, jolloin ksylitolin kokonaismäärän tulisi olla vähintään 5 g vuorokaudessa.

Päiväkotikysely 2022, (yhteistyössä Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry:n kanssa. Vastaajina päiväkodeissa työskentelevät varhaiskasvatuksen ammattilaiset.) tutkimuksen mukaan 94 % päiväkodeista käyttää pastilleja päivittäin (vuonna 2009, 73%) Suuri osa päiväkodeista tarjoaa pastilleja nykyään kolme kertaa päivässä eli aamupalan, lounaan ja välipalan jälkeen ”pastillit käyvät tervehtimässä jokaista hammasta”. Ksylitolipastilli on helppo tapa huolehtia hampaista. Päivähoidossa tutkimuksissa todistetut ksylitolin hammasystävälliset vaikutukset tulevat tasapuolisesti kaikkien lasten saataville, kun happohyökkäykset katkaistaan pastilleilla päivähoitopäivien aikana. Ei varmasti ole Satakunnan etu kuulua tuohon 6 % jatkossa, joka ei pastilleja päiväkodeissaan jaa.

Prof. emer. Kauko K. Mäkinen: Tuen voimakkaasti ksylitolituotteiden käyttöä hammaskarieksen lisäehkäisyssä. Oikeanlainen ksylitolin käyttö tarkoittaa ksylitolituotteiden säännöllistä käyttöä. Tavoitteena on mm. syljen erityksen lisääminen ja suun ksylitolipitoisuuden lisääminen. Vaikutusta tehostaa suussa pitkään viipyvien ksylitolituotteiden, kuten purkan ja pastillin käyttö.

Tutkimusten mukaan 5 grammaa ksylitolia päivässä auttaa pitämään hampaat terveinä. Ksylitolisuositus on sisältynyt Käypä hoito –suositukseen ja ravitsemussuosituksiin jo vuosia. Kokonaisen päiväkotivuoden pastillit maksavat noin 10 euroa per lapsi, joten mittavasta kuluerästä ei ole kyse, vaan on erittäin kustannustehokastapa edistää lasten suun hyvinvointia ja ennaltaehkäistä kulukehitystä hammashoidossa.

Esitämme, että Satakunnan hyvinvointialue jakaa suositusten mukaisen 5 g tai vähintään kolme ksylitolipastillia kolme kertaa päivässä aterian jälkeen varhaiskasvatuksessa ja huomioi tämän 2024 talousarviossa.

Porissa 13.2.2023

Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmä

  • Milka Tommila
  • Jari Hakala
  • Raisa Ranta
  • Mika Aho
  • Petri Salminen
  • Jenni Tuomi