• Aluevaltuustoryhmä
  • Poliittiset asiakirjat

Alas markkinoiden ylivalta!

Satakunnan Vasemmistoliitto kehottaa tuoreimmassa kannanotossaan varomaan markkinoiden ylivaltaa hyvinvointialueella.

Yksi hyvinvointialueiden tavoitteista on sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten hillitseminen, joiden kasvuvauhti on ollut Suomen talouden kasvuvauhtia nopeampaa. Mitään yhdenpitävää valtakunnallista mallia palveluiden järjestämiseen ei ole, sillä hyvinvointialueiden toimintaympäristöjen ja väestörakenteen välillä esiintyy merkittäviä eroja.

Satakunnan Vasemmistoliitto haluaa muistuttaa, että kun ulkoa ostettujen palvelujen osuus kasvaa liian suureksi, siirrytään vaarallisille vesille. Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmä on maailman kallein, varoittava esimerkki markkinoiden ylivallasta ja sen seurauksista. Myös elinajanodote Yhdysvalloissa on OECD-maiden heikoin ja suuri osa maan kansalaisista on kokonaan terveyspalvelujen ulkopuolella.

Suomessa tietyillä hyvinvointialueiden palvelusektoreilla ulkoa ostettujen palvelujen osuus on jo niin suuri, että alueilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa niiden kustannuksiin. Omaan palvelutuotantoon ei kuitenkaan ole mahdollista investoida, sillä Orpon hallitus löi hyvinvointialueille 1,4 miljardin euron leikkurin.

Hyvinvointialueiden tulee kyetä tarjoamaan palvelut siinäkin tilanteessa, jos yksityinen sopimuskumppani menee konkurssiin tai jostain muusta syystä ei kykene täyttämään sopimusvelvoitteitaan. Nyt esimerkiksi vanhusten hoivapalvelujen toteuttaminen omin voimin ei olisi häiriötilanteessa mahdollista. Hyvinvointialueiden ahdinko on ylikansallisilla terveysjättiläisillä hyvin tiedossa. Satakunnassa yksityisten hoivakotien vuorokausihinnoissa nähtiin viime vuonna paikoin jopa yli 40 prosentin korotuksia.

Kun omat palvelut on purettu, voi niiden jälleenrakentaminen osoittautua käytännössä mahdottomaksi. Satakunnan vasemmistoliitto edellyttää hyvinvointialueen oman palvelutuotannon vahvistamista koko Satakunnassa, erityisesti lastensuojelun sijaishuollossa ja vanhuspalveluissa. Oma palvelutuotanto tarjoaa suojan yksityisten sote-palvelujen mielivaltaisilta hinnankorotuksilta. Lisäksi säilytämme päätösvallan palveluiden tuottamisessa ja kehittämisessä, jolloin ne voidaan toteuttaa paremmin vastaamaan asukkaiden toiveita ja tarpeita.

Kannanotto hyväksyttiin 28.4.2024 Satakunnan Vasemmistoliiton kevätpiirikokouksessa Eurajoella