• Poliittiset asiakirjat

Porin vasemmiston valtuustoryhmän esitys kaupunginvaltuustossa 10.10.2022

”Arvon valtuutetut. Harmillista, että ollaan nyt tässä tilanteessa. Totuus on, että tarvitsemme lisää sisäliikuntatiloja ja mahdollisuuksia harrastaa monipuolisesti ja turvallisesti….

”Arvon valtuutetut.

Harmillista, että ollaan nyt tässä tilanteessa. Totuus on, että tarvitsemme lisää sisäliikuntatiloja ja mahdollisuuksia harrastaa monipuolisesti ja turvallisesti. Haluamme edistää terveitä elintapoja ja edistää hyvinvointia. Tästä olemme kaikki varmasti samaa mieltä.

Kaikkihan alkoi urheilutalon peruskorjauksesta. Tarve- ja hankesuunnitelman yhteydessä havaittiin, ettei peruskorjaus riittäisi tilatarpeeseen. Tarvittaisiin palloiluhalli ja olisi parempi, että se tehtäisiin ensin, jotta korvaavat tilat löytyisivät urheilutalon korjauksen ajaksi. Siitä sitten alkoi nykyisen palloiluhallin suunnittelu. Ja ikävä kyllä se paisui, kuin pullataikina.

Sisäliikuntatilojen suhteen meillä on kuitenkin nyt vähän parempi tilanne. Itätuulen koulu on valmis ja tilat siellä ovat erinomaiset. Pohjois-Porin koulu valmistuu tuota pikaa ja sieltä saamme taas vähän lisää sisäliikuntatilaa. Nyt on viimeistään palloiluhallihankkeen aikalisän paikka.

Paljon on myös muuttunut valtuuston päätöksestä. Energia- ja resurssikriisi on tullut nopeammin kuin ehkä meistä ketään odotti. Elämme epävarmoja aikoja, eikä huonoihin päätöksiin olisi varaa. Kukaan ei voi myöskään tietää, ettei joku Korona tai muu vastaava taas tulisi. Suunnitelmissa täytyy olla tarkkana ja pahimpaan varautua. Me täällä olemme vastuussa meidän yhteisistä varoistamme ja siitä mihin niitä kohdistetaan.

Meidän vastuullamme on varmistaa terveelliset ja turvalliset sisäliikuntamahdollisuudet kaikille porilaisille ja varmistaa verovarojen suunnitelmallinen ja vastuullinen käyttö.

Energia- ja resurssikriisin lisäksi Porin väestöennuste on suorastaan surkea, veronmaksajat vähenevät, väki vanhenee ja se ilmastonmuutoskin on jo täällä. En nyt halua kauhukuvia luoda mutta realiteetit on huomioitava. Talousarviomme on alijäämäinen ja eikä se rajoitu vain tulevaan vuoteen. Infran korjausvelka on 30 miljoona ja olemassa olevien kiinteistöjen korjausvelka 30 miljoonaa. Muistutan, että valtuustosopimuksessa poliittiset ryhmät ovat sitoutuneet tavoitteeseen, jonka mukaan kaupungin talous on ylijäämäinen nykyisen valtuustokauden lopussa. Vuosi 2025 tulee olemaan tämän tavoitteen osalta tarkastelupiste.

Suunnitellun palloiluhallin käyttökulut ovat jo nyt reilusti yli 1,5 miljoonaa vuodessa. Jos puhutaan investoinneista, yhtään lisäkuluja, vailla todella tarkkaa suunnitelmaa ja tarveselvitystä tuovia neliöitä ei tarvita. Kaikki olemassa olevakin täytyisi ensin saada kuntoon ja talous kuitenkin pysyä ylijäämäisenä. Siinä on pito- ja vetovoimaa, kun huolehditaan yhteisestä omaisuudesta ja taloudesta kestävästi.

Nyt halutaan tapahtumia ja messuja ja ajatellaan, että pelkät tilat riittävät ja elinvoima kohenee. Ei, ikävä kyllä se ei mene niin. Meillä on Suomessa loistavia tapahtumakaupunkeja kaikkine puitteineen. Ne sijaitsevat toimivien yhteyksien varrella ja ovat kasvukaupunkeja. Porissa, harmillisesti edes 500 ihmistä on hankalaa majoittaa mukavasti nykyisellä hotellikapasiteetilla. Halli kuulemma toisi myös uusia hotelliyrittäjiä ja tapahtumia ympäri vuoden. Hienoa, tahtoisin todella nähdä nämä suunnitelmat ja laskelmat. En pelkkiä haaveita! Olisi kyllä mahtavaa, jos näin olisi. Onko tosiaan Porissa tapahtumille olemassa oleva kapasiteetti jo kokonaan käytössä tällä hetkellä. Epäilen.

Todellisuus vaatii suunnitelmat; koska, kenelle, ketä tekee ja millä hinnalla. Kilpailu ei ole julkisen puolen vahva laji, eikä pidäkään olla. Julkisen sektorin pitää vastata tarpeeseen, lisätä ihmisten hyvinvointia ja olla vastuullinen mahdollistaja.

Väestön kasvu lähtee koulutuksesta, lapsiperheistä, työpaikoista, ympäristöstä ja yhteisöstä, ei rakennuksista. Eli olisiko nyt tärkeintä kohdistaa investointeja olemassa oleviin neliöihin? Toimialoillakin jatkuvasti kiristetään vyötä, eikä edes lähiliikuntapaikkojen kunnossapitoon ole varaa, vaikka ne varmasti hyödyttäisivät kaikkia kaikkein eniten.

Urheilutalon peruskorjaus on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Peruskorjaus on varma sijoitus, josta ollaan paitsi yksimielisiä niin siitä hyötyvät kaikki käyttäjät ja se on tämän palloiluhallihankkeenkin takana. Palloiluhallihanke on nyt suunniteltava uudelleen käyttäjien tarpeen mukaan ja samalla tehdä kaikki mahdollinen kulujen minimointiin ja kestävään suunnitelmaan niin käyttäjien, ympäristön kuin kulukehityksen suhteen, maailman tilanne huomioiden.

Vasemmisto on tämän palloiluhallihankeen alusta asti vastustanut nykyisen kaltaista esitystä, sen ylimitoitettujen kustannusten vuoksi, kuin ylioptimististen odotusten vuoksi, todelliseen tarpeeseen verrattuna.

Esitämme hankkeen keskeyttämistä taloudellisen tilanteen ja puutteellisen tarveselvityksen sekä markkinoilla olevien muutoksien ja epävarmuuksien perusteella.

Ponsiesitys: esitämme urheilutalon peruskorjauksen aloittamista viiveettä, olemassa olevien suunnitelmien pohjalta ja kustannusten lisäämistä talousarvioon palloiluhallin tilalle sekä nykyisen kulutason huomioimista urheilutalon peruskorjauksen suunnitelman päivityksessä.”