• Aluevaltuustoryhmä
  • Mielipiteet

Mika Aho: Asiakas keskiössä, ei raha

Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmän tuore puheenjohtaja, porilainen Mika Aho kirjoittaa Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkkoraportista. Hän muistuttaa, että se on vasta suunnitelmaehdotus siitä, mitä palveluja meillä Satakunnassa tulevaisuudessa tarjotaan ja missä.

‒ Ilman poliittista ohjausta tehty palveluverkkoraportti kylvää kauhua. Se on ymmärrettävää, sillä onhan selvityksessä niin moni satakuntalaisten palvelu menossa kauemmaksi. Suurimpina kärsijöinä ovat tietenkin pienimpien paikkakuntien asukkaat taikka isompien kuntien laitaosissa asuvat.

Korvaavista palveluista ei ole vielä tietoakaan ja silti esitellään jo tällaisia palvelujen lopetusmääriä. En vain ymmärrä.

Ensin pitää saada korvaavat toimet kuntoon, ja sitten vasta voidaan harkita muutoksia nykyiseen palveluverkkoon. Huomioitavaa on myös, että edelleenkään kaikki eivät voi, osaa tai pysty hoitamaan asioita digipalveluilla tai edes puhelimella.

Ihmisen pitäisi olla keskiössä, eikä rahan. Tässä raportissa tuosta ajatuksesta ei ole rippuakaan mukana.

Minäkin ymmärrän toki talouden realiteetit, mutta missä ovat tästä raportista esimerkiksi tuotantokeittiöiden taikka välinehuollon keskittämisideat. Näitä toimia ja toimipaikkoja yhdistelemällä minun mielestäni voitaisiin lähteä liikkeelle, eikä supistamalla perusterveydenhuollon palveluja ja sulkemalla palvelupisteitä.

Ymmärtääkseni tässä SOTEPE-uudistuksessa oli päällimmäisenä ideana parantaa peruspalveluja, ei lopettaa ja heikentää niitä.

Tämä palveluverkon loppuraportti, joka on tosiaan nyt tehty ilman poliittista ohjausta, on ehdotelma siitä, mihin suuntaan Satakunnassa oltaisiin menossa.

Varsinaiset päätökset tullaan tekemään pienemmissä osissa, joko aluehallituksessa tai aluevaltuustossa budjetti- ja taloussuunnitelmien tekovaiheessa.

Itse ainakin tulen taistelemaan kummassakin päätöksentekoelimessä siitä, että tuo peruspalvelujen parantaminen toteutuisi. Siihen ei mielestäni kuulu se, että joltain paikkakunnalta taikka isomman kaupungin laitakaupunginosalta viedään kaikki perusterveydenhuollon palvelut pois.

Tulevien päätöksien yhteydessä katsotaan sitten, kuka on valmis puolustamaan ketäkin. Asiakas keskiössä ja palvelut oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja helposti palvelua tarvitsevalle.

Mika Aho

Satakunnan vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja