• Kolumnit

Pertti Salo: Terveyspalvelut ajetaan alas ja kansa kärsii vaivojaan

Kolumnistimme ihmettelee sosiaali- ja terveyspalvelujemme tilaa, mikäli kustannussäästöt ja palveluverkon karsiminen toteutuvat.

– Hyvätuloiset siirtyvät yksityisten terveyspalvelujen käyttäjiksi, ja pienituloiset lapsiperheet ja eläkeläiset laiminlyövät oman terveydenhoitonsa.

Kelan tutkimus kertoo terveyspalveluiden käytön jopa puolittuvan, kun ihminen jää työttömäksi. Syynä ei ole terveydentilan parantuminen, vaan aivan joku muu.

Näyttää siltä, että hyvinvointialueen palveluverkkouudistus tarkoittaa, että palvelut keskitetään Poriin ja Raumalle. Muualle jää vain yksityiset terveyspalvelut ja vanhuspalvelut. Hoitoon pääsyä tämä ei ainakaan paranna, vaikka niin sanottu hoitotakuu sitä edellyttää.

Hyvätuloiset siirtyvät yksityisten terveyspalvelujen käyttäjiksi, ja pienituloiset lapsiperheet ja eläkeläiset laiminlyövät oman terveydenhoitonsa.

Kun ihminen jää työttömäksi, terveyspalveluiden käyttö saattaa jopa puolittua, selviää Kelan tuoreesta tutkimuksesta. Syy terveyspalveluiden vähäiselle käytölle ovat myös julkisen terveydenhuollon saatavuusongelmat.

Kelan tutkijoiden mukaan kaikilla tulisi olla pääsy tarkoituksenmukaisiin terveyspalveluihin. Terveyspalveluiden saamisen pitäisi perustua palveluiden tarpeeseen eikä siihen, kuinka laajan työterveyden työnantaja tarjoaa, Kelan erikoistutkija Hanna Rinne sanoo.

Satakunnan hyvinvointialue käynnistää muutosohjelmaa, jonka tarkoituksena on saada 92 miljoonan euron kustannussäästö vuoteen 2025 mennessä. Ilmeisesti rahaa halutaan siirtää yksityisten terveysyhtiöiden tukemiseen muun muassa Kela-korvaukseen panostamalla hallitusohjelmassa.

Suurin kustannussäästö on tarkoitus saada keskittämisestä eli luopumalla tiloista ja kiinteistöistä. Tällainen matokuuri ei ollut soteuudistuksen tavoite.

Lääkäriliitto ei pidä järkevänä hallituksen Kela-korvauspanostuksia, vaan ehdottaa hanketta, jolla kehitetään yhdenvertaisempaa palvelujen saatavuutta.

Hallitus aikoo helpottaa hoitoon pääsyä panostamalla Kela-korvauksiin yli 300 miljoonaa euroa. Lääkäriliiton mielestä se ei millään tavalla tue hoidon jatkuvuutta.

Lääkäriliitto olisi ohjannut kyseisen rahan hyvinvointialueille.

”Kuvittelemme olevamme pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, mutta sosioekonominen epätasa-arvomme on karmea ja vieläpä paheneva. Köyhimmät ovat kipeimpiä ja saavat huolimatta suuremmasta tarpeestaan vähemmän palveluita. Ei sellaista voi hyväksyä, Heikki Pärnänen toteaa MTV:n haastattelussa.

Hoitotakuu kiristyy syyskuun alusta. Hoitoon pitää päästä kahdessa viikossa.

Lääkäriliitto kiristäisi hoitotakuuta myös erikoissairaanhoidossa, vähintään kolmeen kuukauteen nykyisestä puolesta vuodesta.

Kirjoittaja on luvialainen opettaja ja yrittäjä sekä Eurajoen vasemmiston varapuheenjohtaja.