• Mielipiteet
  • Uutiset

Jouni Jussinniemi: Pidetään elämää työelämän heikennyksistä!

Uusi hallitusohjelma on edelleen Vasenvoimassa luupin alla. Hallituksen listalla olevista työelämän heikennyksistä kertoo pääluottamusmies ja Vasemmistoliiton 2. varapuheenjohtaja Jouni Jussinniemi.
– Lakko-oikeus on se ainoa ja viimeinen ase, jolla työnantajaa ja/tai pääomaa voidaan painostaa. Ovatko palkansaajat ymmärtäneet, mitä vaaleissa halusivat? hän kysyy.

Jouni Jussinniemi julkaisi heinäkuun alkuviikolla järeän Facebook-päivityksen otsikolla ”Hallitus antaa kevyesti kenkää!”

Hän viittaa siinä työministeri Arto Satosen (kok.) haastatteluun työlainsäädännön muutoksista. (Yle 5.7.2023)

– Kokoomuksen, perussuomalaisten, KD:n ja RKP:n hallitus haluaa muuttaa työsopimuslakia niin, että työntekijäin irtisanomiseen riittää pelkkä asiallinen syy. Voimassa olevan työsopimuslain, 7 luvun 1 §:n mukaan työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä, Jouni Jussinniemi kirjoittaa.

Laissa määritellään, mitä tarkoitetaan asiallisella ja painavalla syyllä koskien henkilökohtaisia irtisanomisperusteita. Käytännössä laintulkinta ja tuomiot ovat nykyisin linjassa niin, että työntekijän on pitänyt tehdä jotain vakavaa tai törkeää, jotta työnantaja voi lähteä henkilöperusteiseen irtisanomiseen lain perusteella.

– Hallitus perustelee irtisanomisen vaatimuksia koskevan muutosesityksensä, ”asiallisesta ja painavasta syyn” muuttamista ”asialliseen syyhyn”, lain selkeyttämisellä.

– Tämä on paskapuhetta ja piste. Hallitus haluaa heikentää työntekijän asemaa suhteessa työnantajaan, Jouni Jussinniemi kirjoittaa.

Toistakymmentä vuotta työsopimuslain, työehtojen ja sopimusten ympärillä töitä tehneenä sanon, että nyt sumutetaan ja pahasti.

Jouni Jussinniemi

Oikeuskäytännössä on suuri merkitys sillä, mikä on ”asiallinen syy” ja mikä on ”asiallinen ja painava syy”.

– Suomennettuna: jos laki menee läpi, voidaan kenkää antaa millä tahansa henkilöperusteisella ”asiallisella syyllä”, joka ei työnantajaa ole miellyttänyt. Asian ei tarvitse olla enää vakava tai törkeä.

Jouni Jussinniemi jatkaa, että painavuusedellytyksen poistaminen tarkoittaa irtisanomiskynnyksen merkittävää alentamista.

– Jos TSL 7:1:n yleissäännöstä muutetaan niin, että jatkossa irtisanomiselle vaaditaan ainoastaan asiallinen peruste, vaikutukset heijastuvat ainakin henkilöön liittyvien mutta todennäköisesti myös tuotannollisten ja taloudellisten irtisanomisperusteiden arviointiin.

Suojaksi mielivaltaa vastaan

Työsopimuslain tarkoitus on ollut suojata työntekijää työnantajan mielivallalta, koskien työsopimusta ja työsuhdetta.

Työnantajan direktio-oikeus vahvenee huomattavasti, mikäli muutos tulee ja kuten hallitus ohjelmaa on luettu, on muutakin epämukavaa luvassa työntekijöille.

Jouni Jussinniemi muistuttaa, että hallituksessa on puolueita, jotka ovat markkinoineet itseään työntekijän puolella olemisella ja duunarin asialla olemisella.

– Työntekijöitä pitkään edustaneena sanon, että sekin on kyllä hyvä sumutus. Hallituksessa ollaan ensimmäisenä heikentämässä työntekijää suojaavaa lainsäädäntöä. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kuvakaappaus Jouni Jussinniemen Facebook-julkaisusta.

Eikä tässä vielä kaikki 

Irtisanomissuojan laaja-alaisen heikentämisen lisäksi hallitusohjelmassa esitetään merkittäviä heikennyksiä myös työttömyys- ja sosiaaliturvaan. 

Tätäkö työntekijät tilasivat eduskuntavaaleissa? 

Jouni Jussinniemi

Jouni Jussinniemi on huolissaan siitä, että ihmiset pian joutuvat vastaanottamaan työtä, joka ei riitä toimeentuloon. 

– Voi olla niin, että nyt ei tule sosiaaliturvallakaan toimeen, mutta kun menee töihin, tilanne heikentyy entisestään. Jos me ajamme ihmisiä tällaisiin tilanteisiin, ettei työllistyminen tarjoa riittävää toimeentuloa niin, sehän se vasta valtiolle kalliiksi tulee. 

Jouni Jussinniemi on seurannut irtisanomisen helpottumisesta syntyneitä keskusteluja: 

– Tietyissä yrittäjäpiireissä haikaillaan, että esimerkiksi alisuorittajat pitäisi saada pihalle. Ei Suomessa voida lähteä sellaiseen, että ihmiset elävät jatkuvan pelon alla. 

Työsopimuslain tarkoitus on suojata työntekijää työnantajan mielivallalta. 

– Jos lakia muutetaan tältä osin, se muuttuu radikaalisti. 

Lakko-oikeuskin uhan alla 

Toinen iso asia hallitusohjelmassa on lakko-oikeuden muuttaminen. 

– Veikkaan, että lakko-oikeuden rajoittaminen tulee ensimmäiseksi. Siinä vedetään kynnet ja hampaat työntekijöiden edustajilta, ja sen jälkeen voidaan tehdä ihan mitä vain. 

Jouni Jussinniemi muistuttaa, että tässä tulee kuitenkin vastaan kansainvälisen työjärjestö ILOn perussopimus, joka on Euroopassakin ratifioitu.

– Lakko-oikeuden rajoittaminen ja poliittisen mielenilmauksen kieltäminen työntekijöiltä voi olla tämän sopimuksen ja lisäksi rajoitukset voivat olla EU:n lainsäädännön vastaisia, ihmisten perusoikeuksien rajoittamista. 

– Kysynkin, heitetäänkö nämäkin periaatteet oikeusvaltiossa tunkiolle oikeistohallituksen toimesta? Lakko-oikeus on se ainoa ja viimeinen ase, jolla työnantajaa ja/tai pääomaa voidaan painostaa.

Hän kysyy, ovatko palkansaajat ymmärtäneet mitä vaaleissa halusivat?

– Että annetaan oma neuvotteluvoima vapaehtoisesti pois? Tätä kuitenkin on nyt tulossa kokoomuksen, perussuomalaisten, KD.n ja RKP.n toimesta. 

Jouni Jussinniemi muistuttaa, ettei Suomen verrokkimaissa, esimerkiksi Ruotsissa, Saksassa ja Ranskassa, ole rajoitettu työntekijöiden poliittisia mielenilmauksia. Toteutuessaan se olisi ennenkuulumatonta perusoikeuksien kaventamista. 

– Lakko on työntekijöiden ainoa kollektiivinen, vahva ase työnantajaa vastaan. Jos se viedään pois, ei sen jälkeen enää ole mitään muuta keinoa. Ilman lakko-oikeutta työntekijöillä ei ole todellista neuvotteluvoimaa työehtosopimuksia tehtäessä.

– Muistakaa työntekijät, kenen joukoissa seisotte, ja kuka oikeasti on työntekijän puolella. Vasemmistolaisesta perheestä ei ikinä olisi tullut moista työmarkkinasekoilua. 

Jouni Jussinniemi 

EDIT Muutettu julkaisuajankohtaa. Alkuperäinen on 22.7.2023

EDIT 3.4.2024 klo 12.00 Vaihdettu jutun pääkuva sekä muutettu uuden kategorian mukainen otsikko