• Kolumnit

Pertti Salo: Oikeistohallituksen jatko on pian taas opposition käsissä

Kolumnistimme Pertti Salon mielestä pääministeri osoitti huonoa johtajuutta taipumalla perussuomalaisten uhkailuun. Seuraavassa luottamusäänestyksessä koko opposition on syytä olla äänestysnappien äärellä.

Heti oikeistohallituksen alkutaipaleella sattui varsin epämiellyttävä natsikohu, joka johti elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan eroon.

Riikka Purra junttasi raivokkaasti, ettei omaa ministeriä vaihdettaisi. Lopulta se, että Junnila oli antanut vääriä tietoja urastaan ja yrittäjyydestään, oli liikaa yhdessä kansainvälisessä mediassa heränneen kohun kanssa.

Vaikuttaa siltä, että Riikka Purra vedättää nyt Petteri Orpoa aika railakkaasti ja siihen on joku syy. Orpo osoitti aika huonoa johtajuutta taipumalla Purran uhkailuun.

Pertti Salo

Äärioikeisto on saanut toimia varsin vapaasti Suomessa, ja suhtautuminen heidän tempauksiinsa on ollut varsin kevyttä. Äärioikeiston kesäleireillä järjestetään ampumaharjoituksia ja väkivallan käyttöön liittyviä harjoituksia. Holokaustilla, keskitysleireillä ja muilla joukkotuhontamenetelmillä vitsaillaan röyhkeästi ja mitätöidään toisinajattelijoita. Suomessa ei vieläkään ymmärretä Euroopassa natsismiin liittyvää tabua.

Suomessa holokaustista väännetään vitsiä, mutta muualla se on ihmisyyden nollapiste

Pertti Salo

Kankaanpäässä paljastuneessa äärioikeistopesäkkeessä oli laittomia aseita ja räjähteitä, joten ihan harmittomasta toiminnasta ei ole kyse.

Esimerkiksi Kansallismielisten liittouma ry kertoo verkkosivuillaan keskittävänsä toimintansa projektiin, jonka nimi ”Operaatio Kotkanpesä” viittaa natsi-Saksan diktaattori Adolf Hitlerin vuoristohuvila Kotkanpesään, jonka natsipuolue NSDAP rakennutti Hitlerille 50-vuotislahjaksi vuonna 1939.

Pohjoismainen vastarintaliike lakkautettiin oikeuden päätöksellä, mutta toiminta vaan jatkuu.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun paljastuu perussuomalaisten yhteyksiä uusnatseihin. Takavuosina muutamat perussuomalaisten kansanedustajat esiintyivät varsin avoimesti uusnatsien tilaisuuksissa.

Tällä kertaa kuitenkin koko Suomen hallitus yhdistettiin maailmalla äärioikeistoon Junnilan vuoksi.

Hallituksen luottamus on jatkossakin opposition käsissä. Seuraavalla kerralla opposition on syytä olla äänestysnappuloiden ääressä, vaikka sitten pää kainalossa.

Kirjoittaja on luvialainen opettaja ja yrittäjä sekä Eurajoen vasemmiston varapuheenjohtaja.