• Aluevaltuustoryhmä
  • Uutiset

Aluepäättäjät Eurajoella, ja sana oli vapaa

Satakunnan vasemmistoliitto hakee uusia toimintamalleja. Tärkeä osa jatkossakin tulee olemaan vasemmiston omien hyvinvointialueen luottamushenkilöjen ja osastojen aktiivien kohtaamiset. Eurajoen Lahdenperässä päästiin hyvään alkuun.

Sää ei keskiviikkoiltana hellinyt vasemmistoväkeä, vaan tarjosi ryhmäkuvan taustaksi Selkämeren täydeltä kylmää ja sumuista sadetta. Tunnelma rantasaunan takkahuoneessa oli kuitenkin lämmin, vaikka soten ja pelastustoiminnan asiat eivät ole erityisen kepeää pohdittavaa.

Vasemmistoväkeä Eurajoelta, Raumalta, Eurasta ja Porista. Kuvaajan laskujen mukaan potretista puuttuu viisi osallistujaa.

Aluevaltuutetut Jari Hakala ja Petri Salminen kertoivat Satakunnan hyvinvointialueen päätöksenteosta. Molemmat peilasivat hyvinvointialueen alkutaivalta pitkälti omien kokemustensa perusteella. Siirtymävaiheesta on tulossa pitkä ja moni asia on vielä epäselvä päättäjillekin. Parempaa kohti ollaan kuitenkin menossa, sillä sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoiminnan reformi oli välttämätön. Elintärkeät palvelut ovat nyt yksittäisiä kuntia vahvemman toimijan järjestettävänä, eikä porvarihallitus voi sitä peruuttaa.

Verotusoikeutta hyvinvointialueet eivät saaneet, eikä sitä niille ole luvassa lähivuosina. Tästä ja kuntien alibudjetoinnista aiheutuu Satakunnankin hyvinvointialueelle vakavia taloushuolia.

Hyvinvointialueen lautakunnissa toimivat raumalainen vara-aluevaltuutettu Tapio Ailasmaa ja pitkän kokemuksen Rauman sote-päättäjänä saanut Jouni Lehto tuntuivat olevan hiukan toiveikkaampia kuin edellisessä keskustelutilaisuudessa. Silloin lautakuntien rooli näytti jäävän hämmentävän vähäiseksi. Kumileimasimien sijasta lautakuntiin valitut luottamushenkilöt haluavat päätösvaltaa.

Satakunnan sote-asiat vetivät aluepäättäjien ilmeet vakaviksi. Seisomassa porilainen aluevaltuutettu Jari Hakala ja hänen oikealla puolellaan istuu euralainen aluevaltuutettu ja puoluehallituksen varajäsen Petri Salminen. Eturivissä raumalainen Jouni Lehto, joka on hyvinvointialueen aikuisten palveluiden lautakunnan jäsen. Hänen vieressään raumalainen Tapio Ailasmaa, joka on ikääntyneiden palveluiden lautakunnan jäsen. Sohvalla istumassa myös puoluevaltuuston jäsen Eija Ailasmaa.

Lahdenperässä aluepäättäjät saivat kiperiä kysymyksiä vastattavakseen. Yksi kysyjistä oli Pertti Salo, joka aktiivisena mielipidekirjoittajana sivusi viimeksi Kirsi Varhilan ulostuloa Satakunnan Kansassa. Hyvinvointialueen johtaja esitti maksumuurin takana uhkakuvia Satakunnan päätymisestä valtiovarainministeriön talutettavaksi, mikäli päätöksiä talouden tasapainottamiseksi ei tehdä.

Omat aluepäättäjämme korostivat, että palveluja on jatkossakin tarjolla joka kunnassa, vaikka omaa sote-keskusta tai terveysasemaa ei olisi. Näiden lisäksi voidaan käyttää erilaisia toimipisteitä sekä autolla kulkevia vastaanottoja.

Tärkeintä on jatkossakin, että omilta päättäjiltä saadaan ajankohtaista tietoa suoraan, eikä jouduta olemaan vain porvarimedian ja Ylen esille nostamien aiheiden varassa.

Ilta Lahdenperässä alkoi Vasemmistoliiton Eurajoen yhdistyksen sääntömääräisellä kevätkokouksella.
Kuvassa vasemmalta kokouksen sihteerinä toiminut Pertti Salo, Osmo Haavisto ja puheenjohtaja Jarmo Ruohonen.
Ilta päättyi grillikatoksessa iltapalaan ja keskusteluihin toverien henkevässä seurassa. Kiitos Eurajoen osasto!