• Eduskuntavaalit
  • Mielipiteet

Sanna Nylander: Katkaistaan syrjäytymisen polku yhdessä

Ehdokas kirjoittaa kokonaisvaltaisen nuorisopolitiikan puolesta. Nuorisorikollisuutta ei torjuta rangaistuksissa, vaan tukemalla myönteistä kehitystä. Miljardileikkausten sijasta tarvitaan oikeudenmukaista talouspolitiikkaa. Lapsiperheiden tukeminen on parasta ennaltaehkäisyä.

– Osallistuin valtiovarainministeriön Katkaistaan syrjäytymisen polku yhdessä -nuorisoseminaariin. Polarisaatio ja siihen liittyvät ongelmat huolettavat, vaikka entistä useammalla nuorella menee aiempaa paremmin. Korona-aika toi notkahduksen hyvään kehitykseen, kun nuorten yksinäisyys, masennus ja väkivallalla oireilu lisääntyivät. Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset eivät vielä näy tilastoissa.

Nyt tarvitaan kokonaisvaltaista nuorisopolitikkaa. Se maksaa, mutta tulevaisuuteen investoiminen kannattaa.

Me vanhemmat sekä muut nuorten kanssa tekemisissä olevat lähiaikuiset voisimme nähdä päihde-, ongelma-, mielenterveys- ja erityisnuoret ilman etuliitteitä, yksilöinä ja alati kehittyvinä kanssaihmisinä. Annetaan lapsillemme hyväksyntää, aikaa, armollisuutta ja tukea itsenäistymiseen.

Nyt tarvitaan kokonaisvaltaista nuorisopolitikkaa. Se maksaa, mutta tulevaisuuteen investoiminen kannattaa.

Eduskuntavaaliehdokas Sanna Nylander

Väkivallalla ja päihteillä oireilevista ja jo rikoskierteessä olevista nuorista on käyty jyrkkää keskustelua vaalikampanjan aikana. Poliisihallituksen edustaja toi seminaariin selkeän viestin: rikosoikeudellista vastuuikärajaa ei pidä laskea eikä rangaistuksia koventaa.

Olen samaa mieltä, sillä vastuuikärajan laskeminen ja rangaistusten koventaminen olisi yhteiskunnalle kallis ja tehoton keino nuorisorikollisuuden vähentämiseksi. Rikostorjunnan resurssit tulee ohjata ennen kaikkea ennaltaehkäisevään työhön – ja lapsiperheiden tukemiseen.

Rikosoikeudellinen rankaiseminen vaikuttaa negatiivisesti lapsen ja nuoren kehitykseen sekä vahvistaa rikollista identiteettiä. Jokainen alaikäiselle ja nuorelle väkivallasta annettu tuomio kertoo syrjäytymisen ennaltaehkäisyn riittämättömyydestä ja näiden toimien akuuteista kehittämistarpeista.

Katkaistaan syrjäytymisen polku yhdessä ja äänestetään miljardileikkausten sijaan tasapainotetun talousohjelman puolesta. Vastuullinen taloudenpito tarkoittaa oikeudenmukaista verotusta sekä panostuksia kestävien alojen kasvuun, jotta hyvinvointivaltion palvelut voidaan rahoittaa. Oikeudenmukainen talouspolitiikka ei leikkaa tulevaisuudennäkymiä pienituloisilta tai riko toimivaa koulutusjärjestelmäämme.

Äänestetään Suomi yhdessä kohti kestävää hyvinvointia!

Sanna Nylander

eduskuntavaaliehdokas

Rauma