• Eduskuntavaalit
  • Uutiset

Päättäväisesti kohti vaalivoittoa

Puoluejohtajan vierailu on vaalitaistelussa tärkeä voimavara.
Satakuntalaiset pääsivät nauttimaan siitä lauantaina 4. maaliskuuta, kun opetusministeri Li Andersson leikkasi vaalipiirimme ylhäältä alas: aamulla Kankaanpää, iltapäivällä Porin Puuvilla ja kotimatkan varrella vielä kyselytunti Raumalla.

Hienoa, että Li Andersson on meillä töissä. Se tuli ensimmäiseksi mieleen, kun seurasi opetusministerin ja puoluejohtajan työskentelyä maakuntavierailulla.

Li Andersson ilmoittaa Kansan Uutisten (3/2023) haastattelussa aikovansa voittaa edessä olevat vaalit. Samaa itsevarmuutta ja vahvaa osaamista hän toi tuliaisiksi Satakuntaan. Aikakauslehden muotoista julkaisua on jaossa vaaliteltoilla, josta se kannatta poimia luettavaksi, jos ei vielä ole tilausta.

Li Andersson on taitava ja selkeäsanainen puhuja sekä helposti lähestyttävä keskustelija. Posellissa hänet tavoitti myös iltapäivän aurinko.
Kuva: Susanne Ekroth

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Pohjois-Satakunnan kierros alkoi kiertotalouteen liittyvällä tehdasvierailulla.

Kiertotaloudeksi voisi kutsua myös maakuntavierailua: Li Andersson otti vastaan satakuntalaisten kysymykset ja huolen aiheet. Hyvistä keskusteluista me saimme voimaa jatkaa vaalityötä yhteisten tavoitteiden puolesta tuulessa ja tuiskussa, somessa ja suorissa keskusteluissa. Kiitos!

Kankaanpäässä grillimakkarat tirisivät ja eduskuntavaaliehdokkaat porisivat. Yhteisposeerauksessa Li Anderssonin kanssa Rami Virtanen, Saana Hannula, Mika Aho, Raisa Ranta, Eero Rantala, Sanna Nylander ja Janne Koivisto.
Kuva on kaapattu Pohjois-Satakunnan vasemmistoliiton Facebook-julkaisusta.

Toppatakeissa marketin pihamaalla

Kankaanpäässä vasemmistoliiton värit hehkuivat marketin pihamaalla, kun Li Andersson ja ryhmä satakuntalaisia ehdokkaita päivystivät teltalla. Vasemmisto on liikkeellä!

Telttailu toreilla ja marketien pihoilla kannattaa aina, sillä sen huomaavat nekin äänioikeutetut, jotka eivät ehkä kehdanneet tulla tenttaamaan opetusministeriä tai ehdokkaita.

Jokainen ääni on tärkeä.

Vaaliteemoista erityisesti reilumpi huominen ja turvallinen arki nousivat esille teollisuus- ja varuskuntakaupungissa.

Porin Puuvillan kauppakeskuksen lavalla pääsivät Li Anderssonin lisäksi ääneen Satakunnan vasemmistoehdokkaat. Paikalla olivat Janne Koivisto, Raisa Ranta, Jukka Heinonen, Jaakko Jäntti, Sanna Nylander, Mika Aho, Saana Hannula, Eero Rantala, Rami Virtanen ja Milka Tommila. Ryhmäkuva on kaapattu Satakunnan vasemmistoliiton Facebook-julkaisusta.

Hetkiä kauppakeskuksen lavalla

Puuvillaan satakuntalaisia vasemmistoehdokkaita oli saapunut kymmenen, sama määrä kuin tammikuun lopulla Eurajoen torilla. Kauppakeskuksen lauantaivilinässä ostosten lomassa pysähdyttiin kuuntelemaan, kun Li Andersson esitteli vasemmistoliiton vaaliteemoja.

Vuorollaan Puuvillan kuuluisalle lavalle kiipesivät myös paikalla olleet ehdokkaat esittäytymään ja kertomaan omista vaalikärjistään.

Jos et itse ollut niitä kuulemassa Porissa tai Kankaanpäässä, kaikkien ehdokkaiden löytyvät Vasenvoiman ehdokasesittelyistä tai vastaavista postauksista Satakunnan vasemmistoliiton Facebook-sivulta.

Vaalitilaisuuksien tunnelmaa on vaikea kuvata lehtijutun kautta, se pitää itse käydä kokemassa.

Talkooporukoihin ja tukiryhmiin ehtii vielä hyvin ilmoittautua. Kenenkään, tai ei ainakaan kaikkien, ei ole pakko joka päivä tehdä vaalityötä, mutta vaalivoittoon tarvitaan apua meiltä jokaiselta.

Vasemmistoliiton vaaliohjelmassa on hyviä vastauksia myös kyynisten epäilijöiden ja muiden puolueiden välillä puikkelehtivien äänestäjien kysymykseen: Mistä rahat?

Säästöjä, tehostamis- ja tuottavuustoimiakaan ei ole harjattu maton alle, vaan ohjelman kohdassa 9.4 on listattu hyviä perusteluja kiperiinkin ongelmiin.

Reilumpi huominen kuuluu kaikille!

Koulutuksen kunnianpalautus jatkuu

Satakunnan koulutuskaupungissa Rauman vasemmistoliitto oli järjestänyt opetusministerille kyselytunnin kulttuuritalo Poselliin. Yleisö viritettiin Vassarikahvilassa, jossa raumalaisittain tarjottiin ”kaffet ja hyvälist”.

Li Andersson avasi keskustelun kertomalla hallituksen kuluvalla kaudella tekemästä työstä koulutuksen sekä muidenkin tärkeiden osa-alueiden hyväksi. Hän sivusi myös vasemmistoliiton vaaliteemoja, joiden mukaan koulutus vaatii satsauksia.

Opetusministerin tehtävä on selvästikin ollut Li Anderssonille erittäin mieluinen, joten hänen sopisi saada siihen jatkokausi.

Kyselytunti eteni ihmisen elinkaaren mukaan. Varhaiskasvatus oli siksikin hyvä avaus, koska varhaiskasvatuksen opettajia koulutetaan Turun yliopiston Rauman kampuksella. Helpotuksen huokaus taisi päästä monelta, kun Li Andersson totesi:

– Minusta on hyvä asia, että OKL saa jatkaa Raumalla. Emme me sitä turkulaiset sitä halua.

Myllymäen kampukselta oli saapunut kyselytunnille joukko opiskelijoita, jotka myös osallistuivat keskusteluun aktiivisesti.

Opetusministeriä tenttaamaan oli saapunut Rauman OKL:n kampuksen opiskelijoita kelpo joukkue. Muistoksi otettiin yhteiskuva.
Kuva: Susanne Ekroth

Peruskoulusta saatiin paljon yleisökysymyksiä sekä yleis- että erityisopetuksesta ja opettajien sekä oppilaiden vanhempien näkökulmasta.

Toisen asteen koulutus sekä korkeakoulutus jäivät keskustelussa viimeiseen osioon, mutta hyvin yleisö jaksoi tätä vaihetta odottaa. Kysymyksiä olivat tekemässä myös kaksi sosiaalidemokraattien ehdokasta sekä yksi vihreän liiton ehdokas. Hallituspuolueiden kesken koulutusasioista ei tullut kirvelevää vääntöä, sillä koulutuksen kunnianpalautuksen jatko saa kannatusta.

Satakuntalaisten toiveeseen omasta yliopistosta opetusministerillä oli toppuutteleva kanta:

– Kannattaa toistaiseksi keskittyä olemassa olevan korkeakoulutuksen kehittämiseen Porissa ja Raumalla, hän neuvoi.

Eduskuntavaaliehdokas Raisa Ranta kommentoi, että vaikka tavoite omasta yliopistosta on kirjattu myös Satakunnan vasemmistoliiton vaaliohjelmaan, me ymmärrämme, että kyseessä on pitkä ja hidas prosessi.

Opetusministerin kyselytunti kiinnosti laajoja kansalaispiirejä. Etupenkissä raumalainen demariehdokas Juha Viitala eturivissä oikealla. Kysymässä vuorollaan on Rauman vasemmiston Jouni Lehto. Kuva: Susanne Ekroth