• Eduskuntavaalit
  • Uutiset

Ehdokkaita tentattiin Rantalassa

Vaalitilaisuus voi olla pieni ja kotoisa. Tiistaina 28. helmikuuta vasemmistoehdokkaat Mikko Kaunisto ja Lotta Hatakka saivat kiperiä kysymyksiä Kokemäen vasemmiston aktiiveilta. Puhetta johti Juhani Oksanen.

Raumalaisen papin ja huittislaisen kirvesmiehen voisi ajatella olevan eduskuntavaaliehdokkaina melko kaukana toisistaan.

Vaalikeskustelu työväentalo Rantalassa paljasti Lotta Hatakan ja Mikko Kauniston olevan monista asioista sopivasti samanmielisiä. Yhdistävä tekijä on myös kunta-, maakunta- ja aluepolitiikka, jossa kumpikin toimii luottamustehtävissä.

Mikko Kaunisto kertoi saaneensa vasemmistolaisuuden äidin kautta.

– Hän toi politiikan pariin. Muistan, kun olin mukana Vampulan Metsäpirtillä.

Kuntapolitiikkaan hän päätyi kuntaliitoksen aikoihin. Vastustaminen toi paljon ääniä, mutta jatkopaikka Huittisten kaupunginvaltuustoon on tullut seuraavissakin vaaleissa.

Lotta Hatakka kertoo jo varhain heränneensä näkemään ympärillään epäoikeudenmukaisuutta, mikä pitäisi korjata. Työssään pappina hän kohtaa erityisesti perheitä, lapsia ja nuoria, mutta myös yksinäisyyttä ja hätää. Hänen teemansa ovat selkeät:

– Palkalla pitää tulla toimeen. Lisäksi perusturva ei ole riittävä. Etenkin lapsiperheet ja nuoret ovat tiukoilla.

Työelämä ja talous

Mikko Kaunisto on rakentajana nähnyt työelämää ja erilaisia työmaita. Poliitikkona hänelle ovat erityisen tärkeitä työelämän kysymykset ja talouspolitiikka. Kokemäellä hän pääsi vaihtamaan mielipiteitä niin oppisopimuskoulutuksesta, työssä oppimisesta kuin maahanmuuttajien kotouttamisesta.

Liikenteestä ja huoltovarmuudesta Rantalassa keskusteltiin moneen otteeseen. Tulisiko jatkossa kehittää rautateitä vai parantaa kumipyörien kulkua? Molemmissa todettiin olevan puolensa.

– Toivottavasti raumalaiset eivät nyt pahastu, mutta kyllä 2-tietäkin pitäisi välillä kehittää, samoin 11- ja 12-teitä, Mikko Kaunisto sanoi.

Epäoikeudenmukaisuus maksukatoissa

Lotta Hatakka toi esille eri-ikäisten sairastamiseen liittyviä epäkohtia, joita pitäisi päästä eduskunnassa korjaamaan.

– Osa lääkkeistä ei edelleenkään ole korvattavia. Perheessä jokainen jäsen kerryttää vain omaa maksukattoaan. Tiesittekö muuten, ettei psykiatrinen sairaalahoito kerrytä maksukattoa?

Raisa Juutilainen nosti keskustelussa esille lääkepulan, josta hänellä oli omakohtaistakin kokemusta:

– Vähän väliä luemme lehdistä, että jostakin tärkeästä lääkkeestä on pulaa. Mistä lääkepula johtuu? Miksi lehdet eivät kirjoita siitä? hän ihmettelee.

Mistä lääkepula johtuu? Miksi lehdet eivät kirjoita siitä?

Raisa Juutilainen

Satakunnassa on hyvä yhteishenki

Mikko Kaunistoa evästettiin myös piirin tuoreena puheenjohtajana. Esille tuli muun muassa puoluetoiminnan nykyinen suhde ay-toimintaan. Tuula Javanainen muistutti, että aikaisemmin työpaikoilla oli puolueosastoja.

– Tästä on keskusteltu piirihallituksessa. Siihen palataan varmasti vaalien jälkeen, Mikko Kaunisto lupaa.

Hän kertoo, että vasemmistolla on Satakunnassa hyvä ja monipuolinen lista. Ehdokkaita on eri puolilta maakuntaa, eri-ikäisiä ja eri aloilta

– Meillä on dynaaminen ryhmä. Yhteishenki on hyvä ja se näkyy vaalityössä, kertoo Mikko Kaunisto.

Kokemäellä vaalitelttoja

Kokemäeltä ei tällä kertaa ole omaa ehdokasta, mutta vaalityötä tehdään ahkerasti kaikkien satakuntalaisten vasemmistoehdokkaiden hyväksi.

– Perjantaina 17. maaliskuuta on telttatilaisuus kello 15–18 kaikille ehdokkaille ja toinen on lauantaina 1. huhtikuuta kello 13–15, kertoo Juhani Oksanen.

Vasemmiston teltta pystytetään K-Supermarket Teljänportin pihaan.

Sunnuntaina 12. maaliskuuta työväentalo Rantalassa maistellaan vegaaniruokia kello 14–16. Silloin mukana on porilainen ehdokas Saana Hannula.