• Aluevaltuustoryhmä
  • Mielipiteet

Jukka Heinonen: Työosuusrahan olemassaolo

Eduskuntavaaliehdokas Jukka Heinonen ihmettelee aluehallituksen päätöstä tai oikeastaan sen puutetta työosuusrahojen maksamisessa.
– Näyttää siltä, ettei hyvinvointialueelle ole ollenkaan olemassa niitä kehitysvammaisia, jotka eivät tee alihankintatöitä.

Satakunnan hyvinvointialueen hallituksen (12.12.2022 §377) pöytäkirjassa on päätös alihankintatyötä tekevien työosuusrahan maksamisesta ja sen suuruudesta. Mitään päätöstä siitä, etteikö muita töitä toimintakeskuksessa tekeville maksettaisi 5–6 euroa päivässä, en löydä, en edes mainintaa kyseisistä toimintakeskuksissa toimivista ryhmistä.

Onko niin, että aluehallituksen päätös alihankintatöitä tekeville kehitysvammaisille maksettavasta 5–6 eurosta tarkoittaa samalla, ettei muita töitä toimintakeskuksessa tekeville makseta mitään?

Miten toisesta asiasta tehty päätös vaikuttaa asiaan, joka ei ole edes päätöslistalla? Ymmärtäisin vanhojen käytäntöjen olevan voimassa, jos uusia sopimuksia tai käytäntöjä ole vielä päätetty. Tulkitseeko virkakoneisto tässä asiassa hallituksen päätöksen automaattisesti tarkoittavan myös maksamatta jättämistä? Ymmärtäisin, jos esityslistalla olisi ollut päätösehdotus, että muita töitä toimintakeskuksissa kuin alihankintatöitä tekeville, ei makseta työosuusrahaa, ja tästä olisi tehty päätös.

Miten toisesta asiasta tehty päätös vaikuttaa asiaan, joka ei ole edes päätöslistalla?

Onko niin että hyvinvointialue lähtee puhtaalta pöydältä ja vanhat käytännöt ja sopimukset eivät ole voimassa eikä mitään mitä ei erikseen mainita. Tarkoittaen, ettei hyvinvointialueelle ole olemassa kehitysvammaisia, jotka eivät tee toimintakeskuksessa alihankintatöitä, joten ei ole kenelle maksaa ja näin ollen siihen ei tarvita myöskään päätöstä maksamatta jättämisestä?

Tämä 5–6 euroa ei ole lakisääteinen, joten vaikuttaa, että kaikki mikä ei ole lakisääteistä, on hyvinvointialueen mielestä turhaa. Eipä hyvinvointialueen toimialajohtajien palkannousut nimikkeen muutoksen takia lakisääteisiä olleet, mutta ehkä siinä asiassa nosto olikin hyväntahdon ele.

En käy uudelleen läpi tämänkaltaisten päätösten passivoivista vaikutuksista kehitysvammaisten arkeen ja elämään, mutta kanssaihmisten kunnioitus, heidän tekemisensä arvostus olisi meidän kaikkien syytä pitää mielessä, päätöksenteossakin.

Jukka Heinonen

Eduskuntavaaliehdokas

Pori