• Kolumnit

Pertti Salo: Oikeiston leikkausohjelma saa köyhän kyyneliin

Kolumnistimme on huolissaan suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kohtalosta. Uusimmissa vaaliohjelmissaan oikeistopuolueet lupaavat nyrhiä köyhien lapsiperheiden ja muiden heikompiosaisten arjesta entistä ankeampaa.

Oikeiston vaalikampanjaan sisältyvä valtiontalouden leikkausohjelma on noussut nyt jo 6 miljardiin euroon. Suuri osa leikkauksista kohdistuu sosiaaliturvaan ja peruspalveluihin. Kohteena ovat jälleen pienituloiset, heikompiosaiset ja lapsiperheet.

Ulkomaisten sijoitusyhtiöiden toimintaan ja veroetuihin ei puututa. Tällä kertaa valtateiden perusparannukset eivät kiinnosta eikä mikään muukaan infran huolto. Leikkaaminen on ainoa, mikä kiinnostaa eikä silti merkittävää säästöä synny. Se nähtiin jo Kataisen ja Sipilän hallitusten aikana, ja verotuloja valuu ulkomaille. Taantumaa pahennetaan, kuten aikaisemmin, eikä ostovoiman lisääminen kiinnosta.

Kokoomus leikkaisi kaikkein köyhimmiltä. Se leikkaisi asumistuesta ja ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Nämä leikkaukset heikentäisivät suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon. Hyvinvointiyhteiskuntaa yritetään nyt romuttaa oikein urakalla.

Taantumaa pahennetaan, kuten aikaisemmin, eikä ostovoiman lisääminen kiinnosta.

Pertti Salo

Perussuomalaiset leikkaisivat julkisen sektorin palveluista. Nyt myös keskustapuolue ilmoitti tavoitteekseen leikkaukset valtiontalouteen.

Malli on sama kuin aikaisempienkin oikeistohallitusten toiminnassa. Tähän kuuluu sosiaaliturvan leikkausten lisäksi vanhuspalvelujen ja terveyspalvelujen yksityistäminen. Valtionyhtiöitä myydään ulkomaisille sijoitusyhtiöille. Kaivosoikeuksia myydään ulkomaisille yhtiöille. Sähköyhtiöt myydään ulkomaiseen omistukseen ja annetaan mahdollisuus verojen välttelyyn sijoitustoiminnassa ja niin edelleen.

Hyvinvointiyhteiskuntaa yritetään nyt romuttaa oikein urakalla.

Pertti Salo

Margaret Thatcher harrasti aikoinaan Britanniassa samanlaista politiikkaa. Se toi kodittomat kaduille ja heikensi julkisen terveydenhoidon, myös asumiskustannukset nousivat ja syntyi energiaongelmia.

Ulkomaiset sijoitusyhtiöt ovat Suomessa ostaneet jatkuvasti kaupunkien keskustoissa olevia kiinteistöjä sijoitustarkoituksiin. Erityisesti oikeistohallitukset ovat tätä toimintaa tukeneet takavuosina. Tuotot valuvat ulkomaille verotuksellisia keinoja käyttäen.

Vanhasen hallitus leikkasi 2000-luvun alussa kuntien valtiontukea huomattavasti ja se aiheutti kunnille talousongelmia, joiden seuraukset näkyvät edelleen. Kunnantaloja puretaan, palvelut loppuvat, kyläkouluja lakkautetaan – maaseutu autioituu.

Keskustapuolue on autioittanut maaseutua tehokkaammin kuin sota. Tämä on ilmeisesti syy puolueen nykyiseen heikkoon kannatukseen.

Eiköhän tässäkin ole vinkkejä vasemmistoliiton kansanedustajien vaalikampanjaan.

Kirjoittaja on luvialainen opettaja ja yrittäjä sekä Eurajoen vasemmiston varapuheenjohtaja.