• Aluevaltuustoryhmä
  • Uutiset

Aloite lähisuhdeväkivallan ehkäisystä ja sen huomioimisesta hyvinvointialueen talousarviossa

Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmä esittää lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn moniammatillisen työryhmän perustamista ja väkivaltakoordinaattorin palkkaamista hyvinvointialueelle sekä tämän huomioimista talousarviossa.

Aloitteessa viitataan THL:n, Jyväskylän yliopiston ja Tilastokeskuksen tuoreeseen tutkimukseen, jonka mukaan muun muassa:

”Lähisuhdeväkivallan aiheuttama terveydenhuoltopalveluiden lisäkustannus oli 1 024 euroa henkilöä kohden vuosittain verrattuna muuhun väestöön. Lisäkustannuksia kertyi kuuden vuoden seurannan ajan. Viiden vuoden aikana naisten kokeman fyysisen parisuhdeväkivallan aiheuttamat suorat terveydenhuollon lisäkustannukset ovat 150 miljoonaa euroa vuodessa. Väestötutkimuksen perusteella 146 000 naista joutui fyysisen parisuhdeväkivallan uhriksi.”

– Kun inhimillinen kärsimys ei saa päättäjiä muuttamaan toimintatapoja ja reagoimaan, niin ehkäpä kustannukset ja riihikuiva raha sen nyt tekisi, todetaan vasemmiston aluevaltuustoryhmän aloitteessa.

Ryhmä jätti aloitteen Satakunnan hyvinvointialueen valtuuston kokouksessa 26. syyskuuta.

Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja aluevaltuutettu Milka Tommila sivusi aihetta myös Kansan Uutisten Feministipistoja blogissa.

Toukokuussa neljä aloitetta

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on ollut aloitteellinen alusta saakka. Ryhmän toukokuussa jättämät neljä aloitetta kattavat laajasti sosiaali- ja terveydenhuollon eri osa-alueita:

Sosiaalinen luototus (ensimmäinen allekirjoittaja: aluevaltuutettu Petri Salminen)

Omaishoitajien asema (ensimmäinen allekirjoittaja: aluevaltuutettu Raisa Ranta)

Sotemaksujen perintä (ensimmäinen allekirjoittaja: aluevaltuutettu Raisa Ranta)

Lääkäriyksikkötoiminta (ensimmäinen allekirjoittaja: aluevaltuutettu Mika Aho)

Tehdyt aloitteet ovat aluehallituksen valmistelussa.