• Eurovaalit
  • Pääkirjoitus

Kaikki meppiehdokkaat ovat omia

Vasemmistoliitolla on täysi eurovaalilista, mutta Satakuntaa kirvelee oman ehdokkaan puuttuminen. Murhe on kuitenkin turhanpäiväinen, sillä vaali on valtakunnallinen.

Tavoitteena on äänestää europarlamenttiin kaksi vasemmistomeppiä edustamaan koko Suomea. Touko-kesäkuussa ehdokkaat tulevat meille tutuiksi vaalikiertueella.

Vasemmistoliiton eurovaaligalleriassa on 20 ehdokasta. Tätä kirjoitettaessa kaikkien ehdokkaiden huone ei vielä ollut täysin kalustettu, mutta se korjaantunee pian.

Aakkosjärjestyksessä ehdokkaamme ovat:

Selkeät johtotähdet

Ehdokaslistan kärkinimi on puheenjohtaja Li Andersson, joka kertoi olevansa käytettävissä päivää ennen puoluehallituksen kokousta. Päätös ei ollut helppo. Samaan syssyyn tullut eroilmoitus yllätti monet meistä.

Toinen johtotähti on eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo ja kolmas on tietysti ex-meppi, kansanedustaja Merja Kyllönen. Puolueen varapuheenjohtajista ehdolla ovat pääluottamusmies Jouni Jussinniemi ja tamperelaisvaltuutettu Minna Minkkinen. Myös Vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorinen on eurovaaliehdokas.

Maantieteellisesti lähimmät ehdokkaat satakuntalaisille löytyvät lähimaakunnista. Pirkanmaalta, käytännössä Tampereelta, on ehdolla kolme, Minna Minkkisen lisäksi Mikko Aaltonen ja Lauri Lindén.

Maahanmuuttajataustaisia vasemmistoehdokkaita on kolme: Gashaw Bibani Vantaalta, Paco Diop Turusta ja Ajak Majok Helsingistä.

Kulttuurityöläisiä ehdokaslistalla edustavat elokuvatyöntekijä-freelancer Joona Mielonen Kotkasta ja kajaanilaistaustainen näyttelijä-yrittäjä Riku Nieminen.

Eläinsuojelu- ja luontoaktivistit saivat taas omaksi ehdokkaakseen Sami Säynevirran. Lääkärien ehdokas löytyy Lahdesta, hän on päivystyksen ylilääkäri Harri Pikkarainen. Opettajille sopii esimerkiksi Piia Kilpeläinen-Tuoma Pellosta.

Ruuhkavuotisten lista

Vasemmistoliiton ehdokkaista voi haarukoida itselleen sopivinta koti- ja asuinpaikkojen perusteella. Ammattiliittokin voi olla yhdistävä tekijä. Maaseudun ja pääkaupungin sekä muiden kasvukeskusten ehdokkaiden välillä on myös tiettyjä ajattelutapaeroja.

Eurovaaliehdokkaiden keski-ikä on tällä kertaa 36,7 vuotta.

Alle 30-vuotiaita ehdokkaita on peräti runsas kolmannes. Nuorin heistä on Lauri Lindén (22). Ryhmään kuuluvat myös mikkeliläinen Lotta Tuominen (23), Maija Kuivalainen (25) Joensuusta, Ajak Majok (26), oululainen Jessi Jokelainen (27), Pinja Vuorinen (27) ja kestävän kehityksen asiantuntija Matleena Käppi (28) Jyväskylästä.

Ehdokaslistaa on jo ehditty kehua edustavaksi. Sellainen se onkin, sillä kaikilla on kokemusta politiikasta, kampanjoinnista ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Joukossa on kansanedustajia ja varakansanedustajia sekä kunta- ja aluepäättäjiä. Osa on ollut eurovaaliehdokkaana jo aikaisemmin, myös Li Andersson ja Jussi Saramo.

Mitä sitten yksi tai kaksi vasemmistomeppiä voi tehdä 705-paikkaisessa Euroopan parlamentissa? Siitä kertoo luopuva europarlamentaarikkomme Silvia Modig Vasenvoiman lukijoille myöhemmin.

Omat europarlamentaarikot toimivat seitsemässä poliittisessa ryhmässä. Vasemmistoliitolle se on The Left. Tehdään hyvä kampanja, jotta saamme tätä ryhmää kasvatetuksi.

Susanne Ekroth

vastaava toimittaja

Vasemmistoliitto järjesti KSL:n kanssa helmikuussa eurovaalityöpajan piirien johdolle sekä työntekijöille. Satakuntaa edustivat puheenjohtaja Mikko Kaunisto, toiminnanjohtaja Raisa Ranta sekä kirjoittaja, Työpajaan osallistuivat myös puoluesihteeri Anna Mäkipää ja järjestöpäällikkö Juuso Aromaa.