• Uutiset

Senaatintorilla yksimielisyys: ”Tämä ei meille käy!” – taistelu jatkuu

Verkkolehti julkaisee saamiaan kuvia ja videoita SAK:n ja STTK:n torstaina 1. helmikuuta järjestämästä mielenosoituksesta.

Senaatintorilla puhui vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Hän kommentoi Petteri Orpon väitteitä myös blogikirjoituksessaan.

Asiantuntijat ennustavat jatkoa hallituksen sosiaaliturvan leikkauksia ja työelämän heikennyksiä vastustaville poliittisille lakoille ja mielenosoituksille.

Vaikka yöllä ja aamulla lunta tai vettä piiskasi tien täydeltä, Senaatintorilla mielenosoittajia helli aurinko, vaikka sää olikin tuulinen.

Loppuviikon lakkoihin osallistuu noin 300 000 työntekijää. Torstain mielenosoituksessa arvioitiin olleen noin 13 000 ihmistä.

– Poliittisella lakolla on aikoinaan saatu aikaan yleinen ja yhtäläinen äänioikeus tähän maahan. Tässä taistelussa on myös kyse demokratiasta. Hallituksen kaavaillut rajoitukset lakko-oikeuteen on sanottu olevan tyypillisiä autoritaarisille järjestelmille. Siksi me olemme täällä tänään, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi Senaatintorilla pitämässään puheessa.

Hänen terveisensä Orpolle, Purralle ja Satoselle oli:

– Tämä ei meille käy!

Li Andersson

Puhe sai tukea ja suosiota mielenosoitukseen kerääntyneiltä. Vasemmistoliiton sivulla julkaistussa blogikirjoituksessa hän kysyy:

– Miksi pääministeri valehtelee hallituksen työmarkkinauudistuksista?

Petteri Orpo väitti torstaina tiedotusvälineille, etteivät hallituksen ajamat työmarkkinauudistukset vaikuta palkansaajien elämään tai puutu heidän etuihinsa. Li Anderssonin näkemys on päinvastainen:

– Oikeistohallitus on nyt yksipuolisesti heikentämässä esimerkiksi irtisanomissuojaa, asettamassa käytännössä palkankorotuskaton matalapalkka-aloille, rajoittamassa lakko-oikeutta, lakkauttamassa nykyisen aikuiskoulutustuen, tekemässä ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi sekä leikkaamassa työntekijöiden työttömyysturvaa.

– Tavoitteena on tehdä työntekijöiden asemasta pysyvästi heikompi. Mitä nämä päätökset muka ovat, jos ei työntekijän etuihin puuttumista?

Li Andersson

– Hallituksen ajamien heikennysten lista on niin pitkä, että toteutuessaan ne koskettavat jokaista työtä tekevää suomalaista ja heidän arkeaan. Kaavailtujen muutosten epäsuosiosta ja äärimmäisyydestä kertoo myös se, että lakko-oikeuden merkittävä rajaaminen on toimenpiteissä ensimmäisten joukossa.

– Kokoomus ja perussuomalaiset tietävät itsekin, että tällä politiikalla ei ole kansalaisten tukea. Siksi he nyt pyrkivät myös estämään ihmisiä käyttämästä demokraattisia oikeuksiaan itsensä puolustamiseksi. Hallitus puhuu kansan tuesta, mutta tällainen politiikka on tyypillisempää autoritaarisille järjestelmille, Li Andersson toteaa vasemmistoliiton sivulla julkaistussa tekstissä.

Ylen uutisessa sosiologian emeritusprofessori Harri Melin, joka itsekin osallistui mielenosoitukseen, toteaa:

– Oma arvioni on, ettei liikehdintä tule tähän päättymään. Tunnelma torilla oli sen verran päättäväinen, ettei ay-väki hallituksen suunnitelmiin kovin helpolla suostu.

Melin arvelee, että luvassa on vielä uusia ay-liikkeen voimannäyttöjä hallituksen mielen muuttamiseksi.

– Nähtäväksi jää, onko se yleislakko vai jotain muuta. Uskon, että torilla tavataan.

Harri Melin

Myös Ylen tietojen mukaan uusia lakkoilmoituksia on luvassa pian.

Melkein keväinen paiste helli mielenosoittajia, mutta hallituksen politiikkaan sillä ei ollut vaikutusta.

Vasenvoima kiittää kuvia ja videoita lähettäneitä satakuntalaisia vasemmistolaisia. Yksi heistä on raumalainen kaupunginvaltuutettu Miika Rantanen, mutta osa kuvaajista pyysi, ettei heidän nimeään mainittaisi, jos se ei ole aivan välttämätöntä.

EDIT 2.2.2024 klo 0.30 vaihdettu Petteri Orpoon viittava uutislinkki Kauppalehdestä Yleen.