• Kolumnit

Eekruut: Voisiko Gazan sodasta versoa kaivattua oikeudenmukaisuutta?

Porissa keskusteltiin torstai-iltana Lähi-idän tuoreimmasta ja verisimmästä yhteenotosta. Intiimin huoneteatterin tuoleille olisi mahtunut enemmänkin kuulijoita.

Nimimerkin takana piilotteleva kolumnisti päätti kirjoittaa, mitä Satakunnan rauhanpuolustajat ry:n järjestämässä tilaisuudessa puhuttiin.

Toimittaja Leena Reikko alusti keskustelua kertomalla 7. lokakuuta alkaneen Gazan sodan taustoista Lähi-idän vuosikymmeniä kestäneessä kriisien ketjussa.

Ääri-islamilaisen Hamas-järjestön hyökkäyksellä alkanut konflikti on eronnut aikaisemmista suuren siviiliuhrien määrän takia. Viime viikkojen aikana taisteluissa ja pommituksissa on arvioitu kuolleen jo noin 8 000 siviiliä. Heistä 6 500 on palestiinalaisia.

– Jos tästä pitäisi löytää jotain hyvää, ehkä se, että jos viimeinkin koko muu maailma ymmärtäisi, että osapuolet on pakotettava rauhaan.

Toimittaja Leena Reikko

Hänen mielestään Israelin ja Palestiinan tilanne olisi helposti ratkaistavissa, ainakin verrattuna moneen muuhun Lähi-idän kriisiin.

– Kyseessä on maapala, johon molemmilla kansoilla on historiallinen oikeus. Alue pitäisi jakaa niin, että molemmat saisivat riittävästi maata elinkelpoisen valtion olemassaoloon.

Tämä olikin melko lähellä 1990-luvulla. Käytännön toteutus ei edennyt ja nykyisin ns. Oslon sopimus kuuluu historiaan.

Israel on jatkanut lähialueidensa miehittämistä ja sallinut laittomien siirtokuntien perustamista palestiinalaisten alueella. LIsäksi palestiinalaisten elämä, esimerkiksi työnteko ja kulkeminen työpaikalle, on tehty moni tavoin vaikeaksi.

– Tämän kaiken on vain annettu tapahtua, Leena Reikko tiivisti.

Israelin toimiin ei ole halunnut puuttua USA, EU eikä YK. Kansainvälinen yhteisö on pysynyt hiljaa.

Studio Hilkassa pohdittiin yhdessä, kuka Lähi-idän väkivaltaisuuksista hyötyy, paitsi tietenkin aseteollisuus. Tai mikä tässä kriisissä on Venäjän tai Turkin osuus. Ainakin Iranin tiedetään tukevan Hamas- ja Hizbollah-järjestöjä.

Gazan aluetta, jossa ennen sotaa asui noin 2,2 miljoonaa ihmistä, on kutsuttu maailman suurimmaksi avovankilaksi. Se on ollut vuodesta 2007 asti täysin saarrettuna, ja myös eristettynä Länsirannan palestiinalaisalueesta. Israel on yksin päättänyt Gazan sähköstä, vedestä, polttoaineesta, ruoasta ja lääkkeistä – kaikesta mikä kulkee rajan yli.

Tuoreimmat uutiset Gazan sodasta voi lukea esimerkiksi Ylen sivuilta, mutta on hyvä muistaa, että tapahtumien alkusyyt ovat Israelin valtion perustamisessa 1948 ja jo sitä ennen Hitlerin Saksassa. Palestiinalaisilla ei tietenkään ollut mitään osaa juutalaisiin kohdistuneessa kansanmurhassa.

Israelin valtiota perustettaessa palestiinalaisten oikeudet käytännössä unohdettiin. Heille tuli juutalaisvaltiossa syrjitty osa, joka ikävästi muistuttaa Etelä-Afrikassa 1990-luvun alkuun saakka valinnutta apartheid-politiikkaa.

Vasemmistoliitto on vaatinut Gazaan välitöntä tulitaukoa.

”Kestävän rauhan saavuttamiseksi tarvitaan poliittisia toimia kahden valtion ratkaisun uskottavuuden palauttamiseksi, Gazan saarron lopettamista, Palestiinan miehityksen purkamista ja Palestiinan valtion tunnustamista kansainvälisesti.”

Vasemmistoliitto

Mikäli tuntuu, että haluat tehdä jotain asian hyväksi, Vaatimus Suomen hallitukselle: Tulitauko Gazaan -adressi löytyy adressit.com -palvelusta.

Punaisen Ristin katastrofirahaston kautta voi auttaa taloudellisesti.

Satakunnan rauhanpuolustajat ry:n puheenjohtaja Tapio Solala pahoitteli Palestiina-keskustelutilaisuuden alussa yhdistyksen hiljaiseloa. Hän arvioi sen mitaksi puolitoista vuotta. Nyt tahtia on tarkoitus parantaa:

– Ukrainan tilanteesta keskustellaan samassa paikassa 29.11. Silloin alustajaksi saapuu Markku Kangaspuro.

Tällaisia alustettuja keskustelutilaisuuksia tarvitaan, joten toivotan rauhanpuolustajille vilkasta talvea.

Kirjoittaja on Vasenvoiman vastaava toimittaja ja Satakunnan vasemmistoliiton 1. varapuheenjohtaja.

EDIT 27.10. klo 11.53 Korjattu kirjoitusvirheitä ja muutettu otsikkoa.