• Kolumnit

Pertti Salo: Oikeistohallituksen talousopit ovat harhautusta

– Tulonsiirrot köyhiltä rikkaille ja ulkomaisille sijoitusyhtiöille toistavat vanhoja virheitä menneiltä ajoilta. Valtiovarainministeri Riikka Purra heiluttaa taikasauvaa ja väittää kirkkain silmin, että kaikki on kansan parhaaksi, kolumnistimme kirjoittaa.

– Talous heikkenee varmemmin kuin vahvistuu ja taantuma pitenee eikä valtion velkaa saada pienemmäksi.

Oikeuskansleri arvostelee hallitusta huonosta ja heikosta leikkausten vaikutusten arvioinnista. Aikataulu on kireä ja vaikutusten arviointiin on pahimmillaan vain viisi päivää aikaa.

Hallitusohjelma ja hallituksen budjettiehdotus ei vahvista julkisen talouden tai kansantalouden tilannetta, vaan kyseessä on tulonsiirto kansakunnan ennestään köyhimmiltä maan ennestään rikkaimmille.

Valmisteilla on monenlaisia leikkauksia useisiin sosiaali- ja työttömyysturvan tukiin, joiden varassa elävien kansalaisten ja perheiden käytettävissä olevat tulot vähenevät satoja euroja nykyistäkin niukemmiksi.

Leikkauksia valmistellaan kovalla kiireellä ja ilman asianmukaisia laaja-alaisia vaikuttavuusarvioita.

Esimerkiksi 180 euron kuukausittainen tulonmenetys kertautuu vuoden mittaan 2 200 euron tulonmenetykseksi. Se on sama summa, jonka veronkevennykset tuottavat vuodessa lisätuloja suomalaisittain suurituloiselle 14 000 euroa kuukaudessa ansaitsevalle kansalaiselle.

Talous heikkenee varmemmin kuin vahvistuu ja taantuma pitenee eikä valtion velkaa saada pienemmäksi.

Sosiaali- ja työttömyystukien leikkaukset vievät ison osan niiden kansalaisten tuloista, joiden rahat kuluvat viimeistä euroa myöten jokapäiväisen elämisen kuluihin.

Leikkaukset supistavat koko voimallaan talouden kokonaiskysyntää – ja heikentävät ennestään heikossa kunnossa olevaa kansantaloutta. Samasta syystä tukileikkaukset supistavat koko voimallaan niiden kotimaisten yritysten tuloja, jotka myyvät tuotteitaan ja palveluitaan kaikelle kansalle, pienituloiset mukaan luettuna.

Kauppa- ja palveluyritysten myynnin supistuminen heikentää osaltaan näiden yritysten tarvetta ylläpitää, saati lisätä työvoimaa tai varsinkaan kasvattaa investointejaan.

Suurituloisille kertyvät lisätulot ohjautuvat ennemmin saajiensa varallisuuden kartuttamiseen kuin lisäkulutukseen.

Suurituloisten verohuojennukset tuskin sanottavammin kohentavat kulutuskysyntää tai kansantaloutta, sillä suurituloisille kertyvät lisätulot ohjautuvat ennemmin saajiensa sijoituksiin ja säästöihin eli varallisuuden kartuttamiseen. Siksi verohuojennuksista suurituloisille koituvat lisätulot eivät ohjaudu kulutukseen ja talouden kokonaiskysyntään läheskään yhtä varmasti kuin etuusleikkaukset supistavat kulutusta ja kokonaiskysyntää.

Tulonsiirrot köyhiltä rikkaille ja varallisuuden kerryttäminen ennestään muistuttavat Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin ja Britannian pääministerin Margaret Thatcherin talouslinjauksia.

Reaganin ja Thatcherin talouspoliittisiin tempauksiin kuului julkisen talouden määrätietoinen kutistaminen mittavin sosiaalitukien leikkauksin ja erityisesti suurituloisia suosivin veronalennuksin. Rikkaille räätälöityjen veronalennusten piti vahvistaa taloutta ja lopulta lisätä verotulojakin.

Sittemmin on vahvistunut, että Reaganin ja Thatcherin lupaukset lisätulojen valumisesta rikkailta köyhille olivat joko suurta harhaa, tai vielä suurempaa harhautusta.

Köyhiä rasittaneet ja rikkaita suosineet käänteiset tulonsiirrot eivät ole tähän päivään mennessä vahvistaneet kummankaan maan talouskasvua

Reaganin ja Thatcherin 1980-luvulla alulle panemat ja yhä vaikuttavat ”talousuudistukset” lienevät yksi tärkeä syy sille, että taloudellinen eriarvoisuus on lisääntynyt erityisen voimakkaasti juuri Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Molemmissa maissa se on synnyttänyt myös ääriliikkeitä.

Teollisuusliiton yhteiskuntasuhdepäällikön Timo Nevanrannan mukaan työntekijäpuolen luottamus hallitusta kohtaan on heikko. Aikoinaan Thatcherin hallitus yritti samaan tyyliin heikentää ay-liikettä.

Teollisuusliiton Riku Aallon mukaan lainsäädännön muuttamisella ovat pitemmälle ulottuvat seuraukset, sillä työnantajat haluavat toteuttaa seuraavalla työehtosopimuskierroksella kaikki ne heikennykset, jotka lainsäädäntö mahdollistaa.

Opiskelijat valmistautuvat valtaamaan yliopistoja, koska hallituksen leikkaukset kurjuuttavat opiskelijoita. Soppatykkejä viritellään jo Senaatintorille, jos ei meno muutu.

Kirjoittaja on luvialainen opettaja ja yrittäjä sekä Eurajoen vasemmiston varapuheenjohtaja.