• Eduskuntavaalit
  • Mielipiteet

Milka Tommila: Ulos köyhyyden kehästä

Ehdokas kirjoittaa, ettei tuleva eduskunta saa leikata pienituloisten etuja.
– Veroja voi nostaa, mutta vain hyvin toimeentulevien tuloista, ei pienistä eläkkeistä eikä pieni- ja keskituloisilta.
Milka Tommila mielestä perustulo olisi ratkaisu moneen yhteiskunnalliseen ongelmaan.

– Neuvoista ei ole pulaa. Rikkaat ja hyvin toimeentulevat ihmiset osaavat antaa monenlaisia neuvoja siihen, miten köyhän tulisi elää ja jopa säästää pienet puskurit pankkitilille. Asiantuntijoita riittää kertomaan, miten makkaralenkistä ja perunoista tehdään kahden viikon ruuat, ja paikkaamalla menee vielä isoisän vanha pomppa ensi vuosikymmenenkin talvet.

Mutta mitä voi eduskunta tehdä, jotta ihan tavallinen pienituloinen työntekijä pärjäisi päivästä toiseen?

Ainakin sen, että pienituloisten etuja ei leikata. Lapsilisät eivät saisi vaikuttaa toimeentulotuen suuruuteen. Jos asumistukea leikataan, pitää leikkaus kompensoida pienituloiselle muissa tukimuodoissa. Veroja voi nostaa, mutta vain hyvin toimeentulevien tuloista, ei pienistä eläkkeistä eikä pieni- ja keskituloisilta.

 Kaikki ennaltaehkäisevä toiminta, joka tähtää hyvinvointiin, tulisi olla niin edullista, että siihen oikeasti voi osallistua.

Eduskuntavaaliehdokas Milka Tommila

Ruuan arvonlisäveron korotus on ehdottomasti estettävä. Kaikki terveyskeskusmaksut voisi poistaa kokonaan, jolloin ihmiset voisivat pitää paremmin huolta itsestään myös ennaltaehkäisevästi. Kaikki ennaltaehkäisevä toiminta, joka tähtää hyvinvointiin, tulisi olla niin edullista, että siihen oikeasti voi osallistua. Juuri saadut indeksikorotukset on säilytettävä, ja lapsilisiä nostettava ennemmin kuin laskettava

Pieni ja keskituloisten verotusta tulisi keventää niin, että lisäansioiden hankkiminen olisi kannattavaa eikä verotus leikkaisi niin jyrkästi. Työn tekeminen pitäisi aina olla kannustavaa, vaikka ei se aina olisikaan niin mukavaa. Ja kunnon palkka kannustaa hyvin.

Minun nähdäkseni perustulo olisi ratkaisu moneen yhteiskunnalliseen ongelmaan. Se mahdollistaisi monen työllistymisen pätkätöihin, se purkaisi kannustinloukkuja, ja ajatelkaa, kuinka paljon resursseja vapautuisi, kun kenenkään ei enää tarvitsisi työkseen kytätä toisen tuloja ja menoja. 

Milka Tommila

eduskuntavaaliehdokas