• Mielipiteet

Pertti Salo: Pakkohoitolaki päihderiippuvaisille kuljettajille

Kirjoittajan mielestä Suomeen tarvitaan laki, jolla vakavasti päihderiippuvainen voidaan määrätä hoitoon, vaikka hän ei itse sitä haluaisi. Lain avulla säästettäisiin vuosittain useita ihmishenkiä.

Viime kesänä Eurassa sattui kolari, jossa mopoauton matkustaja menehtyi ja kuljettaja sai vakavia vammoja. Onnettomuuden aiheutti henkilöautolla mopoauton päälle ajanut nuori mies. Hän ajoi huomattavaa ylinopeutta ja oli vahvassa humalassa.

Marraskuussa käräjäoikeus tuomitsi miehen 11 vuodeksi vankilaan taposta sekä useista muista rikoksista.

Ikävä kyllä, vankeusrangaistus ei auta rikoksen uhreja tai heidän omaisiaan. Tärkeämpää olisi ehkäistä vastaavat surulliset onnettomuudet ennalta. Nykyinen lainsäädäntö ei anna viranomaisille riittävästi mahdollisuuksia puuttua vakavaan alkoholiriippuvuuteen.

Mielestäni tarvitaan laki, jonka nojalla vakavasti alkoholiriippuvainen toisille ja itselleen vaarallinen henkilö voitaisiin määrätä tahdonvastaiseen pakkohoitoon. Hoidon avulla saataisiin katkaistua rikoskierre ja suojeltaisiin elämää.

Mielenterveysongelmissa pakkohoito voidaan ottaa käyttöön varsin nopeasti, siihen riittää pelkkä lääkärin määräys. Päihteiden ongelmakäyttöön liittyvä hoitoonohjaus vaatii nykyisin potilaan oman suostumuksen. Lääkäri ei siis voi kirjoittaa lähetettä esimerkiksi poliisin tai omaisen pyynnöstä.

Pakkohoitopykälän puuttuminen vakavasti päihdeongelmaisten kohdalla on selkeä puute. Ehdotan, että eduskuntavaaliehdokkaat ottavat pakkohoitolain muuttamisen vaaliteemoihinsa.

Alkoholilla on ollut osuutta varsin monessa kuoleman johtaneessa liikenneonnettomuudessa viime vuosien aikana, joten kyse ei ole pienestä ongelmasta.

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki