• Kolumnit

Pertti Salo: Terveellinen ruokavalio on myös ympäristöpolitiikkaa

– Tulemmeko ajatelleeksi, että se mitä suuhun laitamme on monenlaisen tapakulttuurin, mainonnan ja tottumusten tulosta, kolumnistimme kysyy.

Hän lisää, että ruokakaupoissa huomaa varsin nopeasti, että ongelma on todellinen.

– Ruokavalioon liittyvä neuvonta pitäisi aloittaa jo päiväkodissa kansanterveyden parantamiseksi.

– Aikoinaan maaseudulla oltiin varsin omavaraisia. Ruoka saatiin omasta maasta ja kotitalouden piiristä. Kaupasta haettiin vain se, mitä itse ei voitu tuottaa ja valmistaa.

Nykyinen, mainontaan perustuva elintarviketeollisuus on muuttanut ruokavaliomme aivan erilaiseen muotoon. Lisäksi se kuluttaa valtavasti luonnonvaroja.

Monet elintarvikkeet sisältävät aineita, joista emme ymmärrä kovinkaan paljon ja niiden vaikutukset elimistöön ovat usein varsin tuntemattomia.

Ultraprosessoitu ruoka aiheuttaa ongelmia terveydelle, mutta sitä ei tarpeeksi tiedosteta.

Suomalaiset on totutettu pikaruuan käyttöön, jossa elintarvikkeiden alkuperä on usein epäselvä ja terveellisyys on kyseenalaista.

Elintarvikkeiden kaupalliseen tuotantoon tuhlataan valtavia määriä luonnonvaroja, mutta haitalliset terveysvaikutukset ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Ulkomailta tuodaan elintarvikkeita, joiden valmistuksen takia tuhotaan luontoa ja aiheutetaan terveysongelmia, joista ei kovin paljon puhuta.

Esimerkiksi Amazonin sademetsiä tuhotaan tuotantoalueiden laajentamiseksi ja taloudellisen voiton tavoittelun takia.

Lihansyönti muodostaa oman ongelmansa, koska se aiheuttaa sisäelinsairauksia ihmiselle.

Näistä ei puhuta riittävästi mm. kauppapoliittisista syistä.

Lihatuotteiden tarkastus ei ole kaikkialla riittävää, vaikka Suomessa siihen kiinnitetään huomiota kansallisessa tuotannossa.

Pilaantuneista elintarvikkeista on uutisoitu. Usein se liittyy huonoon säilytykseen ja logistiikkaan.

Ryöstökalastus tyhjentää meriä ja tuottaa tarpeettomia elintarvikkeita, joihin suomalaisia on totutettu meriluonnon kustannuksella.

Lääketeollisuus tekee valtavia voittoja, koska terveydelle haitalliset elintarvikkeet aiheuttavat paljon vakavia sairauksia kaikissa ikäryhmissä. Lääkärit tietävät varsin hyvin tämän asian.

Ruokavalioon liittyvä neuvonta pitäisi alkaa jo päiväkodissa kansanterveyden parantamiseksi.

Kirjoittaja on Eurajoen Luvialla asuva filosofian maisteri ja yrittäjä.

Pertti Salon mielestä ruokavalioon liittyvä neuvonta pitäisi alkaa jo päiväkodissa kansanterveyden parantamiseksi. Kuva: pixabay.com
Jaa artikkeli