• Pääkirjoitus

Sotateollisuuden voitot harvoille, kauhut kaikille

Trotyyliä, sotalaivoja tai panssaroituja ajoneuvoja valmistamalla maailma tai Suomi ei muutu turvallisemmaksi.

Kaikkea puolustusteollisuuden toimintaa pitää valvoa tarkasti, ja kaikki siihen liittyvät päätökset pitää tehdä avoimesti ja kansalaisia kuullen.

Suomalainen puolustusteollisuus on nousukiidossa. Nykymitoissaan se muuttuu entistä selkeämmin sotateollisuudeksi. Patrian liikevaihto lähestyy vuosi vuodelta Atrian lukuja.

Myös Pori on saamassa osansa ja 70 uutta työpaikkaa.

Jos kaikki menee suunnitellusti, Forcit Oy:n TNT-tehdas alkaa vuonna 2028 tuottamaan trotyyliä Suomen sekä useiden muiden maksukykyisten asiakkaiden käyttöön.

TNT:n valmistus on kemianteollisuutta, joka yleensä vaatii ympäristövaikutusten arviointimenettelyn. Kapasiteetiltaan mittava 200 miljoonan euron tehdashanke sai kuitenkin ELY-keskukselta vapautuksen.

Puolustusministeriön mukaan tehdashankkeen YVA-menettely ”voisi tuoda julki luottamuksellisia tietoja ja näin aiheuttaa maanpuolustukselle merkittävää haittaa”.

On vaikea uskoa, että Poosjärven ja Noormarkun keskustan välisellä alueelle suunnitellun TNT-tehtaan mahdollisten haitallisten ympäristövaikutusten selvittäminen paljastaisi mitään sellaista, mitä ei moderneilla tiedustelumenetelmillä olisi muutenkin saatavilla.

Tosiasiassa ongelmana on kiire. Trotyyliä pitäisi saada mahdollisimman nopeasti maailmalle.

– Materiaalin kysyntä on kasvanut selvästi myös globaalisti, totesi Forcitin toimitusjohtaja Joakim Westerlund SK:lle jo helmikuussa.

Puolustusteollisuuden hankkeille on viime aikoina ollut leimallista haipakka ja hosuminen. Raumalaisministeri Matias Marttinen (kok.) ilmaisee asian hieman hienovaraisemmin:

– Luvituksen tulee olla sujuvaa ja nopeaa puolustusteollisuuden hankkeissa.

Huolestuttavinta on kuitenkin räjähdetehtaaseen kriittisesti suhtautuvien leimaaminen jopa epäisänmaalliseksi.

Forcitin Westerlund arveli Suomi Areenan yleisötilaisuuksien jälkeen SK:lle, että syksyn ympäristölupaprosessissa voisi ilmetä muualta masinoitua, hanketta tahallaan hidastamaan pyrkivää toimintaa.

– Jokainen viikko, jonka hanke venyy, on itänaapurille voitto, hän sanoi.

Tällainen ajattelu on vierasta suomalaiselle demokratialle, johon kuuluu oikeus avoimesti ilmaista mielipiteensä ja tarvittaessa valituskirjelmillä puolustaa luontoa sekä omaa lähiympäristöään.

Trotyyliä, sotalaivoja tai panssaroituja ajoneuvoja valmistamalla maailma tai edes Suomi ei muutu turvallisemmaksi.

Voimakkaasti trendaavan sotateollisuuden suuret voitot kertyvät vain harvoille.

On muistettava, että suomalaisen sotateollisuuden kasvua ruokkii suurpääoman opportunismi ja voitontavoittelu. Sillä ei ole mitään tekemistä kansalaisyhteiskunnan turvallisuuden, rauhan tai demokratian kanssa.

Porin puoluekokouksessa 2022 vasemmistoliitto hyväksyi ohjelman, jonka tavoitteena on demokraattinen ja turvallinen Suomi sekä

maailma, missä kansainvälinen yhteisö tavoittelee rauhaa sekä yhteiseloa, ei sotaa eikä vastakkainasettelua.

Vasemmistoliiton tavoiteohjelma 2022 – 2025

Vantaan puoluekokouksessa uutta ohjelmaa laaditaan geopoliittisesti epävakaammissa olosuhteissa, mutta silti valoisampaan tulevaisuuteen luottaen – ja maailmanrauhaa tavoitellen.

Susanne Ekroth

Vastaava toimittaja