- Mielipiteet
- Toimituksen nostot
Johanna Liukas: Tarvitsemme lisää yhtenäisyyttä, emme eriarvoistamista

Raumalaiselle tuoreelle varavaltuutetulle meni tunteisiin sosiaali- ja terveysministerin avustajan someen päästämät sammakot.
– Tämä on ihan tarkoituksellista kansalaisten eriarvoistamista ja toiseuttamista. Kun katsoo näiden ”vahinkoulostulojen” kokonaisuutta, on selvää, mikä on hallituksessa olevien arvomaailma, hän kirjoittaa.
– Yle uutisoi perjantaina ministeri Juuson avustajan Mikko Talson kirjoittaneen sosiaalisessa mediassa köyhistä luusereina ja tyhminä, jotka ovat köyhyytensä ansainneet. Myöhemmin Yle kertoi Talson pahoitelleen asiaa ja kertoneen tarkoittaneensa nimenomaan ideologisesti työttömiä.
Itse sanoisin, että ideologisesti työtön on lähes samanlainen harvinaisuus kuin oikeistolainen talousosaaja.
Molempien olemassaoloa pidetään itsestään selvänä, mutta harva meistä on kumpaakaan tuntenut. Tai toki nämä talousosaajat ovat nyt kaksi vuotta olleet vallassa ja saaneet Suomessa mm. valtion velan, lapsiperheköyhyyden, työttömyyden, leipäjonot ja asunnottomuuden kasvamaan.
Sosiaaliturvaa on heikennetty jatkuvasti ja valtiovarainministeri itse on esiintynyt leikkuulaudassa sekä hymyillen saksien kanssa kuvassa. Kaiken tämän jälkeen kehdataan antaa varakkaimmille ja yrityksille verohelpotuksia, jotka tulevat lisäämään Suomen velkaantumista.
Eihän tämä ole mitään muuta kuin luokkapolitiikkaa.
Tämä on näiden ”vahinkoulostulojen” kanssa ihan tarkoituksellista kansalaisten eriarvoistamista ja toiseuttamista. Kun katsoo kokonaisuutta, on selvää, mikä on hallituksessa olevien arvomaailma.
En hetkeäkään epäile, etteikö sieltä löytyisi paljon heitä, jotka ajattelevat samoin kuin ministeri Juuson avustaja, siis heitä
- jotka halveksuvat heikoimmassa asemassa olevia kansalaisia,
- joiden mukaan on ihan oikein leikata köyhiltä, koska nämä ovat laiskoja ja tarvitsevat keppiä,
- joiden mukaan tukien saajat ovat ideologisesti työttömiä luusereita.
Kapitalistinen ja yksilökeskeinen yhteiskunta lähtökohtaisesti korostaa ihmisen arvoa sen mukaan, kuinka suuri hänen pankkitilinsä on.
Heikoimmassa asemassa olevilla, puhutaan sitten pienituloisesta tai työttömästä, on jo ilman toiseuttamista heikompi asema yhteiskunnassa kuin hyvätuloisilla.
Ehkä olen tyly, mutta sanoisin, että koska kapitalismi on meihin vahvasti iskostettu, suurin osa kansalaisista – myös osa vasemmistolaisesti ajattelevista – pitää heikoimmassa asemassa olevia jollain tavoin toisen luokan kansalaisina. Tämä ihan taatusti vaikuttaa itsetuntoon ja toimijuuteen, varsinkin jos köyhyys tai työttömyys pitkittyy.
Tällä hetkellä yhä useampi on työttömänä, ja samalla politiikan huipulta annetaan vahvaa viestiä, että jos olet työtön, olet laiska luuseri, joka ansaitsee olla köyhä.
Tämä suunta on täysin väärä. Maailman poliittinen tilanne jo itsessään on epävarma, joten meidän pitäisi suomalaisina pyrkiä olemaan entistä yhtenäisimpiä.
Nyt jos koskaan pitäisi hyväksyä kaikki eikä päinvastoin luoda yhteiskuntaa, jossa joidenkin ihmisryhmien avoin halveksiminen on hyväksyttävää.
Johanna Liukas