- Mielipiteet
- Toimituksen nostot
Jukka Heinonen: Varavaltuutetut tarvitsevat tärkeisiin päätöksiin riittävät pohjatiedot
Kirjoittajan aiheena ovat kaupunginvaltuustolle järjestettävät valtuustoinfot koskien Pori Energia Oy:n vähemmistöosuuden myynnin valmistelua.
– Mikäli Pori Energia Oy:n vähemmistöosuuden myynti jossain vaiheessa tulee kaupunginvaltuuston päätettäväksi, on tämän infopäätöksen jälkeen varajäsenellä ollut mahdollisuus saada vain toisen käden tietoa asiasta eikä sitäkään kuin suurin piirtein, hän kirjoittaa.
– Valtuustoinfot järjestetään vain valtuuston jäsenille, ei varajäsenille, paitsi valtuustojäsenen ollessa estynyt, kutsutaan hänen varajäsenensä.
Infojen järjestäminen varajäsenille, näin olen ymmärtänyt, olisi hankalaa koskien ja liittyen vaitiolovelvollisuuteen valmistelussa olevissa asioissa sekä erilaisiin käytäntöihin varajäsenten asemasta puolueissa.
Olen olettanut varajäsenten olevan samalla tavalla vaitiolovelvollisia, mikäli ovat salassapitovelvollisuutta koskevissa asioissa mukana ja näin sen täytyy olla, koska kuitenkin varajäsen silloin kutsutaan infoon, jos varsinainen jäsen on estynyt.
Olin itse varajäsenenä valtuuston kokouksessa, jossa näin päätettiin. Asiasta kyllä keskusteltiin ennen kokousta, mutta muu järjestely osoittautui vaikeaksi, koska eri puolueilla on erilaiset käytännöt varajäsenien käytössä.
Jotkin asiat ovat vain edelleen vaikeita järjestää, vaikka pitkälle kehittyneessä digimaailmassa eletäänkin, taikka sitten siihen ei ole halua.
Mikäli Pori Energia Oy:n vähemmistöosuuden myynti jossain vaiheessa tulee kaupunginvaltuuston päätettäväksi, on tämän infopäätöksen jälkeen varajäsenellä ollut mahdollisuus saada vain toisen käden tietoa asiasta eikä sitäkään kuin suurin piirtein.
Vaitiolovelvollisuus tekee valtuuston jäsenelle vaikeaksi jakaa hänelle annettua tietoa varavaltuutetulle rikkomatta omaa vaitiolovelvollisuuttaan.
Mikäli varsinainen kaupunginvaltuuston jäsen on estynyt osallistumaan päätöstä tekevään kokoukseen, ja varajäsen kutsutaan kokoukseen, ei mielestäni voida olettaa varajäsenen olevan kykenevä tekemään päätöstä asiassa.
Päätöksen tekeminen tärkeässä asiassa ilman hyvää pohjatietoa on liikaa vaadittu.
Jokainen valtuuston varajäsen tietenkin tekee, tässäkin mahdollisessa tilanteessa, päätöksen itse.
Saatetaan tietysti vedota joissain puolueissa ryhmäpäätökseen. Itselleni tämäntyyppinen ”teet mitä sanotaan” ei käy, eikä valtuustoryhmässämme tämäntyyppistä politiikkaa harrasteta.
Ryhmäpäätös saattaa joissakin asioissa tarkoittaa demokratian ja sitoutumisen toteutumista, mutta vaarana on myös vallankäytön mahdollisuus.
Jukka Heinonen (vas.)
Porin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu