• Toimituksen nostot
  • Uutiset

Li Andersson: ”Tämä kriisi johtuu Petteri Orpon heikosta johtajuudesta”

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto oli koolla lauantaina Helsingissä.

Linjapuheessaan puheenjohtaja Li Andersson suomi selkein sanoin pääministeri Petteri Orpon (kok.) kyvyttömyyttä toimia hallituksen johdossa.

– Miten ihmeessä Suomi on päätynyt tällaiseen tilanteeseen? hän kysyy puheessaan.

Vastaus siihen on yksiselitteinen: 

– Tämä kriisi johtuu Petteri Orpon tekemistä virheistä ja valinnoista. Tämä kriisi johtuu Petteri Orpon heikosta johtajuudesta. 

Li Andersson

– Hänellä ei ole aitoa visiota tai näkemystä siitä, mihin suuntaan suomalaista työmarkkinamallia pitäisi viedä. Pelkkiä tyhjiä hokemia.

– Hänellä ei ole kanttia tai rohkeutta kantaa johtajana vastuuta tässä tilanteessa, puhaltaa tämä hallitsematon peli poikki ja ryhtyä etsimään tasapainoisia ratkaisuja yhteisten nimittäjien pohjalta.

Li Anderssonin mielestä tämä ajankuva kuvastaa surullisella tavalla miten repivää, lyhytnäköistä ja yksipuolista oikeistohallituksen politiikka on.

– Lasku tulee olemaan kallis, niin elinkeinoelämälle kuin koko suomalaiselle yhteiskunnalle. 

Li Andersson

Kiitos toverit, tämä on ollut kunnia!

Puheen loppuosa käsitteli Li Anderssonin vuosia puolueen johdossa:

– Tämän puolueen johtaminen on suurin kunnia mitä voi saada, se on vaativa, raskas, antoisa ja tärkeä tehtävä, joka on ollut koko elämäni kuluneiden kahdeksan vuoden aikana. Se on iso osa aikuiselämästäni.

– Olen saanut kokea

  • oppositiotyötä,
  • hallituksessa oloa,
  • kansainvälisiä kriisejä,
  • historiallisia saavutuksia,
  • vaalivoittoja,
  • vaalitappioita.

– Olen saanut nähdä ja kokea Suomen pohjoisesta etelään, lännestä itään. Kaikista kiitollisin olen siitä, että niin hyvinä kuin vaikeina aikoina olen aina kokenut saaneeni tukea teiltä.

– Puolueen jäsenten ja aktiivien luottamus ja tuki on puheenjohtajan tehtävässä toimimiseksi välttämätöntä. Ilman sitä en olisi jaksanut, pystynyt tai uskaltanut. 

Li Andersson

– Kiitos siitä että olette uskoneet minuun, opettaneet minua, ja aina olleet valmiita auttamaan ja tukemaan.

– Taistelu paremman maailman puolesta jatkuu!

Li Andersson

Puheenjohtaja Li Anderssonin koko linjapuhe 16.3.2024.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo rohkaisi puoluevaltuustoa ja heidän kauttaan koko maan vasemmistoväkeä eurovaaleihin:

– Vanha sosialistien ja konservatiivien varaan rakentunut koalitio ei enää saa parlamentissa enemmistöä. Siksi meidän on oltava rakentamassa uutta entistä vaikutusvaltaisempaa eurovasemmistoa.

– Siksi meidän on saatava pitkän tauon jälkeen kaksi paikkaa europarlamenttiin.

Jussi Saramo

– Kun katson tätä porukkaa, tiedän, että periksi ei anneta. Otetaan vaalivoitto ja rakennetaan samalla pohja myös Suomen tämänhetkisen näköalattoman, harvoja rikkaimpia palvelevan politiikan muutokselle.

Lue Jussi Saramon puhe vasemmistoliiton sivulta.

Raumalainen puoluevaltuutettu Eija Ailasmaa nosti yleiskeskustelussa esille rauhanpolitiikan ja Gazan tilanteen. Viesti oli selkeä:

– Ydinaseita ei saa tuoda Suomeen!

Eija Ailasmaa

Vasenvoima julkaisee puheen myöhemmin.

EDIT 17.3.2024 Täydennetty uutista Jussi Saramon puheen linkillä.