• Kolumnit

Pertti Salo: Helvetinkone, josta lääkärit pakenevat

Lääkärien mitta on tullut täyteen, he ovat saamassa tarpeekseen hyvinvointialueiden leikkauksista ja konsulttien toiminnasta, kolumnistimme kirjoittaa.

– Lääkäreitä heitellään toimipisteestä toiseen, ja kohdellaan konsulttien taholta kuin ammattitaidottomia oppipoikia.

Lääkärit lähtevät mieluummin parempien työolojen ja palkkauksen piirin hoitamaan perinteistä lääkärinvastaanottoa.

Konsulttifirman alaisuudessa työnteko ei motivoi, jos lääkärin ammattitaito lytätään kerran viikossa ns. ”arviointitilaisuuksissa”.

Jos vielä toimipisteiden aukioloajat muuttuvat asiakkaiden kannalta huonompaan suuntaan, niin työmotivaatio vähenee entisestään.

Professori Lasse Lehtosen mukaan Suomeen on luotu tehoton ”helvetinkone”. Terveydenhuollon ”hölmöilyn” seuraukset huolestuttavat häntä. Suomalaisten elinajanodotekin on jo huonontunut.

– Kaikkialla Länsi-Euroopassa lääkäriin pääsee paremmin kuin Suomessa, Lasse Lehtonen täräyttää.

Hänen mukaansa terveydenhoitomme toimii jopa hengenvaarallisen huonosti.

Hyvinvointialueet aikovat karsia kovalla kädellä terveyskeskuksia. Se voi pahentaa tilannetta entisestään, kun etäyhteysvastaanotolla ei saada riittävää taudinkuvaa potilaasta, eikä etälääkäri tunne potilasta kuten perinteinen kunnanlääkäri.

Eli tutkitaan ja tutkitaan, kunnes hutkitaan ja sitten ollaan jo teho-osastovaiheessa.

Satakunnassakin hallintokuluja ja konsulttipalkkioita on paisutettu varsin suruttomasti samalla, kun varsinaisia terveyspalveluja leikataan. Sammutetuin lyhdyin päätetään lisäksi konsulttien ja digipalvelujen tilaamisesta.

Onko sote-palvelujen tiloista eroon hankkiutuminen ainoa keino tehostaa terveydenhoitoa? Saako koko maakunnan väestö yhdenvertaisia palveluita kohtuulliselta etäisyydeltä? Kova taksiralli on ainakin tiedossa.

Mitä mahdollisia seurauksia on etäpalveluihin keskittymisestä, terveyskeskusten ja vuodeosastojen sulkemisista ja sekä muusta supistamisesta? Toimintojen keskittäminen muutamaan paikkaan saattaa aiheuttaa kaaoksen.

Satakunnan hyvinvointialueen aluehallitus esittää, että viranhaltijoiden päätösvaltaan kuuluvat palvelukokonaisuuksien ja -ketjujen toteutustavat sekä palvelu- ja aukioloajat.

Olisiko nyt paremman poliittisen ohjauksen paikka, ja mitkä olivatkaan puolueiden aluevaaliohjelmien alkuperäiset tavoitteet.

Kuka tämän härdellin sitten korjaa, jos homma menee oikein kunnolla metsään?

Kirjoittaja on luvialainen opettaja ja yrittäjä sekä Eurajoen vasemmiston varapuheenjohtaja.

EDIT 13.3.2024 klo 14.10 korjattu kaksi kirjoitusvirhettä.