• Kolumnit

Mikko Kaunisto: Rauhaa vuodelle 2024

Satakunnan vasemmistoliiton puheenjohtaja kirjoittaa Orpon kiristäjähallituksen toimista, sopimuskulttuurin murskaamisaikeista ja kurjuuden syventämisestä, joista vasemmistolainen voi olla vain yhtä mieltä.

Vaikka näin synkissä tunnelmissa mennään vuodenvaihteeseen, Mikko Kauniston usko on järkkymätön.
– Rauha on kaikessa se tavoittelemisen arvoinen tilanne.

Suomen hallitus toivottaa sysimustaa vuotta 2024 toteuttaessaan päätöksensä sosiaaliturvan, työehtojen, koulutuksen, työttömyysturvan sekä verotuksen osalla. Tämä Petteri Orpon vetämä äärioikeistohallitus tulee jäämään historiaan vielä kovemmasta kurjistamisesta kuin Juha Sipilän vastaava aikanaan.

Muistamme, miten Sipilä vielä päätöksillään enimmäkseen pienensi säännöllistä palkkaa saavien tilipussia ja kikkaili surullisella Kiky-sopimuksella. Nyt tämä Orpon (¨III hallitus¨) kiristäjähallitus tulee, hylätessään sopimuskulttuurin ja sanellessaan sen enempää vaikutuksia selvittämättä, viemään kurjistamisen vielä astetta synkempään suuntaan sysätessään 17 000 lasta lisää köyhyysrajan alapuolelle ja 100 000 ihmistä lisää toimeentulotuen varaan.

Rauha on kaikessa se tavoittelemisen arvoinen tilanne.

Orpon ¨III hallitus¨, hyökätessään röyhkeästi (kuten Venäjä Ukrainaan) työmarkkinapöytään, uskoo nopeaan pikavoittoon porvarillisen ideologiansa puolesta. Sanellessaan uudet työmarkkinasäännöt pääministeri Orpo ja työministeri Satonen laittavat työttömän ja työntekijän polvilleen häikäilemättömästi, seurauksista välittämättä.

Etujensa puolesta puolustustaisteluun ryhtyneestä työntekijästä ollaan tekemässä konnaa myös Suomen Yrittäjien toimesta, mikä on mielestäni erittäin surullista. Itse olen aikanaan toiminut myös yrittäjäjärjestössä luottamustehtävissä, ja näkemykseni mukaan mahdollisimman vakaat markkinat on se ensisijainen tavoiteltava lähtökohta sille yrittäjäriskin kantavalla rehdille yrittäjälle.

Toki ymmärrän yrittäjäjärjestön katkeran näkökulman siinä mielessä, etteivät he ole tuohon sopimuspöytää koskaan itse päässeet.

Orpon ¨III hallituksen¨ päätösten luomista kaksista työmarkkinoista ei kuitenkaan hyödy kuin ne ¨kierot¨ ja ¨rikolliset¨.

Ja miten niin Orpon ¨III hallitus¨, lienee ensimmäinen, ainut ja viimeinen…

Kaikesta huolimatta toivoen

Rauhaa vuodelle 2024!

Mikko Kaunisto
Puheenjohtaja
Satakunnan Vasemmistoliitto ry
Rakennusliitto osasto 437 jäsen