• Uutiset

Vasemmistolaiset ay-vaikuttajat – Eira Ylitalo

Missä he ovat, nykypäivän työläisjohtajat ja arjen sankarit?

Vasenvoima esittelee satakuntalaisia ay-liikkeen luottamushenkilöitä. Sarjan avaa Pertti Salon kirjoitus elintarvikealan pääluottamusmiehestä ja politiikan pitkän linjan taustavaikuttajasta Eira Ylitalosta.

Kun hallitus ja EK yrittävät vetää mutkia suoriksi, vasemmiston pitää pysyä tiukkana vastavoimana.

Eira ”Eikku” Ylitalo teki huikean pitkän työuran muun muassa 42 vuoden ajan henkilöstön edustajana, luottamusmiehenä. Viimeiset 21 vuotta hän toimi pääluottamusmiehenä elintarviketeollisuudessa, viimeksi HK Scan:illa Raumalla Lakarin tuotantolaitoksessa.

Eira halusi olla erityisesti työväenliikkeen ja ammattiyhdistysliikkeen edustaja. Hän oli niitä arjen sankareita, joista pitäisi kertoa enemmän.

Työpaikan, ammattiosaston ja aluejärjestön luottamustehtävien lisäksi  Eira  toimi vuosien varrella liiton valtakunnallisissa luottamustehtävissä. Vuonna 2002 hänet valittiin ensimmäisen kerran SEL:n liittohallituksen jäseneksi ja vuonna 2007 varapuheenjohtajaksi, jota tehtävää hän hoiti eläkkeelle jäämiseensä asti, pois lukien edustajakokouskauden 2012–2017, jolloin Eira toimi SEL:n liittovaltuuston puheenjohtajana.

Eira oli mukana myös Vasemmistoliiton toiminnassa ensin Säkylässä ja sitten myöhemmin Porissa ja Eurajoella. Hän oli mukana tukihenkilönä vaalikampanjoissa ja seurasi tiiviisti politiikkaa loppuun asti.

– Ay-toiminta ei ole koskaan vanhanaikaista, sitä tarvitaan nyt ja aina, Eikku painotti elintarviketyöläisten liiton haastattelussa, jossa muisteltiin hänen pitkää uraansa työntekijöiden edunvalvojana.

– Kukaan muu ei meitä työntekijöitä puolusta kuin me itse. Ay-toiminnassa on kyse siitä, työntekijöiden yhteisen edun ajamisesta. Se ei onnistu, jos työntekijät eivät kuulu liittoon.

Eira Ylitalo

– Ay-toiminta on ollut minulle niin tärkeää ja iso osa elämääni. Olen kiitollinen, kun olen saanut hoitaa näitä luottamustehtäviä ja tutustua satoihin upeisiin ihmisiin näiden vuosien aikana, Eira Ylitalo sanoi.

Eiralla oli hyvin perusteellinen oman alan  tuntemus, työlainsäädännön tuntemus ja kokemus neuvottelutilanteista, joka teki hänestä luotettavan työntekijöiden edustajan. Hän koulutti itseään mm. ammattijärjestöjen kursseilla Kiljavalla ja muualla.

Muutosneuvotteluissa hän teki hyvin pitkiä työpäiviä ja vapaa-ajallakin vielä hoiti puhelimella työasioita. Kun HK SCanin  uusi tuotantolaitos valmistui Raumalle, hän kävi pitikiä neuvotteluja työntekijöiden asioiden hoitamiseksi ja halusi olla mukana myös työtilojen suunnittelussa.

Nuorena vaikuttajaksi

Eira Ylitalo meni 16-vuotiaana töihin SOT:n siipikarjateurastamoon Kauttualle vuonna 1976. Työsuojeluvaltuutetuksi  hänet valittiin vuonna 1979 vasta 19-vuotiaana.

Vuonna 1983 perustettiin SOT:n ja LSO:n yhteinen iso siipikarjatehdas Säkylään. Eira Ylitalo oli perustamassa Ala-Satakunnan elintarviketyöläisiä vuonna 1985. Sen toiminnassa hän oli mukana viimeisiin työvuosiin saakka.

Vuosina 1988–89 Eira oli noin vuoden töissä metalliteollisuudessa, mutta palasi 1989 takaisin elintarvikealalle. Vuonna 2001 euralaiset pyysivät Eira Ylitaloa Kariniemi Oy:n pääluottamusmieheksi. Hän kehui kariniemeläisten yhteishenkeä ja yhteisöllistä kulttuuria:

– Kun olimme HK:n tytäryhtiö, saimme  tehdä ja sopia asioita omalla tavalla.

Eiran pääluottamusmiesvuosina työpaikalta ei edennyt tuomioistuimeen yhtään tapausta, riidat saatiin sovittua paikallisesti neuvottelemalla.

Eira ”Eikku” Ylitalo (1960-2023) oli pitkän linjan pääluottamusmies. Kuva: SEL

– Luottamusmiehenä joutuu laittamaan itsensä peliin, mutta olen aina yrittänyt hoitaa asiat niin, että asiat riitelevät, eivät ihmiset.

– Tämä ei ole yhden ihmisen show. Nämä ihmiset ovat minulle tärkeitä. Jäsenten voimalla ja tuella olen tätä jaksanut ja pystynyt tekemään. Ilman jäsenten tukea kukaan luottamusmies ei ole mitään.

Kova paikka

Eiran pitkän luottamusmiesuran kovin paikka oli vuonna 2011, kun työnantaja irtisanoi 50 työntekijää. Neuvotteluissa saatiin kuitenkin väännettyä niin, että lopulta kaikki halukkaat otettiin takaisin töihin.

– En ole koskaan ollut niin tyytyväinen porukkaan kuin silloin olin. Se tuki, jota sain neuvotteluissa, oli niin suurta ja olen siitä ikikiitollinen, Eira sanoi haastattelussa vuonna 2022.

Toinen raskas aika oli vuonna 2017, kun HKScan avasi Euran tuotantolaitoksen korvaavan uuden siipikarjatehtaan Raumalle. Syksyllä 2017 Euran tuotantolaitos suljettiin, kunnes parin vuoden päästä Eurassa alettiin taas pakata broileria.

Uuden tuotantolaitoksen käynnistysvaikeudet ja ensimmäiset vuodet olivat raskaita työntekijöille. Nykyisin HKScanilla on Raumalla ja Eurassa yhteensä noin 600 työntekijää SEL:n työehtosopimuksella töissä, kun Euran tuotantolaitoksessa oli ennen Rauman uuden tehtaan avaamista noin 450 työntekijää.

Kesällä 2021 Eira sairastui syöpään ja hänelle tehtiin vaikea leikkaus, jonka jälkeen hän kuntoutui vielä työkykyiseksi.

Vielä toukokuussa 2022 SEL:n edustajakokouksessa näytti siltä, että syöpä oli selätetty. Ylitalo valittiin jatkamaan SEL:n liittohallituksen varapuheenjohtajana. Kesällä oireet alkoivat kuitenkin uudestaan – syöpä oli uusiutunut. Elokuussa 2022 hän haki työkyvyttömyyseläkettä ja sai eläkepäätöksen.

Eira Ylitalolle ehti tulla täyteen 46 vuotta vakituisessa työsuhteessa.Vielä sairaanakin hän neuvoi ja antoi ohjeita luottamusmiehille ja ammattiliiton edustajille.

Eiran mukana lähti valtava määrä työelämään liittyvää tietoa.

Lähteet: