• Uutiset

Eurajoen vasemmisto taistelee sotepalvelujen puolesta, paniikkiratkaisuja vastaan

Eurajoen kunta on vaarassa menettää hyvin toimivat sotepalvelunsa, mikäli hyvinvointialueen virkamiesten piirtämät leikkaukset toteutuvat.

Vasemmistoliiton Eurajoen osasto kirjelmöi kunnanhallitukselle. Se esittää, että kunta vaatii hyvinvointialueelta kuulemisia ja palveluverkon suunnittelijoiden laskelmia, sekä varustautuu valitusprosessiin.

Palveluverkkoasiassa päätösvalta kuuluu aluevaltuustolle. Tämä on Eurajoen osaston ehdoton kanta.

Palveluverkkopäätös on kaikkein keskeisin päätös mitä hyvinvointialue tulee koskaan tekemään. Päätös tulee vaikuttamaan sukupolvien ajan kuntalaisten elämään.

Vasemmistoliiton Eurajoen osasto

Lisäksi sotelaki edellyttää selkeästi kuntien ja hyvinvointialueen välistä yhteistyötä ja kuulemista. Näin ei ole toimittu, vaan lähinnä saneltu.

Eurajoen kunnanjohtaja Vesa Lakaniemi otti maanantaina puheenjohtaja Jarmo Ruohosen ja varapuheenjohtaja Pertti Salon vastaan. Hän sanoi, että kirjelmä käsitellään valtuuston iltakoulussa.

Eurajoen kunta on jo ilmoittanut hyvinvointialueelle, ettei se hyväksy kuntalaisten palvelutason romahduttamista niin, että ainoaksi lähipalveluksi jäisi kouluterveydenhuolto. Käsiin jäisi kaksi tyhjää terveyskeskuskiinteistöä.

Lisäksi Eurajoen valtionosuudet ovat kääntyneet miinusmerkkisiksi. Tänä vuonna kunta maksaa valtiolle 4,1 miljoonaa euroa ja ensi vuonna valtionosuuksien ennustetaan olevan jo lähes 5 miljoonaa euroa.

Kunnanjohtaja on toiveikas sen suhteen, että järki voittaa Eurajoen sotepalveluiden jatkosta päätettäessä. Hän pitää tärkeänä, että paikalliset puolueosastot ja yhdistykset ovat tässäkin asiassa aktiivisia.

‒ Kirjoitin sote-aiheesta myös Satakunnan Viikon kolumniin, Vesa Lakaniemi kertoi.

Vasemmistoliiton Eurajoen osaston kirjelmä lähti sähköpostina myös kaikille kunnanhallituksen jäsenille.

EDIT 30.10. klo 16.36 korjattu kirjoitusvirhe.

EDIT 31.10. klo 12.20 lisätty linkki yhdistyksen kotisivulla julkaistuun asiakirjaan.

EDIT 4.11. klo 19.30 lisätty linkki kolumniin.