• Kolumnit

Mikko Kaunisto: Satakunnan kannattaa panostaa peruspalveluihin

– Meidän tulee saada perustason palvelut kaikkien satakuntalaisten saavutettavaksi. Saavutettavuus on osassa aluetta matka, osassa aika.
– Palveluverkkopäätöksen tulee vastata asukkaan näkökulmasta saavutettavuuden kehittämiseen. Tähän haasteeseen ei voi vastata leikkaamalla olemassa olemattomista palveluista, Mikko Kaunisto kirjoittaa.

Kesälomien päättyessä Satakunnan hyvinvointialueen päättäjät pääsevät vihdoin käsittelemään alueen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämistä.

Tämän vuoden ajan keskustelua on hallinnut se, etteivät hyvinvointialueen rahat riitä. Puheissa ruohonjuuritason palveluverkostoa on karsittu enemmän tai vähemmän riippuen puhujasta.

Nyt kun varsinaisesti aloitetaan palveluverkostosta päättäminen, tulisi koko alueen edun takia ottaa johtoajatukseksi se, että rakennetaan Satakunnan hyvinvointialue ennaltaehkäisevän ja perustason sosiaali- ja terveyspalveluiden edelläkävijäksi koko Suomen näkökulmasta.

Kun muut alueet ovat panostaneet, ja panostavat edelleen, erityissairaanhoitoon ja siinä kilpajuoksussa rakentavat uusia keskussairaaloita, tulisi meidän Satakunnassa nyt päättää aivan toisin.

Isompien hyvinvointialueiden ja yliopistosairaala-alueiden välissä oleva Satakunta ei menesty panostamalla entisestään lisää erityissairaanhoitoon.

Rakennetaan Satakunnan hyvinvointialue ennaltaehkäisevän ja perustason sosiaali- ja terveyspalveluiden edelläkävijäksi koko Suomen näkökulmasta.

Soteuudistus itsessään epäonnistui jo siinä, että alueita tuli vähintään puolet liikaa. Jo lähitulevaisuudessa on paineita liittää alueita toisiinsa.

Vanhakantaisen ajatteluun on kuulunut, että alueen pelastaa vahva keskus ja sen ympärillä oleva sairaalakapasiteetti. Siksi alueet ovat satsanneet miljardeja ja rakentaneet lisää keskussairaaloiden seiniä, ja rakentavat edelleen.

Hyvinvointialueen ja Satakunnan hyvinvoinnin pelastavat ihmiset, jotka saavat sote-palvelut silloin, kun tarvitsevat, ja organisaatio, joka rohkeasti panostaa ennaltaehkäiseviin sekä peruspalveluihin.

Meidän tulee saada perustason palvelut kaikkien satakuntalaisten saavutettavaksi. Saavutettavuus on osassa aluetta matka, osassa aika.

Palveluverkkopäätöksen tulee vastata asukkaan näkökulmasta saavutettavuuden kehittämiseen. Tähän haasteeseen ei voi vastata leikkaamalla olemassa olemattomista palveluista.

Kirjoittaja on Satakunnan Vasemmistoliiton puheenjohtaja, maakuntahallituksen jäsen ja Huittisten kaupunginvaltuutettu.

Teksti on julkaistu myös 2.8.2023 Satakunnan Viikossa järjestöyhteistyön kolumnina.