• Uutiset

Vappupuhe: ”Sinimusta tai sysimusta hallitus, me olemme valmiita vastaamaan”

Piirin puheenjohtaja Mikko Kaunisto piti vasemmistoliiton vappupuheen Raumalla työväenjärjestöjen yhteisessä vappujuhlassa:
– Vasemmistolaisilla, duunareilla, ammattiyhdistysväellä riittää varmasti haasteita tulevaisuuden Suomen rakentamiseen.
– Orpon porvarillinen hallitus saattanee olla sinimusta tai sysimusta, tulevaisuus näyttää, mutta meidän tulee olla aina vähintään toinen silmä hereillä vastaamaan tarvittaessa. Ja me vastaamme kyllä!

– Suomalaista yhteiskuntaa ovat kriisit vavisuttaneet viimeisten kolmen vuoden ajan. Ensin osin vieläkin jatkuva koronapandemia ja viimeisen runsaan vuoden ajan Venäjän käsittämätön hyökkäys Ukrainassa.

Kansainvälisten kriisien vaikutukset ovat ensisijaisesti henkilökohtaisia murhenäytelmiä, jokainen uhri on turha. Kuitenkin laajemmin katsottuna vaikutukset ulottuvat jokaiseen maailman ihmiseen, pelkona henkensä puolesta, tai läheisten puolesta tai tulevaisuuden puolesta.

– Suurelta osin johtuen Venäjän toimista, Suomi ja me suomalaiset teimme ratkaisun liittyä sotilasliitto Natoon ja meidät hyväksyttiin jäseneksi. Nyt tulee toivoa, että edelleen sotilasliitto Nato osoittaa niin suurta voimaa, että säilytämme rauhan ja teemme rauhaa niitä kaipaavalle ihmisille ja alueille.

Mikko Kaunisto

Kansainväliset globaalit kriisit ovat aiheuttaneet paljon muutosta ja varsinkin taloudellisesti aika on ollut haasteellinen. EU:ssa suurin haaste lienee ollut energiapolitiikka ja energian hinta. Venäjälle suunnatut pakotteet ovat omalta osaltaan osuneet myös meihin itseemme. Inflaatio ja korkojen nousu vaikuttavat koko talousyhteisön alueella.

Suomen osalta kriisit ovat kuitenkin osoittaneet kuinka vahva Suomen yhteiskunta on, kuinka vahvoja me suomalaiset olemme ainakin tekemään oman osamme työtä ja taloutta. Euroopan energiakriisissä meidän teollisuutemme on nopeasti huomioinut vihreän siirtymän mahdollisuudet ja olemme nyt vähintään Euroopan kärkimaita tulevien hankkeiden osalla. Suomessa työllisyysaste nousi viime vuoden lopulla ennätykseen, ja talouden näkymät ovat kaikesta huolimatta hyvät.

– Kansainvälisten kriisien paineessa Suomen inflaatio on huippulukemissa ja korot nousevat. Tämä kurittaa meistä jokaista, mutta ennen kaikkea heikoimpia. Jatkossakin meidän tulee pitää jokaisesta huolta.

Mikko Kaunisto

Julkisen talouden eri kerroksissa tulee nyt löytyä joustoa niille, jotka sitä tarvitsevat. Toisaalla yhteiskunnan toimijoiden, Suomen valtion ja EU:n tulee löytää mahdollisimman pian keinot vakauttaa taloustilanne.  

Hyvät kuulijat!

– Kaiken keskellä on tehty Suomen historian suurin uudistus. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus astui voimaan tämän vuoden alusta. Uudistusta on lähdetty toteuttamaan oikeudenmukaisesti, palvelut edellä.

Näin ison uudistuksen toteutus valmiiksi asti vaatii kuitenkin aikaa, ja tulee muistaa, että me kaikki olemme tässä osana. Palveluiden käyttäjät, palveluiden henkilökunta ja hallinto, me kaikki olemme rakentamassa uutta organisaatiota. Hyvinvointi kuuluu kaikille ei vain harvoille

– Suomen osalta kriisit ovat kuitenkin osoittaneet kuinka vahva Suomen yhteiskunta on, kuinka vahvoja me suomalaiset olemme ainakin tekemään oman osamme työtä ja taloutta, Mikko Kaunisto totesi vappupuheessaan.

Hyvät Toverit!

– Huhtikuussa käytiin eduskuntavaalit ja niiden tuloksena kansa halusi muutosta. On suuri todennäköisyys, että maahamme syntyy porvarihallitus.

Oli vastuussa sitten Orpo tai joku muu, tulee Suomessa jatkaa samalla ennakkoluulottomalla asenteella ilmastopolitiikassa, vihreässä siirtymässä ja koulutuspolitiikassa, jotta voimme hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti asemamme kärkijoukossa. Suomeen syntyvän hallituksen tulee ohjelmassaan hyväksyä realiteetit näissä asioissa.

Mikko Kaunisto

Satakunnan hyvinvointialueen tavoitteena on taata tasavertaiset palvelut kaikille alueen asukkaille. Tämä ei toteudu, mikäli hyvinvointialueen rahoitusta ei hallitusohjelmassa kokonaisuutenaan turvata, tai ikävämmin sanottuna rahoituksesta leikataan. Jo nyt Satakunnan hyvinvointialueella on havaittu kymmenien miljoonien vaje talousarviossa.  

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen yhtenä lähtökohtana oli tulevat säästöt erikoissairaanhoidosta, kun perusterveydenhoito vahvistuu. Tulevaisuuden säästöjen saamiseksi tulee kaikki ennaltaehkäisevä palvelutarve sosiaali- ja terveyspalveluissa kartoittaa ja hyödyntää rahoittamalla tarpeen mukaan.

Mikko Kaunisto keskustelemassa raumalaisten vasemmistoaktiivien kanssa. Vasemmalta Tapio Ailasmaa, Laura Korkmaz ja Sanna Nylander.

Hyvät Toverit!

– Vaalipuheissa nostettiin esille kunnioitus lakiensäätäjiä kohtaan. Petteri Orpon suulla ainakin esitettiin, että ammattiyhdistysliikkeen ja duunareiden tulisi hyväksyä kaikki palkansaajan asemaa heikentävät uudistukset, mikäli uusi hallitus sellaisia tuo pöytään.  

Kestävyysvajeen korjaamiseksi työllisyysasteen nostoa 80 prosenttiin tavoittelivat lähes kaikki puolueet vaalipuheissaan. Toki keinoissa tavoitteen saavuttamiseksi oli vaihtelua.

– Siinä missä oikeisto esitti lähinnä työttömyysetuuksien ja etujen leikkauksia tai porrastuksia, vasemmisto vetosi koulutukseen ja talouskasvuun. Voidaan oikeutetusti kysyä, onko näillä porvareiden toimilla oikeasti tarkoitus työllisyyden parantaminen vai meidän duunareiden ja ammattiyhdistysliikkeen kyykyttäminen?

Mikko Kaunisto

Hyvät Toverit!

– Työmarkkinoilla tullaan jatkossa, vielä enemmän työnantajien toimesta pyrkimään paikalliseen sopimiseen ilman perälautoja. Työnantajien kehittämä Suomen malli, eli palkankorotusten määräytyminen kierroksen avaavan vientiteollisuuden mukaan on tai oli välimuoto, josta jo nyt on kaikenlaisia ajallisia ja paikallisia muunnoksia.

Mikäli saamme maahan porvarihallituksen, on todennäköistä, että työmarkkinoita ohjataan valtion taholtakin pois keskitetyistä sopimuksista ja yleissitovista palkkaratkaisuista. Samalla ei kuitenkaan tultane vahvistamaan sen tavallisen duunarin asemaa.  

Vappu on kokoontumisen juhlaa ja meille duunareille ja ammattiyhdistysten arvot jakaville kokoontuminen tarkoittaa työväen ja työväenliikkeen vappuperinteitä, halua tulla näyttämään maailmalle, että vielä meillä on tahto tulla yhteen yli puoluerajojen puolustamaan, tukemaan ja puhumaan työstä, työehdoista, työmarkkinoista ja elämästä. 

Mikko Kaunisto
Työväenjärjestöjen yhteisen vappujuhlan ensimmäinen puhuja oli raumalainen kansanedustaja Juha Viitala.

–Venäjän hyökkäyssota on tuonut meille pakolaisia. Olemme toivottaneet, ja toivotamme, heidät lämpimästi tervetulleiksi Suomeen ja suomalaiseen arkeen ja työelämään. Kuitenkin on valitettavaa, että joillekin riistäjille tässä on ollut paikka hyväksikäyttää heikompaa. Meitä tarvitaan puolustamaan myös tulijoiden työoloja, aikoja ja palkkaa.

Meillä vasemmistolaisilla, duunareilla, ammattiyhdistysväellä, riittää varmasti haasteita tulevaisuuden Suomen rakentamiseen.

–Orpon porvarillinen hallitus saattanee olla sinimusta tai sysimusta, tulevaisuus näyttää, mutta meidän tulee olla aina vähintään toinen silmä hereillä vastaamaan tarvittaessa. Ja me vastaamme kyllä!

Hauska Vappu kuuluu kaikille, ei vain harvoille!