• Kolumnit
  • Toimituksen nostot

Eekruut: Seuraavan hallituksen väri riippuu meistä

Kolumnisti pohtii, voisiko sote-alan henkilöstöpula helpottua seuraavalla hallituskaudella. Hän tuo esille, että kaikki hallitukset ovat meillä töissä.
Vasemmistopuolueiden pitää nyt saada kaikki aluevaalien yli nukkuneet kannattajansa nousemaan peittojen alta. Vaalikopeissa pitää olla vipinää niin, että verhot heiluvat.

– Minulta on kysytty, voisiko Vasenvoimaan kirjoittaa nimimerkillä, onhan sellaisten takaa pakinoitu ennenkin. En innostunut, sillä edellytämme nuorelta verkkolehdeltämme läpinäkyvää toimintatapaa. Kokeilen nyt varsin läpinäkyvää nimimerkkiä, vaikka olen myös allekirjoittanut tämän kolumnin.

Mikä hiertää juuri nyt? Huoli sote-alan työntekijöiden riittävyydestä. Se on kirjattu myös vasemmistoliiton vaaliohjelmaan kohtaan 9.3 Terve ja hyvinvoiva yhteiskunta. Kopioin sen nyt tähän alle, vaikka me kaikki olemme varmasti lukeneet ohjelman tarkasti.

”Sosiaali- ja terveydenhuollon työvoimapulan ratkaisemiseksi pitää varmistaa riittävät koulutusmäärät sekä ennen kaikkea panostaa työolojen ja -ehtojen ja palkkauksen parantamiseen. Alan johtamista tulee kehittää ja vähentää ammattilaisten hallinnollista ja muuta ei-välitöntä työtä kehittämällä työnjakoa ja vahvistamalla tukipalveluiden resursseja.”

Vasemmistoliiton eduskuntavaaliohjelma 2023

Vaikea asia on esitetty ohjelmassa vaikeasti. Onneksi jokainen ehdokas voi muotoilla asian omaan suuhunsa sopivaksi. Lisää käsiä! Lisää koulutusta!

Hoitajia ei voi monistaa eikä mikään koulutus voi estää alan vaihtoa. Jotain muutakin on keksittävä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on laadittu sote-henkilöstön riittävyyttä, saatavuutta ja pysyvyyttä turvaava tiekartta seuraavalle hallituskaudelle. Hallintokielessä tiekartta tarkoittaa yritystä ottaa jostain todella sekavasta edes jonkinlainen selko. Nopeaa tai varmaa perille pääsemistä se ei takaa, mutta ei siihen pysty navigaattorikaan.

Tiekarttaan piirrettiin ajatus, että sote-ammattilaisten työ pitää kohdentaa tutkintoa vastaaviin tehtäviin. Avustavan ja tukipalveluhenkilöstön määrää on lisättävä, mutta niin, ettei asiakas- ja potilasturvallisuus vaarannu.

Pallo heitettiin työnantajalle, joka harkintavaltaansa käyttäen voi luoda joustavia työjärjestelyitä ja osoittaa henkilöstölle koulutustaan, osaamistaan ja ammattitaitoaan vastaavia tehtäviä.

Mitä näille kaikille hyville aikomuksille tapahtuu seuraavalla hallituskaudella, se riippuu pitkälti meistä äänestäjistä.

Työvoiman palkkaamiseen ulkomailta sosiaali- ja terveysministeriö antaa vastuullisuussuosituksia, joilla on tarkoitus torjua työvoiman hyväksikäytön riskejä. Ainakin Espanja, Kiina, Filippiinit, Kenia ja Sambia ovat olleet otsikoissa, samoin suomalaisten työskentely Norjassa, Ruotsissa ja Iso-Britanniassa.

Ammattiliitto JHL vaatii pitkäjänteisiä toimia sote-alan henkilöstöpulan ratkaisemiseksi. Se muistuttaa, että sote-alalla kaikkien pitää tunnistaa koko moniammatillinen palveluketju. Hoitajien työtä ja jaksamista tukemaan tarvitaan muita ammattilaisia, jotta he voivat keskittyä omaan työhönsä. Hoiva-avustajien roolia ja koulutusta tulisi lisätä.

Hoitajapula ei helpota niin kauan kuin lähihoitaja pyykkää ja tiskaa.

SuPer ry:n lehti kiteyttää karusti: Hoitajapula ei helpota niin kauan kuin lähihoitaja pyykkää ja tiskaa. Tästä on helppo olla samaa mieltä. Ensimmäisen vakipaikan saanut hoitaja ihmetteli, miten voi hoitaa kuntouttavalla otteella, kun isoin osa työajasta kuluu toimistotöihin, siivoamiseen, vaate- ja ruokahuoltoon. Asukkaan kohtaaminen toteutui lähinnä lääkkeiden jaossa. Arvasitte aivan oikein, hän vaihtoi alaa. Kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine esittää, että seuraava hallitus jatkaisi toimia sote-alan ongelman ratkaisemiseksi yhteistyössä työntekijä- ja työnantajajärjestöjen kanssa. Se voi olla hankalaa, jos Suomen kansa äänestää hallitusvastuuseen miljardiluokan leikkaajia ja höylääjiä. Nukkuvien puolue ei saisi vaaleissa verottaa vasemmiston ääniä.

Aluevaaleissa äänestysaktiivisuus jäi poikkeuksellisen vähäiseksi, mutta oliko vika vaaleissa vai äänestäjissä? Satakunnassa jäätiin selkeästi alle 50 prosentin, kaikkein unisimmalla alueella (Vantaa ja Kerava) jopa alle 40 prosentin. Viime eduskuntavaaleissa äänestysaste oli 72,1 prosenttia, Satakunnassa hiukan vähemmän.

Meiltä riittää seuraavallekin hallitukselle töitä, mutta sitä ennen meidän työmme on herättää omat nukkujamme näiden vaalien tärkeiksi vaikuttajiksi. Ei riitä, että vaaliteltan makkarajonoissa kuhistaan, vaalikoppeihin pitää saada jonoa.

Susanne Ekroth

Kirjoittaja on Vasenvoiman vastaava toimittaja ja Satakunnan vasemmistoliiton 1. varapuheenjohtaja.

EDIT 1.3. lisätty linkki KU:n uutiseen.