• Uutiset

Kitukrännin Parlamentti: Vasta sähkökriisi herätti kuluttajien kiinnostuksen säästämiseen

– Energiansäästöneuvonta lopetettiin meillä 10 vuotta sitten, koska kukaan ei tullut tilaisuuksiin, Rauman Energia Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja Marko Haapala kertoi Kitukrännin Parlamentille. Nyt tilanne on toinen ja energiayhtiöiden edustajat saavat kilvan kiertää yleisötilaisuuksissa.

Sähkön hinta on nyt poikkeuksellisen korkealla. Hämmentyneet kuluttajat joutuvat tekemään sähkösopimuksia korkeilla hinnoilla ja etsimään kaikkia mahdollisia keinoja sähkölaskunsa pienentämiseen. Energiavirasto on koonnut neuvontasivut ja valtionhallinnon Astetta alemmas -kampanja tarjoaa ilmaisia energiansäästövinkkejä.

Mitkään säästötoimet eivät kuitenkaan riitä palauttamaan sähkölaskuja entisiin mittoihinsa.

Sähköllä lämmittäviä huolettaa, miten rahat riittävät ensi talven sähkölaskuihin. Sähkön riittävyys ja mahdolliset sähkökatkot askarruttavat kaikkia.

Energian säästäminen on tärkeää sähköpulan välttämiseksi. Jokainen voi vaikuttaa omaan sähkönkulutukseensa vähentämällä turhaa käyttöä ja ajoittamalla eniten sähköä kuluttavat toimet kulutushuippujen ulkopuolelle.

Tuleeko ensi talvena pulaa sähköstä?

Marko Haapalan mukaan sähkön riittävyyteen ensi talvena vaikuttaa kolmea asiaa. Ensimmäinen on se, toimiiko kotimainen sähköntuotanto ongelmitta. Ratkaisevin rooli on Olkiluodon kolmannella laitosyksiköllä.

– Toinen on, saadaanko Ruotsista tarvittaessa sähköä vai meneekö kaikki tuotanto siellä omaan käyttöön. Tähän vaikuttaa myös se, toimiiko sähkönsiirtoverkko maiden välillä.

Kolmas tärkeä asia on ensi talven sää

– Jos talvesta tulee leuto ja nämä kaksi muutakin asiaa ovat kunnossa, Fingridin mukaan sähkön riittävyys pysyy hyvällä tasolla, Marko Haapala selitti.

Rauman Energia -konserni on Rauman kaupungin 100-prosenttisesti omistama. Yhtiö on ilmoittanut alentavansa verkkopalvelumaksuja sähkön siirron osalta tulevana talvena ainakin joulu-helmikuun ajaksi. Perusmaksua ja sähköveroa alennus ei koske.

Kitukrännin Parlamentti on Rauman vasemmiston järjestämä kaikille avoin keskustelutilaisuus, joka järjestetään tarpeen vaatiessa. Viime maaliskuussa parlamentti käsitteli Rauman Seminaarinmäen kaavamuutosta.

Paikallinen sanomalehti julkaisi uutisen keskustelutilaisuudesta, mutta se on ikävä kyllä maksumuurin takana. Keskustelun alustus striimattiin Rauman vasemmistoliiton Facebook-sivulle.