• Mielipiteet

Pertti Salo: Nyt tuli iso LI-jytky

Li Andersson teki historiaa valtavalla äänimäärällä EU-vaaleissa.

Kirjoittajan mielestä tulos lupaa vasemmistoliitolle hyvää kuntavaaleissa, ja tätä jytkyä on ehdottomasti myös analysoitava.

– Li Andersson nosti historiallisella henkilökohtaisella äänimäärällään (247 604) vasemmistoliiton vaalien kakkospuolueeksi (17,3 %) ohi Sdp:n (14,9 %).

Europarlamenttiin menee puolueelta kolme edustajaa. Li Andersson veti mukanaan Merja Kyllösen ja Jussi Saramon.

Li Anderssonin henkilökohtaista suosiota selittää vahva asiaosaaminen sekä se, että hän on poliitikkona oma itsensä.

Pitää osata asiat ja pystyä vakuuttamaan ihmiset. Se kannattaa tehdä omalla henkilökohtaisella tyylillä.

Li Anderssonin henkilökohtaisesta eurovaalimenestyksestä kertoo se, että hän sai 13,5 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Hän olisi yksin ollut Suomen kolmanneksi suurin puolue heti kokoomuksen (24,8 %) ja SDP:n (14,9 %) jälkeen, ja ennen keskustaa (11,8 %).

Mediassa tämä ”jytky” on nähty protestina hallituspuolueita vastaan, josta erityisesti persujen romahdus on ollut osoituksena.

Demarien vaisu vaalimenestys kertoo liikkuvista äänestäjistä, joilta Li Andersson nyt sai ääniä.

Vasemmistoliiton menestystä ja Suomen vaalituloksen omaleimasuutta korostaa Riikka Purran perussuomalaisten rökäletappio. Perussuomaisten kannatus jäi 7,6 prosenttiin, jolla heltisi vain yksi paikka.

Maaseudulla, missä perussuomalaisten kannatus on ollut vahvaa, puolueen kannatusprosentti lähes puolittui.

Tuloksessa näkyy se, että vasemmistoliitto pystyi kanavoimaan niiden ihmisten äänet, joille oikeusvaltioperiaate, ihmisoikeudet, tasa-arvo ja kunnianhimoinen ilmastopolitiikka ovat tärkeitä. Siinä yhdistyvät kunnianhimoinen ympäristö- ja ilmastopolitiikka perinteisiin vasemmiston teemoihin, kuten työntekijöiden oikeuksiin, tulonjakoon ja julkisiin palveluihin.

Etenkin nuoremmat äänestäjät haluavat selkeitä ja rohkeita kannanottoja myös ihmisoikeuskysymyksiin.

Huomionarvoista on, että useat persuuntuneet alueet Satakunnassa muuttuivat vaaleissa taas punaisiksi kuten Porissa mm. Reposaari.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki