• Uutiset

”Hyvää vappua kaikille, taistelu jatkuu!”

Sastamala, entinen Vammala, tunnetaan työministeri Arto Satosesta (kok.), mutta kaupungista on kotoisin myös Vasemmistoliiton puoluesihteeri Anna Mäkipää. Hän palasi vappuna juurilleen.

– Orpo tekee vahvemman politiikkaa ja on seurauksista välittämättä valinnut sanelemisen tien. Ei ihme, että ammattiyhdistysliike on takajaloillaan.

– Nyt on aika osoittaa, että meitä on paljon, ja että me olemme vahvoja yhdessä.

– Kesäkuun eurovaaleissa punnitaan, voittavatko ihmisoikeudet ja oikeudenmukaisuus, ja jatkuuko työntekijän kannalta hyvä kehitys. Paljon on siis pelissä. 

Vasenvoima julkaisee Anna Mäkipään puheen kokonaisuudessa.

Tänään, kun kevään ensimmäiset valonsäteet vihdoin lämmittävät, me kokoonnumme täällä juhlistamaan työn ja oikeudenmukaisuuden päivää. Vappu on perinteisesti työväenliikkeen, solidaarisuuden ja tasa-arvon juhla. Se on päivä, jolloin ihmiset ympäri maailman kokoontuvat yhteen vaatimaan parempaa huomista kaikille.

Tuntuu oikealta olla täällä Vammalassa puhumassa tänä vappuna. On tärkeää muistaa ja tuntea juurensa, kun maailma kuohuu.

Tänään vietämme vappua aikana, jona Euroopan laidalla soditaan, ilmastokriisi etenee, äärioikeisto nostaa päätään ja kotimaassa hallitus on pistänyt nopealla aikataululla kaiken sekaisin. Hyvinvointivaltiota ajetaan päättäväisesti ja täysin avoimesti alas.

Hallitus sanoo tavoittelevansa vahvaa ja välittävää Suomea. Näyttää kuitenkin siltä, että oikeasti hallitus välittää vain vahvoista.

Siis heistä, joilla jo entuudestaan menee hyvin. Pääministeri julistaa, että talkoisiin Suomen puolesta osallistuvat kaikki. Totuus on kuitenkin toinen: hallitus kurittaa köyhiä ja jo entuudestaan vaikeassa tilanteessa olevia. Huhtikuun kehysriihessä hallitus teki lisää päätöksiä, jotka ovat kylmää kyytiä monille suomalaisille. 

Hallitus leikkaa massiivisesti terveydenhoidosta, asiakasmaksuja korotetaan ja hoitoon pääsy vaikeutuu. Hallitus ei anna armoa, vaan leikkaa vanhuspalveluista, vammaispalveluista ja lastensuojelusta. Sosiaalihuollosta aiotaan leikata 100 miljoonaa, vaikka hallitus ei vielä tiedä itsekään, miten sen tekee.

Hallitus ei myöskään jätä leikkaamatta opiskelijoilta, vaikka se lupasi koulutuksen olevan erityissuojeluksessa. Rikkaille sen sijaan hallitus jakaa veronkevennyksiä ja leveämpää elämää. Ministeri Orpon tulotasolla verot kevenevät tonnin vuodessa, kun taas pienituloisilta viedään satoja euroja joka kuukausi. Se siitä talkoiden reiluudesta. Pääasia, että juhlapuheet kuulostavat hyviltä.

Hyvät ystävät ja toverit, tänä vuonna juhlimme taistelun ja haasteiden keskellä.

Olemme tilanteessa, jossa nykyinen hallitus on jälleen kerran osoittanut, kuinka kaukana se on tavallisten ihmisten arjesta. Hallituksen tekemät sote-leikkaukset ovat isku suoraan meidän kaikkien hyvinvointia vastaan. Ne eivät ainoastaan uhkaa terveyspalvelujemme laatua ja saavutettavuutta, vaan myös lisäävät eriarvoisuutta.

Asia on pohjimmiltaan hyvin yksinkertainen: mitä vaikeampaa hoitoon pääsy on, sitä hankalampaa on ihmisten kuntoon hoitaminen.

Pohjoismaisen hyvinvointivaltion idea on, että apua ja tukea saa, kun sitä tarvitsee. Orpon hallitus toimii täysin päinvastoin.

Hallituksen päätökset työelämän heikennyksistä kertovat selkeästi, kenelle tämä politiikka on tehty. Ei työntekijöille, ei pienyrittäjille, ei tavallisille kansalaisille, vaan isojen firmojen omistajille ja rikkaille. Työntekijöiden oikeuksia kavennetaan, työehtoja heikennetään ja työelämän turvaa murennetaan. 

Pääministeri Orpo sanoo, että työllisyystoimilla Suomen talous paranee. Sastamalan oma ministeri Satonen on pantu näitä toimia toteuttamaan.

  • On vaikea nähdä, miten lapsikorotusten poistaminen työttömyysturvasta lisää työllisyyttä.
  • On vaikea nähdä, miten työttömyysturvan suojaosan poistaminen lisää työllisyyttä.
  • On vaikea nähdä, miten lakko-oikeuden rajaaminen ja työehtojen sanelu lisää työllisyyttä.
  • On vaikea nähdä, miten ensimmäisen sairauslomapäivän muuttaminen palkattomaksi lisää työllisyyttä.

Niinpä. Vastauksia näihin kysymyksiin on vaikea – tai jopa mahdoton – löytää ja siksi Orpon oikeistohallituksen vastaukset ovat hataralla pohjalla. Voimme hyvällä syyllä kysyä: kenelle tämä hallitus oikein tekee politiikkaansa?

Orpo tekee vahvemman politiikkaa ja on seurauksista välittämättä valinnut sanelemisen tien. Ei ihme, että ammattiyhdistysliike on takajaloillaan.

Hyvät toverit, tämä ei ole vain politiikan kriisi. Tämä on arvojen, oikeudenmukaisuuden ja inhimillisyyden kriisi. Me emme voi seistä sivussa ja katsella, kuinka Orpo ja Purra muuttavat hyvinvointivaltiomme sekavaksi sirkukseksi. Me emme voi katsoa sivusta, kuinka ihmisten toimeentulosta ja hyvinvoinnista leikataan. Me emme voi katsoa sivusta, kun työntekijöiden oikeutta puolustaa työehtoja ja reilua palkkaa, kavennetaan.

Nyt on aika toimia. Nyt on aika osoittaa, että meitä on paljon, ja että me olemme vahvoja yhdessä.

Suunta on selvä: puolustetaan ihmisten hyvinvointia, puolustetaan työntekijöiden oikeuksia, puolustetaan ympäristöä ja luontoa – puolustetaan hyvää elämää.

Tulee aika myös Orpon leikkaushallituksen jälkeen. Seuraavan hallituksen täytyy keskittyä työntekijöiden toimeentulon ja aseman parantamiseen. Työlainsäädäntöä on uudistettava riittävän palkkatason takaamiseksi. Lainsäädäntöä on kehitettävä, jotta ihmisten kuormitus työelämässä saadaan hallintaan ja työssä jaksaminen paranee. Työntekijöiden päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuuksia omilla työpaikoillaan täytyy vahvistaa.

Ollaksemme maailman osaavin kansa, täytyy myös työntekijöiden osaamista päivittää. Siksi vasemmistoliitto lupaa palauttaa aikuiskoulutustuen, kun olemme seuraavan kerran hallituksessa.

Hyvät kuulijat, kesäkuussa käydään europarlamenttivaalit.

Vaaleissa on kyse paljosta: pääseekö äärioikeisto Euroopassa kuskin paikalle ja miten vastaamme ilmastonmuutokseen. Lisätäänkö tasa-arvoa vai valitsemmeko kurjuuden? Euroopassa on nähty huolestuttavia esimerkkejä äärioikeiston noususta. Esimerkiksi Unkarissa lehdistön vapautta koetellaan, oikeusvaltion riippumattomuus on suuri kysymysmerkki ja vähemmistöt on ajettu ahtaalle. 

Isot haasteet tarvitsevat isot ratkaisijat. Siksi Euroopan unioni on suomalaisten kannalta oikea taho ratkomaan ilmastokriisiä. Aikaa korjausliikkeelle on vähän. Hyvä uutinen on se, että ratkaisuja on saatavilla.

Kun Orpon hallitus heikentää työntekijän asemaa, voi EU parhaimmillaan parantaa työntekijän tilannetta. Kuluneella kaudella EU:sta on saatu esimerkiksi alustatyöhön ja palkka-avoimuuteen liittyviä parannuksia, joilla edistetään työntekijöiden reilua ja oikeudenmukaista kohtelua. 

Kesäkuun eurovaaleissa punnitaan, voittavatko ihmisoikeudet ja oikeudenmukaisuus, ja jatkuuko työntekijän kannalta hyvä kehitys. Paljon on siis pelissä. 

Kutsun teistä jokaisen, joka kuulee tämän, liittymään mukaan. Tule mukaan toimintaan, liity yhteiseen taisteluun oikeudenmukaisemman ja inhimillisemmän maailman puolesta. Nyt jos koskaan, on aika vahvistaa rivejä: äänestää vaaleissa, liittyä ammattiliittoon, liittyä puolueeseen ja muistuttaa toisiamme siitä voimasta, joka syntyy yhdessä tekemisestä. Meitä on monta ja yhdessä olemme vahvoja.

Toverit, suomalaisen hyvinvointivaltiomme taivaalle on kerääntynyt tummia pilviä, mutta kyllä aurinko on edelleen siellä jossakin. Yhdessä voimme tehdä tulevaisuudesta valoisan. Hyvää vappua kaikille, taistelu jatkuu!

Kiitos.”