• Mielipiteet

Pertti Salo: Yksityiset terveysyhtiöt rynnivät Satakuntaan

– Vasemmiston pitäisi nyt voimakkaasti vastustaa terveyspalvelujen yksityistämistä, eli köyhien rahastamista ja sijoitusyhtiöiden varallisuuden kasvattamista vapaan markkinatalouden pyörteissä.

Kirjoittaja muistuttaa, että julkinen terveyspalvelu on lähes aina yksityistä edullisempi.

Hyvinvointialueen palveluverkkoratkaisujen takia ollaan pienemmissä kunnissa ajamassa alas kunnallisia sotepalveluja. Tilalle on tulossa yksityisiä terveyspalveluyhtiöitä. Vanhuspalvelupuolella tämä kehitys on ollut todellisuutta jo vuosien ajan.

Kun sosiaaliministeriö 1920-luvun alussa perustettiin, tavoitteena oli kurjuuden poistaminen Suomesta. Nyt tavoitteena tuntuu olevan kurjuuden lisääminen ja raaka bisnes ihmisten terveydellä.

Työväenliike on saavuttanut monia asioita, muun muassa julkisen terveydenhoidon, mutta tällä hallituskaudella olemme saaneet kokea, että kaikki saavutukset voidaan myös menettää.

Hyvinvointialueen rahoituskriisi tuo pieniin kuntiin ison rahan yksityistä sotebisnestä. Tätä kehitystä vasemmiston pitää vastustaa.

Yksityisten terveyspalvelujen tuottajahinnat ovat nousseet yli kaksinkertaista vauhtia verrattuna palveluihin keskimäärin.

Julkinen terveyspalvelu on lähes aina yksityistä edullisempi, joten yksityisten terveyspalvelujen suosio riippuu usein siitä, miten hyvin julkiset palvelut toimivat kansalaisten mielestä.

Markkinarakoa yksityisille terveyspalveluille syntyy erityisesti sinne, missä julkiset palvelut eivät tyydytä kansalaisten tarpeita tai niitä ei enää ole.

Suomalaiset rahoittavat jo nyt yksityisten terveysyritysten arvonnousua sadoilla miljoonilla eli suomalaiset ostavat kalliilla ja ulkomaiset sijoittajat kotiuttavat voitot.

Suomalaiset perinteiset omistajasuvut ovat mukana terveysbisneksessä suurissa terveyspalveluyrityksissä ulkomaisten sijoittajien rinnalla.

Tällainen kehitys ei ole kovin kaunista katseltavaa tavallisen ihmisen näkökulmasta. Tässä olisi työväenliikkellä nyt teema, johon tarttua.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki