• Mielipiteet
  • Toimituksen nostot

Pertti Salo: Vanhat metsät on hävitetty, kun ei muutakaan osata

– Valtava määrä metsää kaadetaan sellu- ja sahateollisuuden
tarpeisiin ja pakkausteollisuuden tuotteiksi. Uusia tehtaita perustetaan markkinatalouden kysyntää varten.

Kirjoittaja toteaa, että Suomen metsistä on tehty raaka-ainevarasto, jonka tuhlaaminen on viritetty täydelle teholle.

– Valtava määrä vanhoja metsiä on hävinnyt Suomesta sadan vuoden aikana. Erityisesti sodan jälkeen metsien kaataminen kiihtyi aivan uusiin mittoihin ja muutti luontoa pysyvästi. Ihmisen suhde luontoon alkoi hämärtyä selvästi.

Kun puut kaadetaan, kuivuu maaperä metsissä ja lajit katoavat, kun purot ja kosteikot kuivuvat. Metsän puusto ja kasvillisuus muuttuvat yksipuolisiksi. 

Hakkuiden tilalle istutettu puupelto ei korvaa menetettyä luonnonmetsää.  

Tähän on vasta nyt herätty, mutta vieläkään ei asiaa oikein ymmärretä edes professoritasolla. 

Suomen metsät pitäisi suojella, sillä ne ovat enemmän kuin puita. Ne ovat uhanalaisten lajien koteja, ja täynnä monimuotoista elämää. 

Metsät häviävät ja yksipuolistuvat huolestuttavaa vauhtia. Metsiemme lajeista yli 800 on jo uhanalaisia ja kaksi kolmasosaa metsiemme luontotyypeistä on luokiteltu uhanalaisiksi.

Myös maamme linnut kärsivät tehometsätaloudesta. Esimerkiksi ennen yleiset lintulajimme, hömö- ja töyhtötiainen, ovat vähentyneet 2000-luvulla niin rajusti, että ne on äskettäin luokiteltu uhanalaisiksi.  

Metsähallitukselta tulee kummallisia lausuntoja, joissa väitetään, että puuta kasvaa entistä enemmän, vaikka havainnot metsissä kertovat aivan muuta.

Kiertotalous on vasta alussa ja kyse on siitä, että kuinka paljon metsiä ehditään tuhoamaan ennen kuin kestävälle pohjalle päästään. Kansantaiteilijan sanoin:

”Kansa vain kapakassa ulkoilee, ja nakit silmillä touhua mulkoilee”

Emil von Retee (Vexi Salmi)

eli teollisuusherrat saavat tehdä mitä lystäävät, ja ay-liikettäkin yritetään kumoon hinnalla millä hyvänsä.

Suurille kaatopaikoille viedään miltei uudenveroista lautaa ja listaa, joita voitaisiin metsän säästämiseksi kierrättää rakennusmateriaaleiksi hävittämisen sijaan.

Suomen metsistä on tehty raaka-ainevarasto, jonka tuhlaaminen on viritetty täydelle teholle. Sen voi todeta valtatiellä kulkevista tukkirekoista ja sahojen tukkipinoista.

Pikaruokaloiden ja kauppojen tuotepakkauksiin käytetään valtava määrä puuta, jonka myötä katoaa luonnoneläinten elinympäristö.

Silloin on aika vaikea enää väittää, että jätämme lapsillemme paremman maailman.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki