• Mielipiteet

Pertti Salo: Keskusta nosti profiilia aluevaltuustossa

Maanantain 15.4. aluevaltuustossa käsiteltiin erityisesti sen päätösvaltaa
Kirjoittaja näkee käydyssä keskustelussa jo merkkejä tulevien kunta- ja aluevaalien kuvioista. Kaikkia vaalityön tekeminen hyvinvointialueen päätöksenteossa ei miellyttänyt.

Satakunnan Kansan toimittaja Ville Hammarberg kirjoitti ennen aluevaltuuston kokousta, että esitetyt hallintosäännön päivitykset kaventaisivat aluevaltuuston päätösvaltaa koko palveluverkosta.

Aluehallituksen valtaa muutokset puolestaan lisäisivät, etenkin sen valtaa päättää merkittävistä laajavaikutteisista muutoksista sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteiden palveluihin, sekä asumisyksiköiden perustamisesta ja lakkauttamisesta.

Koska Ville Hammarberg on erittäin kokenut politiikan toimittaja, en epäile hänen tulkintaansa.

Keskustan kansanedustaja Eeva Kalli johti varapuheenjohtajana aluevaltuuston kokousta tällä kertaa. Saman puolueen Vesa Jalonen antoi tulitukea hallintosääntöpykälässä usealla puheenvuorolla.

Aluevaltuusto keskusteli pitkään hallintosäännön päivittämisestä. Keskustan Jari Lepistö esitti muutoksia esitettyyn hallintosääntöön. Esitystä kannatti perussuomalaisten Niina Immonen.

  1. Pohjaesityksenä oli, että aluevaltuusto päättää laissa säädettyjen tehtävien lisäksi niiden toimipisteiden sijainnista, joiden päätoiminta on sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut.
  2. Keskustan esityksessä aluevaltuusto päättäisi niiden toimipisteiden sijainnista, joiden päätoiminta on sosiaali- tai terveydenhuollon tai pelastustoimen palvelut.

Keskustan mukaan vastaesityksessä tarkoitettiin, että aluevaltuusto päättäisi sote-keskuksista ja terveydenhuollon toimipisteistä, uusien perustamisesta, yhdistämisestä ja lopettamisesta riippumatta toimipisteen koosta.

Aluevaltuusto päättäisi silloin myös ympärivuorokautista hoitoa käsittävistä asumisyksiköistä, niiden perustamisesta ja lakkauttamisesta. Lisäksi valtuusto päättäisi sote-palvelupisteiden palvelukokonaisuuksien lakkauttamisesta, siirtämisestä tai näihin rinnastettavasta muutoksesta.

Äänestyksessä pohjaesitys sai 41 ääntä, ja vastaesitys 28 ääntä.

Aluevaltuusto päätti siis hyväksyä aluehallituksen 26.3.2024 käsittelemän hallintosäännön päivityksen. Muutokset tulevat voimaan jo kokousta seuraavana päivänä, 16.4.

Päivitys tarkoittaa, että aluevaltuuston päätösvalta rajataan vain isompiin sote-keskuksiin.

Äänestystappiosta huolimatta keskusta kohottaa profiilia nyt laajalla rintamalla ja persujen tuella.

Oppositio- ja hallituspuolueen ryhmittyminen hyvinvointialueella yhteisen esityksen taakse, on selvää taktiikkaa tulevia vaaleja ajatellen.

Huumoripuolesta kokouksessa vastasi muun muassa demarivaikuttaja ja aluehallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen, joka halusi kieltää vaalityön aluevaltuustossa.

– Vaalit ovat vasta ensi vuonna, hän muistutti.

Kokoomuksen Anne Holmlund puolestaan väitti keskustelun tiimellyksessä, ettei hallintosääntö kiinnosta ketään.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki

EDIT 16.4.2024 klo 13.15 poistettu kappale, jossa kerrotaan tilapäisen valiokunnan valitsemisesta. Sampsa Kataja (kok.) ilmoitti eroavansa kaikista luottamustoimistaan vapaaehtoisesti.