• Mielipiteet
  • Toimituksen nostot

Pertti Salo: Viroon siirretyt firmat eivät ilahduta verottajaa

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) etsii valtion rahakirstuun täytettä jo suorastaan maanisesti. Kirjoittaja nostaa muutamia ratkaisuvaihtoehtoja, joihin hallituksen toivoisi tarttuvan.

Valtiovarainministeriö haarukoi joitakin vuosia sitten, että pelkästään ns. arvonnousuvero voisi tuoda valtion kassaan jopa 50 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisäksi ns. harmaan talouden takia valtio menettää verotuloja joka vuosi.

Yksi keino valtion sopeutustarpeen helpottamiseen voisi löytyä ulkomaille rekisteröidyissä yrityksistä.

Monia yrityksiä on siirretty Viroon, mutta ne operoivat Suomessa eli tarjoavat palveluita ja tuotteita Suomeen. Yritykset on kuitenkin rekisteröity Viroon, jossa on niiden toimipaikka. Työntekijät saattavat silti asua Suomessa.

Yritys maksaa veronsa Viroon matalamman verotuksen ja maksujen takia, ja Suomi menettää verotulot.

Uutisen mukaan eräillä Viroon rekisteröidyillä yhtiöillä Satakunnassa urakoinut yrittäjä pimitti muhkean summan verottajalta. Rakennus- ja purkutöitä tehneiden yritysten epäiltiin luistaneen kokonaan verojen maksamisesta Suomeen.

Samalla mallilla yritykset voi toimia myös muissa Baltian maissa. Lyhyt etäisyys Helsingistä Tallinnaan tekee yrityksen siirtämisen helpoksi.

Samoin sijoitusyhtiöt voivat rekisteröidä itsensä Luxemburgissa tai Sveitsissä pienen verotuksen piirissä, olipa toiminta missä maassa tahansa.

Näitä sijoitusyhtiöitä on suorastaan vyörynyt Suomeen, ja ne maksavat ainoastaan murto-osan veroistaan Suomeen.

Valtiovarainministeriö ja Verohallinto saisivat näihin yrityksiin puuttumalla kokoon huomattavasti suurempia summia kuin kyttäämällä jonkun onnettoman köyhän sosiaalietuuksia.

Median mukaan Petteri Orpon hallitus näyttää taipuvan talousrikostorjunnan kehittämiseen vasta julkisen paineen alla. Hallitus on vasta nyt lähtenyt laatimaan jatkoa harmaan talouden torjuntaohjelmalle.

Noin kymmenen vuoden aikana valtio on menettänyt näiden syiden takia monta miljardia euroa verotuloina.

Tähän mennessä tähän asiaan ei ole hallituksen toimesta kovinkaan uutterasti puututtu. Tätä on jatkunut jo pitkään, ja verovälttelyyn on annettu jopa uusia keinoja.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki